Skip to content

10 tips om de prestaties van uw Android te verbeteren

2 de augustus de 2021
GettyImages 861560848 5a9cfe118023b90036b63871 5bec88d246e0fb0026c90ac2

Je Android-apparaat is als een computer. Naarmate het volloopt met apps, foto’s, video’s en bestanden, begint het traag te worden, raakt de batterij sneller leeg en wordt het moeilijker om te vinden wat je nodig hebt. Om voor uw apparaat te zorgen, start u het af en toe opnieuw op, maakt u er een back-up van, ontlaadt u grote bestanden en ongebruikte apps, organiseert u de bestanden die u bewaart en zorgt u ervoor dat het altijd up-to-date is met de nieuwste beveiligingspatches. Hier zijn tien manieren om je Android efficiënter en duurzamer te maken. De instructies in dit artikel moeten van toepassing zijn, ongeacht wie uw Android-telefoon heeft gemaakt: Samsung, Google, Huawei, Xiaomi, enz.

Het Android-besturingssysteem bijwerken

Werk het Android-besturingssysteem bij naar de nieuwste versie om toegang te krijgen tot de nieuwste functies en de meest up-to-date beveiligingspatches. Afhankelijk van uw apparaat, provider en huidige besturingssysteem, zal het proces iets anders zijn, maar meestal zou het relatief eenvoudig moeten zijn.

Uw smartphone rooten

Illustratie van een arm die een knol uit een smartphone trekt

Als je een ouder apparaat hebt, kun je mogelijk niet updaten naar het nieuwste besturingssysteem of moet je wachten tot je provider een update levert, wat maanden kan duren nadat deze is uitgebracht. Een van de voordelen van het rooten van een telefoon is dat je het besturingssysteem kunt bijwerken en toegang kunt krijgen tot nieuwe functies zonder tussenkomst van je provider. Andere voordelen zijn de mogelijkheid om ingebouwde apps te verwijderen, toegang tot functies die door de provider zijn geblokkeerd en meer. Het rooten van Android-apparaten kan lastig zijn, maar is het misschien waard.

Dood de Bloatware

bloatware

Bloatware verwijst naar de vooraf geïnstalleerde apps die worden geleverd door uw provider of door de fabrikant van uw apparaat. Bloatware kan alleen worden verwijderd door een apparaat te rooten. Als je niet wilt rooten, zijn er andere manieren om met bloatware om te gaan. Verwijder bijvoorbeeld updates van deze apps om opslagruimte te besparen of te voorkomen dat deze apps automatisch worden bijgewerkt. Controleer ook of geen van deze apps als standaard is ingesteld. Om bloatware te voorkomen, gebruikt u een apparaat met een puur Android-besturingssysteem, zoals sommige telefoons van Nokia, Motorola, HTC en Google.

Gebruik de ingebouwde bestandsbeheerder

Android standaard bestandsbeheer

Als je een upgrade naar Android Marshmallow hebt uitgevoerd, heb je toegang tot een ingebouwde bestandsbeheerder. Voorheen moest een app van derden worden gedownload om apparaatbestanden te beheren. Om uw bestanden te bekijken, gaat u naar het gedeelte opslag en USB van de apparaatinstellingen. Daar kun je zien hoeveel ruimte er nog is, alle apps bekijken die op je apparaat zijn geïnstalleerd en bestanden naar de cloud kopiëren.

Maak ruimte

Opslag, ruimte vrijmaken en knoppen van 6,21 MB vrijmaken op Android

Net als een computer kan uw smartphone of tablet traag worden als deze vol zit met te veel spullen. Bovendien, hoe drukker uw apparaat, hoe moeilijker het is om belangrijke informatie of afbeeldingen te vinden wanneer u ze nodig hebt. Het is relatief eenvoudig om ruimte vrij te maken op een Android-apparaat, zelfs als het geen geheugenkaartsleuf heeft. Dit is ook een goed moment om een ​​back-up van gegevens te maken, zodat u deze naar een nieuw apparaat kunt overbrengen of herstellen.

Laat autocorrectie voor u werken, niet tegen u

Instellingen voor persoonlijk Android-woordenboek

Wanneer u sms’jes, e-mails en andere berichten vanaf uw smartphone verzendt, is het frustrerend om te worden vertraagd door typefouten en onnauwkeurige autocorrecties. Bespaar tijd, frustratie en schaamte door uw autocorrectiewoordenboek aan te passen en instellingen te beheren. Of probeer een toetsenbord van een derde partij om te zien of de autocorrectiefunctie beter voor u werkt.

Verleng de levensduur van de batterij

Batterijbesparing, automatisch inschakelen, knop Nu inschakelen op Android

Niets vernietigt de productiviteit zo goed als een lege of stervende batterij. Er zijn hier twee eenvoudige oplossingen: neem een ​​draagbare oplader mee of laat de batterij langer meegaan. Om de batterij te sparen, schakelt u wifi en Bluetooth uit wanneer u ze niet gebruikt, sluit u apps die op de achtergrond worden uitgevoerd en gebruikt u de energiebesparende modus die is geïntroduceerd in Android Lollipop.

Standaardapps instellen

Standaard-apps instellen op Android

Als de verkeerde app of webbrowser wordt geopend wanneer u op een link klikt of een foto bekijkt, gaat u naar de apparaatinstellingen en zoekt u uit welke apps als standaard zijn geselecteerd voor bepaalde acties. Je kunt ze allemaal wissen en opnieuw beginnen of het één voor één doen.

Gebruik een Android Launcher

Smartphone en computer

De Android-interface is over het algemeen eenvoudig te gebruiken, maar wordt soms door de fabrikant gewijzigd. Als je een HTC-, LG- of Samsung-apparaat hebt, draait het waarschijnlijk op een aangepaste versie van Android. Er zijn twee manieren om hiermee om te gaan:

  • Schakel over naar een apparaat met stock-Android, zoals de Google Pixel of Motorola X Pure Edition.
  • Download een Android-opstartprogramma om uw startscherm aan te passen en apps te beheren. Launchers bieden opties om kleurenschema’s te personaliseren, apps te ordenen en het formaat van elementen op het scherm te wijzigen.

Neem beveiliging serieus

Android-beveiligingsinstellingen

Android-smartphones zijn gevoelig voor beveiligingsfouten, dus het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en gezond verstand te gebruiken. Klik niet op links of open geen bijlagen van onbekende afzenders en werk uw apparaat bij met de nieuwste beveiligingspatches. Stel Zoek mijn apparaat in om uw apparaat op afstand te vergrendelen, de locatie te volgen of schoon te vegen als u het kwijtraakt. U kunt uw apparaat ook versleutelen voor de grootst mogelijke privacy. Meer informatie over meer manieren om slim om te gaan met Android-beveiliging.