Skip to content

10 tips om een ​​betere presentator te worden

8 de augustus de 2021
494325359 58b8dbb73df78c353c2396c3

Oefening zal nodig zijn als je jezelf wilt definiëren als een geweldige presentator. Deze tien tips helpen je om als vaardig presentator een blijvende indruk te maken met PowerPoint of andere presentatiesoftware.

Ken je spullen

Je comfortniveau met presenteren zal hoog zijn als je alles over je onderwerp weet. Het publiek kijkt immers naar jou als de expert. Overlaad het publiek echter niet met uw complete toolkit aan kennis over uw onderwerp. Drie belangrijke punten zijn precies goed om uw publiek geïnteresseerd te houden en hen in staat te stellen vragen te stellen als ze meer willen.

Maak duidelijk wat u met hen wilt delen

Vrouw doet presentatie, met behulp van tablet & scherm

Gebruik de beproefde methode die ervaren presentatoren al eeuwenlang gebruiken.

  1. Vertel hen wat u hen gaat vertellen door kort de belangrijkste punten te schetsen waarover u het zult hebben.
  2. Vertel het hen; het onderwerp uitgebreid behandelen.
  3. Vertel hen wat u hen hebt verteld door uw presentatie in een paar korte zinnen samen te vatten.

Een foto vertelt het verhaal

Zijn team door de details leiden

Houd de aandacht van het publiek vast met foto’s in plaats van eindeloze dia’s met opsommingstekens. Vaak zegt één effectieve foto alles. Er is een reden voor dat oude cliché ‘een foto zegt meer dan duizend woorden’.

Je kunt niet te veel repetities hebben

Portret van zakenman in vergaderruimte die een presentatie leidt

Als je acteur was, zou je niet optreden zonder eerst je rol te oefenen. Uw presentatie zou niet anders moeten zijn. Het is ook een show, dus neem de tijd om te repeteren (bij voorkeur in het bijzijn van mensen) zodat je kunt zien wat werkt en wat niet. Een extra bonus van repeteren is dat je je meer op je gemak zult voelen met je materiaal en de liveshow niet zal overkomen als een recitatie van feiten.

Oefen in de kamer

Zakenvrouw presentatiescherm voorbereiden op kantoor

Wat werkt tijdens het repeteren thuis of op kantoor, komt misschien niet hetzelfde uit in de eigenlijke ruimte waar je gaat presenteren. Kom indien mogelijk vroeg genoeg zodat u vertrouwd kunt raken met de opstelling van de ruimte. Ga op de stoelen zitten alsof je een toeschouwer bent. Dit maakt het voor u gemakkelijker om te beoordelen waar u rondloopt en staat tijdens uw tijd in de schijnwerpers. Vergeet niet om uw apparatuur in deze kamer uit te testen lang voordat het showtime is. Stopcontacten zijn mogelijk schaars, dus het kan zijn dat u extra verlengsnoeren moet meenemen. En, heb je een extra projectorlamp meegenomen? En een extra adapter om je computer op de projector aan te sluiten, toch?

Podiums zijn niet voor professionals

Zakenvrouw toonaangevende vergadering in vergaderruimte

Podiums zijn “krukken” voor beginnende presentatoren. Om betrokken te zijn bij je publiek, moet je vrij zijn om tussen hen te lopen als je kunt, of op zijn minst je positie op het podium variëren, zodat je voor iedereen in de kamer benaderbaar lijkt. Gebruik een apparaat op afstand zodat u gemakkelijk van dia kunt wisselen op het scherm zonder dat u achter een computer hoeft te zitten.

Praat met het publiek

Zakenvrouw toonaangevende vergadering in vergaderruimte

Hoeveel presentaties heb je meegemaakt waarbij de presentator ofwel uit zijn aantekeningen voorlas of, erger nog, de dia’s aan jou voorlas? Het publiek heeft je niet nodig om voor te lezen. Ze kwamen om je te zien en te horen spreken. Uw diavoorstelling is slechts een visueel hulpmiddel.

Tempo de presentatie

Zakenman luisteren naar presentatie

Een goede presentator weet hoe hij zijn presentatie moet versnellen, zodat deze soepel verloopt, terwijl hij op elk moment voorbereid is op vragen en natuurlijk alle antwoorden weet. Zorg ervoor dat het publiek aan het eind kan deelnemen. Als niemand een vraag stelt, heb dan zelf een paar korte vragen klaar om ze te stellen. Dit is een andere geweldige manier om het publiek te betrekken.

Leer navigeren

Applaus voor zakenvrouw die een presentatie leidt

Als u PowerPoint gebruikt als visueel hulpmiddel voor uw presentatie, maak dan kennis met de sneltoetsen waarmee u snel naar verschillende dia’s in uw presentatie kunt navigeren als het publiek om duidelijkheid vraagt. U kunt bijvoorbeeld dia 6 opnieuw bezoeken, die een prachtige afbeelding bevat die uw punt illustreert.

Heb altijd een plan B

Buik van een vrouw die de oplader van een mobiele telefoon thuis aan de muur aansluit

Er gebeuren onverwachte dingen. Wees voorbereid op elke ramp. Wat als uw projector een gloeilamp doet opblazen (en u bent vergeten een reservelampje mee te nemen) of uw koffertje is kwijtgeraakt op de luchthaven? Je plan B zou moeten zijn dat de show door moet gaan, wat er ook gebeurt. Nogmaals, je zou je onderwerp zo goed moeten kennen dat je je presentatie zo nodig “off the cuff” kunt maken, en het publiek zal het gevoel hebben dat ze gekregen hebben waar ze voor kwamen.