Skip to content

13 Windows 10-tips en -trucs

26 de juli de 2021
panos sakalakis Ik0wTGgZYYM unsplash 2163421fff6442848cbbfaf73ddcea6c

Hoewel Windows 10 al sinds 2015 bestaat, zijn er veel functies die u misschien niet kent. Hier zijn enkele tips en trucs voor Windows 10 om u te helpen het meeste uit uw besturingssysteem te halen. De informatie in dit artikel is van toepassing op alle apparaten met het besturingssysteem Windows 10.

Beveilig uw computer met Windows Hallo

Windows Hello is het biometrische beveiligingssysteem dat beschikbaar is in Windows 10. Het kan uw gezicht, iris of vingerafdruk scannen om u aan te melden bij Windows 10. Windows Hello instellen:

 1. Selecteer de ramen pictogram en selecteer vervolgens de versnelling om je te openen ramen Instellingen.

  Selecteer het Windows-pictogram en selecteer vervolgens het tandwiel om uw Windows-instellingen te openen

 2. Selecteer rekeningen.

  Selecteer Accounts in uw Windows-instellingen

 3. Selecteer Aanmeldingsopties.

  Selecteer Aanmeldingsopties

 4. Selecteer een aanmeldingsoptie onder Windows Hallo. Niet alle Windows 10-computers ondersteunen gezichts- en vingerafdrukherkenning. Als de jouwe dat niet doet, kun je Windows Hello niet gebruiken.

  Instellen verschijnt onder Windows Hello als uw computer dit ondersteunt

Toegang tot het verborgen startmenu

Als u merkt dat u het traditionele Windows Start-menu mist, klikt u met de rechtermuisknop de ramen icoon in de linkerbenedenhoek van het scherm. Er verschijnt een menu met algemene beheertools, mappen en afsluitopties.

Klik met de rechtermuisknop op het Windows-pictogram in de linkerbenedenhoek van het scherm om het alternatieve startmenu te openen

Kopiëren en plakken met Cloud Klembord

Windows 10 heeft een cloudklembordfunctie waarmee u een geschiedenis kunt bekijken van items die u hebt gekopieerd. U kunt zelfs items vastzetten die u meer dan eens wilt hergebruiken of beoordelen. druk op Windows-toets + V om het cloudklembord te openen. U hebt toegang tot geknipte of gekopieerde tekst, afbeeldingen en meer op elke computer, zolang u bent aangemeld bij hetzelfde Microsoft-account.

Neem je scherm op met de gamebalk

Hoewel het bedoeld is voor pc-gamers om clips en schermafbeeldingen van games op te nemen terwijl ze spelen, kan iedereen profiteren van deze veelzijdige tool in Windows 10. Druk op Windows-toets + G om de Windows 10-spelbalk te openen.

Druk op Windows-toets + G om de gamebalk van Windows 10 te openen.

Met de spelbalk open, kun je de volgende sneltoetsen gebruiken:

 • Windows-toets + Alt + R: Opname starten/stoppen.
 • Windows-toets + Alt + G: Neem de afgelopen 30 seconden op.
 • Windows-toets + Alt + PrtScn: Maak een screenshot.

Delen in de buurt inschakelen

Met ‘Dichtbij delen’ kunt u websitelinks, foto’s, documenten en meer delen met andere apparaten in de buurt via Bluetooth of Wi-Fi. Zodra u Delen in de buurt inschakelt, kunt u alles delen door de Deel pictogram in Microsoft Edge. U kunt foto’s ook rechtstreeks vanuit de Microsoft Foto’s-app delen. Op beide apparaten moet Windows 10 versie 1803 of hoger worden uitgevoerd en moet Bluetooth zijn ingeschakeld om Dichtbij delen te gebruiken.

Nadat u Delen in de buurt hebt ingeschakeld, kunt u alles delen door het pictogram Delen te selecteren in Microsoft Edge

Toon snel uw bureaublad

In eerdere versies van Windows was de Bureaublad tonen knop bevond zich in de rechterbenedenhoek van het scherm naast de tijd en datum. Nu is er een functie genaamd het Action Center. De Bureaublad tonen knop is er nog; het is zojuist aanzienlijk ingekort. Als u op de kleine, rechthoekige plek rechts van het actiecentrum klikt, wordt u naar uw bureaublad gebracht. U kunt ook de sneltoets gebruiken Windows-toets + NS om direct naar uw bureaublad te gaan.

Als u op de kleine, rechthoekige plek rechts van het actiecentrum klikt, wordt u naar uw bureaublad gebracht

Dynamisch slot instellen

Uw computer vergrendelen wanneer u wegloopt, kan een effectieve manier zijn om uw privacy te beschermen. Er zijn een paar manieren waarop u uw scherm op de meeste computers kunt vergrendelen.

 • druk op Windows-toets + L.
 • druk op Ctrl + Alt + Verwijderen en selecteer Slot.
 • Gebruik de vergrendelingsfunctie in uw schermbeveiliging.
 • Selecteer de Raam pictogram, selecteer uw gebruikerspictogram en selecteer vervolgens Slot.

Met Windows 10 is er nog een manier om uw computer te vergrendelen. Met de Dynamic Lock-functie kunt u uw pc via Bluetooth met uw telefoon koppelen. Wanneer de twee apparaten niet dicht bij elkaar staan, wordt uw computerscherm automatisch vergrendeld. Dynamisch slot instellen in Windows 10:

 1. Koppel uw telefoon met uw computer via Bluetooth.

 2. Open je ramen Instellingen en selecteer Rekening.

  Selecteer Accounts in uw Windows-instellingen

 3. Selecteer Aanmeldingsopties.

  Selecteer Aanmeldingsopties

 4. Vink het selectievakje aan voor Toestaan ​​dat Windows uw apparaat automatisch vergrendelt wanneer u weg bent onder Dynamisch slot.

  Schakel het selectievakje Windows toestaan ​​uw apparaat automatisch te vergrendelen wanneer u weg bent onder Dynamic Lock

U moet eraan denken uw telefoon bij u te dragen wanneer u wegloopt om Dynamic Lock te laten werken.

Minimaliseer Windows met Aero Shake

Hoewel het daadwerkelijk in Windows 7 is geïntroduceerd, is Aero Shake een weinig bekende functie die nog steeds beschikbaar is in Windows 10. Om Aero Shake te gebruiken, klikt u op de titelbalk van een venster dat niet is gemaximaliseerd. Terwijl u de muisknop ingedrukt houdt, “schudt” u de muis rond. Alle andere geopende vensters worden geminimaliseerd. Je kunt ze allemaal weer naar boven halen door het raam nog een keer vast te pakken en te schudden.

Microsoft Edge-leesmodus

Zelfs als u Chrome, Firefox of een andere webbrowser gebruikt als uw primaire manier om toegang te krijgen tot internet, wilt u misschien Microsoft Edge eens bekijken wanneer u probeert te lezen of studeren zonder afleiding. Microsoft Edge Reading View elimineert banners, advertenties en navigatie-elementen van een website, waardoor de inhoud wordt omgezet in een tijdschriftachtige indeling die prettiger is voor uw ogen. De leesmodus werkt alleen op sites die deze functie ondersteunen.

Splits je scherm met Snap Assist

Deze Windows 10-functie kan u helpen productiever te zijn door vensters probleemloos aan de zijkanten of hoeken van uw scherm te klikken. U kunt uw scherm splitsen door twee, drie of vier vensters gelijkmatig te knippen.

Windows splitsen met Snap Assist

Cortana-vaardigheden toevoegen

Cortana is de digitale assistent die is ingebouwd in Windows 10. Hoewel de virtuele assistent veel dingen direct uit de doos kan doen, kunt u meer Cortana-vaardigheden toevoegen om uw productiviteit te verhogen:

 1. Type Cortana-notitieboekje in het Windows-zoekvak en selecteer Open Cortana’s notitieboekje.

  Typ Cortana-notebook in het Windows-zoekvak en selecteer Open Cortana's Notebook

 2. Selecteer Vaardigheden beheren.

  Vaardigheden beheren selecteren.

 3. Selecteer Ontdek meer vaardigheden. Er wordt een browservenster geopend met vaardigheden die u kunt doorzoeken, bladeren en toevoegen.

  Selecteer Ontdek meer vaardigheden

Voeg contacten toe aan uw taakbalk met Mijn mensen

Met de functie Mijn mensen in Windows 10 kunt u drie contacten aan uw taakbalk toevoegen. Je kunt het gebruiken om snel in contact te komen via Skype of e-mail. Om Mijn mensen te gaan gebruiken, selecteert u de select Mensen pictogram op de taakbalk, selecteer Beginen volg de instructies op het scherm.

Om Mijn mensen te gebruiken, selecteert u het pictogram Mensen op de taakbalk, selecteert u Aan de slag en volgt u de instructies op het scherm

Nachtlichtje

Het blauwe licht van elektronische apparaten kan ervoor zorgen dat u ’s nachts niet in slaap valt. Windows 10 heeft een ingebouwde Night Light-functie waarmee u in plaats daarvan tijden kunt plannen wanneer uw computerscherm overschakelt naar warmere kleuren.

 1. Open je ramen Instellingen en selecteer Systeem.

  Open uw Windows-instellingen en selecteer Systeem

 2. Selecteer Instellingen nachtlicht onder Weergave.

  Selecteer Nachtlichtinstellingen onder Display

 3. Kies de instellingen die je wilt gebruiken onder Planning. Kiezen Zonsondergang tot zonsopgang zodat de Night Light-functie het ’s nachts automatisch inschakelt en’ s ochtends uitschakelt.

  Kies Zonsondergang tot Zonsopgang voor de functie Nachtlicht om het 's nachts automatisch in te schakelen en' s morgens uit te schakelen

 4. Als je klaar bent, kun je het venster sluiten en worden de instellingen automatisch van kracht volgens het schema dat je hebt ingesteld.