Skip to content

21 dingen die u niet wist over Microsoft en Bill Gates

4 de augustus de 2021
72944804 56a6fa333df78cf772913cd3

Bill Gates is misschien wel een van de beroemdste mensen op aarde, en de software van zijn bedrijf kan het merendeel van de computers ter wereld aansturen, maar er zijn een paar dingen die u waarschijnlijk ook niet wist.

 1. Microsoft heette oorspronkelijk Micro-Soft—een combinatie van de termen microcomputer en software.

 2. Micro-Soft opende officieel zijn deuren in 1976. Een gallon benzine kostte slechts $ 0,59, Gerald Ford was president en David Berkowitz terroriseerde New York City.

 3. Micro-Soft, in 1979 omgedoopt tot Microsoft, werd niet alleen opgericht door Bill Gates – zijn middelbare schoolvriend Paul Allen is de mede-oprichter van de technologiegigant.

 4. Microsoft was ook niet de eerste onderneming van Gates en Paul. Ze creëerden onder andere een computergestuurde machine, genaamd Traf-O-gegevens, om gegevens te verwerken van die pneumatische verkeerstellerbuizen waar u waarschijnlijk al eens overheen bent gereden.

 5. Hun zelfgemaakte machine was niet de enige keer dat Gates een indruk maakte in de verkeerswereld. Hij werd in 1975 en 1977 gearresteerd voor verschillende rijovertredingen.

 6. Microsoft is niet begonnen met het maken van besturingssystemen. De eerste producten van het bedrijf waren versies van een programmeertaal genaamd Microsoft BASIC.

 7. De populaire Apple II- en Commodore 64-computers gebruikten versies van Microsoft BASIC, gelicentieerd en aangepast voor die apparaten.

 8. Het eerste besturingssysteem dat door Microsoft werd uitgebracht, was eigenlijk een versie van het open source-besturingssysteem UNIX. Het heette Xenix en werd uitgebracht in 1980.

 9. Microsoft begon in 1983 aan Windows 1.0 te werken en bracht het in 1985 uit echt besturingssysteem echter. Hoewel deze allereerste versie van Windows er misschien uitzag en werkte als een besturingssysteem, zat het eigenlijk bovenop het MS-DOS-besturingssysteem.

 10. The Blue Screen of Death, de naam die wordt gegeven aan het grote blauwe foutscherm dat je ziet na een grote fout in Windows, begon niet echt in Windows – het werd voor het eerst gezien in het OS/2-besturingssysteem.

 11. Gezien het aantal apparaten dat Windows aanstuurt, is het misschien niet zo verwonderlijk om te horen dat Blue Screens of Death is gezien op gigantische digitale billboards, verkoopautomaten en zelfs geldautomaten.

 12. Je kunt zelfs je eigen Blue Screen of Death faken. Het is een echte BSOD, maar het is volkomen ongevaarlijk.

 13. In 1994 kocht Bill Gates de Leicester Codex, een verzameling geschriften van Leonardo da Vinci. Meneer Gates heeft een aantal van die papieren laten scannen en als screensaver in Microsoft Plus! voor Windows 95-cd.

 14. Bill werd gekozen als een van de “50 meest in aanmerking komende bachelors” door Goede huishouding tijdschrift in 1985. Hij was 28 jaar oud. In die tijd was Joe Montana de enige andere persoon die jong op hun lijst verscheen.

 15. Bill Gates is sinds 1993 de rijkste persoon ter wereld, af en toe. In 1999 overschreed zijn vermogen meer dan $ 100 miljard USD, een ongeëvenaard niveau van alleenstaande rijkdom, althans in die tijd.

 16. Bill geeft zijn rijkdom misschien niet aan mensen die een e-mail doorsturen, maar hij geeft er wel veel van weg. Bill en zijn vrouw, Melinda Gates, runnen de Bill & Melinda Gates Foundation. Ze zijn van plan om uiteindelijk 95% van hun vermogen aan goede doelen te schenken.

 17. Hij mag dan de King of Computers zijn in de harten van nerds overal, maar dankzij koningin Elizabeth II is Bill Gates een echte ere-riddercommandant in de Orde van het Britse Rijk (KBE). Steven Spielberg is een andere in de VS geboren ontvanger van deze eer.

 18. Eristalis gatesi, een vlieg die alleen in de nevelwouden van Costa Rica voorkomt, is vernoemd naar Bill Gates.

 19. Het is waar dat Bill Gates begin jaren ’70 stopte met Harvard University. Hij ging echter voor drie jaar, had technisch genoeg studiepunten om af te studeren en ontving in 2007 een eredoctoraat van de school.

 20. De MEVROUW in MSNBC staat voor microsoft. NBC en Microsoft richtten in 1996 gezamenlijk MSNBC op, maar Microsoft verkocht zijn resterende belang in het kabelnieuwsnetwerk in 2012.

 21. Microsoft bracht Windows 7 uit in 2009, toen Windows 8 en toen Windows…10. Windows 10? Ja, Microsoft heeft Windows 9 volledig overgeslagen. Je hebt nergens doorheen geslapen.