Skip to content

10 favoriete tips voor je MacBooks

20 de juli de 2021
GettyImages 1144189191 607be181ed274ebbb9c8008a901e4ef6

Apple’s MacBook Air en MacBook Pro, samen met hun voorganger, de MacBook, zijn enkele van de meest populaire notebooks in de computerindustrie. Deze verzameling tips en trucs kan ervoor zorgen dat uw Mac optimaal blijft werken.

Weet wat er gebeurt als je je Mac in de sluimerstand zet

Je Mac in de slaapstand zetten is zo’n veelvoorkomend verschijnsel dat maar weinig gebruikers erover nadenken. Ze gaan ervan uit dat slapen de batterij spaart en gebruikers in staat stelt verder te gaan waar ze waren gebleven. Apple ondersteunt drie versies van slaapstand: slaapstand, slaapstand en veilige slaapstand, elk met zijn eigen voor- en nadelen, maar weinig Mac-gebruikers weten welke versie van slaapstand hun Macs gebruiken. Inzicht in de ins en outs van het in slaapstand zetten van Macs kan de levensduur van uw laptopcomputer verlengen.

Wijzigen hoe uw Mac slaapt

Alle MacBook-modellen sinds 2005 gebruiken Safe Sleep als standaardmodus. Misschien vindt u dat Veilig slapen precies is wat de dokter heeft voorgeschreven. Aan de andere kant, als u de meeste levensduur van de batterij wilt behouden tijdens lange slaapperioden, is een andere optie misschien beter. Nadat je weet wat de drie slaapmodi zijn die Macs ondersteunen, wil je misschien naar een andere modus overschakelen.

MacBook Pro op tafel met koffiemok en boek

Gebruik Terminal om te wijzigen hoe uw Mac slaapt.

Pas het voorkeurenpaneel Energiebesparing aan

Pas het voorkeurenpaneel Energiebesparing aan om het energieverbruik van uw draagbare Mac te regelen. Met de gebruiksvriendelijke interface kun je beheren wanneer je Mac in de sluimerstand moet worden gezet, wanneer de harde schijf moet stoppen, wanneer het beeldscherm moet worden uitgeschakeld en een breed scala aan extra energiebesparende opties, afhankelijk van je MacBook-generatie, inclusief Power Nap op nieuwere MacBooks.

OS X-systeemvoorkeuren met het voorkeurenpaneel Energiebesparing.

Op sommige modellen kunt u ook het voorkeurenpaneel Energiebesparing gebruiken om te plannen wanneer u uw Mac moet starten, laten slapen, afsluiten of opnieuw opstarten.

Een oudere Mac-notebookbatterij kalibreren

Moderne MacBook-, MacBook Pro- en MacBook Air-computers worden geleverd met ingebouwde lithium-polymeerbatterijen, die alleen kunnen worden gerepareerd of vervangen door een erkende Apple serviceprovider of een technicus in een Apple Store. De meeste oudere Mac-notebooks worden geleverd met verwijderbare batterijen die u kunt vervangen.

Apple Mac-batterijsymbolen

MacBooks, MacBook Pro’s en MacBook Air-notebooks die sinds medio 2009 zijn uitgebracht, hoeven niet te worden gekalibreerd. Oudere laptops kunnen echter baat hebben bij kalibratie. Op deze oudere MacBooks beheert de batterijprocessor de batterijprestaties en voorspelt hij hoeveel tijd er nog over is op een batterijlading. Om zijn voorspellingsmagie uit te voeren, moet de processor weten hoe goed de batterij presteert en hoe lang het duurt voordat deze volledig is opgeladen tot er niets meer in de tank zit.

Reset de SMC van uw Mac

Het resetten van de System Management Controller (SMC) op uw Mac kan de oplossing zijn voor veel problemen die u tegenkomt met uw Mac-laptop. De SMC is een klein stukje hardware dat zorgt voor een groep elementaire huishoudelijke functies om de prestaties van je Mac op peil te houden. Als u problemen ondervindt met de batterijprestaties van uw MacBook, MacBook Pro of MacBook Air, trage prestaties ervaart of slaapproblemen ondervindt, kan de SMC de zaken mogelijk weer correct laten werken.

MacBook Air bij Apple Store

Kalibreer uw oudere MacBook-, Macbook Air- of MacBook Pro-batterij wanneer u uw Mac voor het eerst aanschaft en wanneer u de batterij vervangt, en ook met regelmatige tussenpozen om de informatie actueel te houden. Het proces van het resetten van de SMC zou uw draagbare Mac in topconditie moeten brengen. Nadat u de SMC op een laptop van vóór 2009 opnieuw hebt ingesteld, moet u de batterij van de Mac opnieuw kalibreren.

Draai de platters van uw schijf naar beneden om de batterij van uw Mac te sparen

Het voorkeurenpaneel Energiebesparing is een gemakkelijke manier om de batterijprestaties van uw Mac draagbare te beheren, maar een plaats waar gebruiksgemak een nadeel is, is wanneer het gaat om het bepalen wanneer uw harde schijven moeten uitvallen. In het voorkeurenpaneel Energiebesparing wordt u voorgesteld “Sluit harde schijven indien mogelijk in de sluimerstand”.

HDD Open met platters en actuator zichtbaar.

Wat ontbreekt, is enige controle over wanneer de harde schijven in bed moeten worden gestopt. Moeten ze in de slaapstand worden gezet als het scherm is uitgeschakeld? Wanneer er een bepaalde tijd geen activiteit is? En zo ja, wat is de juiste hoeveelheid tijd om te wachten voordat de schijven in de sluimerstand worden gezet? Als u de harde schijf van uw Mac in de sluimerstand zet, gaat u door het proces van het instellen van de wachttijd voor inactiviteit voordat de schijven ‘welterusten’ zeggen.

Mac-prestatietips om uw Mac een upgrade te geven

Het is belangrijk om de beste prestaties uit uw Mac te halen. Prestatietips die uw Mac een opknapbeurt geven, kunnen ervoor zorgen dat uw Mac optimaal blijft werken, zonder onnodig gebruik van bronnen die de gebruiksduur van uw MacBook, MacBook Pro of MacBook Air kunnen beperken.

Laptop met een kabel in de vorm van een raket die eruit komt

Mac-batterijtips

Het maximale uit uw MacBook, MacBook Pro of MacBook Air halen, is misschien makkelijker dan u denkt. Geteste Mac-batterijtips variëren van eenvoudig tot obscuur en dwaas, maar alle tips helpen je om wat meer batterijtijd uit je draagbare Mac te halen.

2015 MacBook Exploded View

Beveiligingstips voor uw MacBook

Het is misschien niet zo bevredigend als het afstemmen van je Mac voor de beste prestaties, maar het afstemmen van je Mac voor extra beveiliging is ook een belangrijk project. Deze beveiligingstips laten zien hoe u de gegevens op uw MacBook versleutelt, zodat niemand anders dan u uw gevoelige gegevens kan bekijken en hoe u gebruik kunt maken van de ingebouwde firewall van de Mac, plus twee beveiligingsinstellingen om van te profiteren.

Upgrade het RAM-geheugen van uw Mac

Een close-up van twee stokken computer-RAM onder een zacht blauw licht

De meeste MacBooks hebben RAM dat is gesoldeerd en niet door de gebruiker kan worden geüpgraded. Sommige MacBook Pro-modellen hebben echter mogelijk door de gebruiker te upgraden RAM. Als je het RAM-geheugen van je MacBook kunt bijwerken, kan een verouderde MacBook van een tergend trage computer veranderen in een hotshot die klaar is om je werk gedaan te krijgen.

Hangslot bovenop toetsenbord

Controleer of u het RAM-geheugen van uw MacBook kunt bijwerken.