Skip to content

15 voor- en nadelen van online winkelen

3 de juli de 2021
womanshopping MOAimage Moment Getty 1903a0894baf40928f4353087b9502e4

Er zijn talloze online winkelsites waar je alles kunt kopen, van vliegtickets en flatscreen-tv’s tot eten, kleding, meubels, kantoorbenodigdheden, films en nog veel meer. Hoewel online winkelen handig en leuk is, zijn er nadelen aan online winkelen. Ken de nadelen om de voordelen van winkelen in een traditionele winkel te realiseren.

De voordelen van online winkelen

Er zijn duidelijke voordelen van online winkelen:

Tijdsgemak

In vergelijking met een fysieke winkel met vaste openingstijden, zijn online winkellocaties elk moment, dag en nacht beschikbaar. Dit is vooral handig voor ouders met kleine kinderen, iedereen die de hele dag werkt en bij slecht weer.

Shopping-apps

Winkelen vanuit een app is een handige luxe. Of je nu aan huis gebonden bent of een winkel wilt bezoeken, winkelen vanaf je telefoon is een unieke geweldige ervaring.

Prijsvergelijkingen

Wanneer u een winkel bezoekt, neemt u waarschijnlijk genoegen met de prijs die de verkoper op een bepaald artikel heeft geplaatst. Met online winkelen kunt u prijzen van honderden verschillende leveranciers vergelijken. Prijsvergelijkingsapps voor supermarkten zijn daar een voorbeeld van.

Kortingen en meldingen

Online winkels willen u als klant behouden, dus ze kunnen grote kortingen, beloningen en geld terug aanbieden als u zich aanmeldt voor hun nieuwsbrieven. Dit kan u op de hoogte houden van de beste aankomende verkopen. Couponcodes, zoals degene die u kunt krijgen van sites met couponcodes, zijn ook enorm populair bij online winkelen.

Oneindige keuze

De schapruimte in een fysieke winkel is beperkt, waardoor de variëteit aan goederen beperkt is. Dit is niet het geval met online winkels waar de keuzes overvloedig zijn. Als je in de ene winkel online niet ziet wat je zoekt, ga dan naar de volgende. Als consument heb je de macht om dat te doen.

Geen maatbeperking

Een ander voordeel van online winkelen is wanneer het product dat u wilt kopen te groot is om in uw voertuig te vervoeren. Het kopen van een boot op een veilingsite of het online bestellen van een tiny house zijn slechts twee voorbeelden van situaties waarin uw auto het werk gewoon niet doet.

Geen parkeerproblemen

Het vinden van een parkeerplaats kan een belangrijke reden zijn om niet bij een winkel te stoppen. Vooral rond de feestdagen is er een groot voordeel van geen opstoppingen bij het online winkelen.

Gemakkelijke toegang tot consumentenrecensies

Het is gemakkelijk om toegang te krijgen tot consumentenrecensies voor vrijwel elk product dat u online kunt bedenken, wat zorgt voor geïnformeerde aankopen. Als je niet zeker weet of je iets wilt kopen, doe dan wat onderzoek door recensies van klanten te bekijken.

Verkoop zonder druk

Als je geen onhandige benaderingen van enthousiaste verkopers wilt ervaren, hoef je dat online niet te dulden. Hoewel je pop-upadvertenties als een vergelijkbare ervaring zou kunnen beschouwen, zijn ze iets gemakkelijker te onderdrukken. Autoveilingwebsites zijn hier een goed voorbeeld van.

Meer betaalmethoden

Een ander voordeel van online winkelen is dat je dingen anders kunt betalen dan in een fysieke winkel. Sommige retailers ondersteunen bijvoorbeeld PayPal of bitcoin.

De nadelen van online winkelen

Hier zijn enkele nadelen van internetwinkelen die u ervan kunnen weerhouden uw volgende aankoop online te doen:

Je kunt dingen niet proberen

Als je online kleding koopt, voel je het materiaal niet, zie je niet hoe het om je middel zit of merk je hoe het is gemaakt. Tenzij u uw maten kent en bekend bent met het aangeboden kledingmerk, kan dit een slechte ervaring zijn. De meeste online winkels maken het om deze reden gemakkelijk om artikelen te retourneren. Kledingwebsites plaatsen meestal gedetailleerde metingen en stofinformatie om retourzendingen te minimaliseren.

Je kunt niet altijd meteen met iemand praten

Als je een vraag hebt over wat je gaat bestellen, of wat je net hebt besteld maar wilt retourneren, kan het zijn dat je een hele dag of langer moet wachten voordat je vraag beantwoord wordt. Deze situatie is echter aan het verbeteren, aangezien veel sites een instant-chatservice of een automatisch scherm voor het beantwoorden van bots hebben toegevoegd om problemen op te lossen en vragen ter plaatse te beantwoorden.

Moet wachten op levering

Uiterlijk vanmiddag iets nodig? Niet veel online winkelsites hebben bezorging op dezelfde dag, en geen van hen biedt het voordeel ter plaatse om mee naar huis te nemen dat een fysieke winkel biedt. Sommige online winkelsites hebben weken nodig om je bestelling te bezorgen (hoewel ze in de minderheid zijn).

Verzendkosten

Afhankelijk van wat u koopt, kunt u hetzelfde bedrag uitgeven aan alleen verzendkosten, of soms zelfs meer. Winkelen in de winkel hoeft geen extra verzendkosten in rekening te brengen.

Privacy en beveiliging

Privacy en veiligheid zijn legitieme zorgen voor elke online shopper. Uw betalingsgegevens kunnen van de site worden gestolen of iemand die daar werkt, kan uw bankgegevens kopiëren en deze later gebruiken voor hun eigen aankopen. Het is ook moeilijk om meteen te herkennen of een online winkel echt is of er gewoon is om je op te lichten. Er zijn voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen bij het online winkelen om de ervaring veiliger te maken. Aandacht besteden aan het al dan niet gebruiken van HTTPS is een voorbeeld. Leer de beste tips om veilig online te winkelen voor meer advies.