Skip to content

21 dingen die u niet wist over harde schijven

22 de juni de 2021
adfor10mbhdd b1c304645fde42e1afdcb618e563738f

Al onze computers, groot en klein, hebben een of ander type harde schijf en de meesten van ons weten dat het het stuk hardware is dat onze software, muziek, video’s en zelfs onze besturingssystemen opslaat.

advertentie voor een 10 MB XCOMP harde schijf.

Buiten dat zijn er echter waarschijnlijk op zijn minst een paar dingen die u niet gedaan weten over dit alomtegenwoordige stuk computerapparatuur:

Feiten over harde schijven

 1. De allereerste harde schijf, de 350 Disk Storage Unit, verscheen niet zomaar uit het niets in de winkelrekken, maar maakte deel uit van een compleet computersysteem van IBM, uitgebracht in september 1956… ja, 1956!
 2. IBM begon dit geweldige nieuwe apparaat in 1958 naar andere bedrijven te verzenden, maar ze hebben het waarschijnlijk niet alleen op de post gedaan – ’s werelds eerste harde schijf was ongeveer zo groot als een industriële koelkast en woog meer dan een ton.
 3. Het verzenden van dat ding was echter waarschijnlijk het laatste in de gedachten van elke koper, gezien het feit dat deze harde schijf in 1961 voor meer dan $ 1.000 USD per maand huurde. Als dat schandalig leek, zou je het altijd kunnen kopen voor iets meer dan $ 34.000 USD.
 4. Een gemiddelde harde schijf die tegenwoordig beschikbaar is, zoals het Seagate-model van 8 TB bij Amazon dat voor iets meer dan $ 200 USD wordt verkocht, is meer dan 300 miljoen keer goedkoper dan die eerste IBM-schijf was.
 5. Als een klant in 1960 zoveel opslagruimte wilde hebben, had het haar gekost $ 77,2 miljard USD, iets meer dan het hele BBP van het Verenigd Koninkrijk dat jaar!
 6. IBM’s dure, monsterlijke harde schijf had een totale capaciteit van iets minder dan 4 MB, ongeveer de grootte van een vrijgezel, muzieknummer van gemiddelde kwaliteit zoals je zou krijgen van iTunes of Amazon.
 7. De harde schijven van tegenwoordig kunnen iets meer opslaan dan dat. Sinds eind 2015 heeft Samsung het record voor de grootste harde schijf, de 16 TB PM1633a SSD, maar 8 TB-schijven komen veel vaker voor.
 8. Dus slechts 60 jaar nadat IBM’s 3,75 MB harde schijf de beste van het beste was, kun je er overheen komen 2 miljoen keer zoveel opslagruimte in een schijf van 8 TB en, zoals we zojuist zagen, voor een fractie van de kosten.
 9. Met grotere harde schijven kunnen we niet alleen meer spullen opslaan dan vroeger, ze maken hele nieuwe industrieën mogelijk die zonder deze grote vooruitgang in de opslagtechnologie niet hadden kunnen bestaan.
 10. Met goedkope maar grote harde schijven kunnen bedrijven als Backblaze een service bieden waarbij u een back-up van uw gegevens naar hun servers maakt in plaats van naar uw eigen back-upschijven. In 2019 gebruikten ze daarvoor 122.507 harde schijven en in 2020 sloegen die harde schijven in totaal 1 exabyte aan data op.
 11. Denk aan Netflix, dat volgens een rapport uit 2013 3,14 PB (ongeveer 3,3 miljoen GB) hardeschijfruimte nodig had om al die films op te slaan!
 12. Denk je dat de behoeften van Netflix groot zijn? Facebook sloeg medio 2014 bijna 300 PB aan gegevens op harde schijven op. Ongetwijfeld is dat aantal tegenwoordig een stuk groter.
 13. Niet alleen is de opslagcapaciteit toegenomen, maar tegelijkertijd is ook de omvang afgenomen… drastisch dus. Een enkele MB neemt vandaag in beslag 11 miljard keer minder fysieke ruimte dan een MB deed in de late jaren 50.
 14. Als je dat op een andere manier bekijkt: die 256 GB smartphone in je zak staat gelijk aan 54 olympische zwembaden helemaal vol met harde schijven uit het 1958-tijdperk.
 15. In veel opzichten is die oude IBM-harde schijf niet zo anders dan moderne harde schijven: beide hebben plaatsten dat draaien en een hoofd gehecht aan een arm die gegevens leest en schrijft.
 16. Die draaiende schotels zijn behoorlijk snel en draaien meestal 5.400 of 7.200 keer per minuut, afhankelijk van de harde schijf.
 17. Al die bewegende delen genereren warmte en beginnen uiteindelijk vaak te falen luid. Het zachte geluid dat uw computer maakt, is waarschijnlijk de circulerende ventilator, maar die andere, onregelmatige, zijn vaak uw harde schijf.
 18. Dingen die bewegen verslijten uiteindelijk – dat weten we. Om die reden, en om een ​​aantal andere redenen, SSD schijf, dat geen bewegende delen heeft (het is eigenlijk een gigantische flashdrive), vervangt langzaam de traditionele harde schijf.
 19. Helaas kunnen noch traditionele noch SSD-harde schijven voor altijd blijven krimpen. Probeer een stukje gegevens op te slaan in een te kleine ruimte en de fysica van hoe harde schijven werken, wordt afgebroken. (Serieus – het wordt superparamagnetisme genoemd.)
 20. Dat betekent alleen dat we gegevens in de toekomst op verschillende manieren moeten opslaan. Veel sci-fi klinkende technologie is momenteel in ontwikkeling, zoals, 3D-opslag, holografische opslag, DNA-opslag, en meer.
 21. Over sciencefiction gesproken, Gegevens, het Android-personage in Star Trek, zegt in een aflevering dat zijn brein 88 PB bevat. Dat is veel minder dan Facebook, zo lijkt het, waarvan we niet precies weten hoe we dat moeten doen.