Skip to content

5 manieren om het meeste uit uw FM-zender te halen

21 de juli de 2021
GettyImages 722223297 71a0a0d0c10949c9a8eb6a7094cfbb41

Een FM-zender kan een geweldige, goedkope manier zijn om een ​​haperend autoradiosysteem nieuw leven in te blazen, omdat ze vrij eenvoudig te gebruiken zijn. In plaats van je head-unit te upgraden of dure apparatuur zoals een FM-modulator te installeren, kun je met een FM-zender een hele nieuwe wereld van luisteropties openen voor relatief lage kosten en bijna geen moeite. Het probleem is dat FM-zenders niet waterdicht zijn en niet altijd goed werken. Als je een FM-zender in je auto probeert te gebruiken en je hoort meestal ruis of interferentie van echte radiostations, dan hebben we vijf tips die je kunt gebruiken om je luisterervaring te verbeteren.

Waarom kiezen voor een FM-zender?

Toen mp3-spelers voor het eerst werden geïntroduceerd, betekenden ze een enorme verandering in de manier waarop mensen in hun auto naar muziek luisterden. Als je zou investeren in een mp3-speler, zelfs met de opslagbeperkingen van de dag, zou je plotseling honderden of duizenden nummers met je mee kunnen nemen zonder te rommelen met tientallen cassettes of cd’s. Met de massale acceptatie van smartphones over de hele linie, heb je niet eens een speciale smartphone nodig. Als je een iPhone of een Android hebt, heb je ook een mp3-speler en een manier om in je auto naar internetradio te luisteren. Het probleem is dat oudere autoradio’s niet altijd een manier hebben om een ​​telefoon of MP3-speler aan te sluiten, en dat is waar FM-zenders binnenkomen. Hoewel er een aantal manieren zijn om een ​​telefoon aan te sluiten op de hoofdeenheid van een auto, FM-zenders zijn zonder twijfel de goedkoopste manier om het te doen. In plaats van een permanente bedrade verbinding te maken, creëert een FM-zender in wezen een persoonlijk radiostation dat draadloos uitzendt naar de radio in de autoradio. Als je al aan boord bent met dit hele gedoe met FM-zenders, maar je bent niet tevreden met de audiokwaliteitservaring, bekijk dan deze vijf tips om dingen glad te strijken:

Weet naar welke functies u moet zoeken: onderzoek voordat u koopt

De sleutel om het meeste uit een FM-zender in uw auto te halen, is om te beginnen met een fatsoenlijk product. Hoewel de meeste FM-zenders betaalbaar zijn, zijn er enkele behoorlijk belangrijke functies waar u op moet letten. Goedkoop uit ten koste van functies, en je smeekt om een ​​slechte luisterervaring. De belangrijkste functie waar u op moet letten, is handmatig afstemmen, omdat u daarmee interferentie van lokale radiostations kunt voorkomen. Bij sommige zenders kunt u slechts uit een handvol vooraf ingestelde frequenties kiezen en bij andere kunt u de uitzendfrequentie helemaal niet wijzigen. Kies een van die FM-zenders en je zit vast met wat ze je geven. Invoeropties zijn een andere uiterst belangrijke functie om op te letten. De meeste zenders hebben een standaard audio-aansluiting die rechtstreeks kan worden aangesloten op de lijn- of hoofdtelefoonuitgang van een mp3-speler, maar je kunt ook zenders vinden met USB-aansluitingen, SD-kaartsleuven en andere opties. Sommige zenders kunnen zelfs muziek afspelen vanaf een USB-stick of SD-kaart zonder dat een aparte MP3-speler nodig is. Al deze functies bieden superieur geluid aan een eenvoudige audio-aansluiting.

Stel de juiste frequentie in: begin bij het einde

man houdt radiokiezer tegen zijn oor

Wanneer u uw FM-zender uit de verpakking scheurt, is het eerste wat u hoeft te doen deze en uw head-unit op dezelfde frequentie af te stemmen. Als je met de zender een FM-frequentie kunt kiezen, moet je beginnen met het controleren van de uiteinden van de FM-draaiknop. Dit zijn de plaatsen waar je waarschijnlijk wat vrije ruimte zult vinden. Hoewel u overal een beschikbare frequentie kunt vinden, zijn de meest open gebieden van de FM-band onder 90 MHz en boven 107 MHz. Sommige gebieden hebben stations die uitzenden tussen 87,9 en 90 MHz en tussen 107 MHz en 107,9 MHz, maar dit zijn nog steeds de gemakkelijkste en beste plaatsen om te beginnen.

Probeer andere frequenties: vermijd interferentie van slechte buren

radiotorens

Hoewel het absoluut noodzakelijk is om een ​​lege frequentie te vinden, kunt u nog steeds interferentie ervaren als een krachtig station een frequentie gebruikt die zich naast de deur bevindt. Je merkt bijvoorbeeld dat 87,9 MHz vrij en duidelijk is, maar toch storingsproblemen heeft. De reden achter dat type interferentie is meestal een station dat zo dichtbij is, of zo krachtig, dat het overloopt naar nabijgelegen frequenties. Er kan bijvoorbeeld een station in de buurt zijn dat 88,1 MHz gebruikt, dat zo krachtig is dat het een ervaring van 87,9 MHz creëert. Om dit soort interferentie te voorkomen, probeert u een lege ruimte op de wijzerplaat te vinden met aangrenzende stations die ten minste 0,2 MHz boven en onder zijn. Als je dat grote blok niet kunt vinden, wat heel goed mogelijk is in veel grote stedelijke gebieden, experimenteer dan om het blok te identificeren met de minste hoeveelheid interferentie.

Gebruik externe bronnen: zoek naar lege bandbreedte

internetbronnen

De ether is overvol, maar bedrijven die FM-zenders maken, hebben een gevestigd belang bij klanttevredenheid. Daartoe houden sommigen van hen lijsten bij van FM-zenders per geografisch gebied, en sommige hebben zelfs tools die u kunt gebruiken om het minst drukke deel van de FM-band in uw gebied te identificeren. U kunt dit soort onderzoek ook zelf doen, maar het is een stuk eenvoudiger om van deze tools te profiteren als ze beschikbaar zijn voor uw geografische gebied. Enkele mogelijk nuttige lijsten en hulpmiddelen zijn:

  • Radio-Locator.com
  • SiriusXM FM-zenderzoeker

Hoewel deze en soortgelijke tools nuttig zijn, kan het zijn dat de echte wereld niet in overeenstemming is met hun suggesties. Het probleem is dat de meeste van deze tools afhankelijk zijn van FCC-databases en dat de informatie die ze bedenken aanzienlijk kan verschillen van de werkelijke omstandigheden. Dus hoewel u kunt beginnen met een hulpprogramma voor het opzoeken van stations of zelfs een app die dezelfde functie vervult, krijgt u nooit betere resultaten dan wanneer u zelf het werk doet en naar heldere frequenties zoekt.

Tear It All Down: moet je überhaupt een FM-zender gebruiken?

Supercar op het strand - Sunset sky copyspace

Soms werkt niets wat je doet. De harde realiteit is dat als je in een grootstedelijk gebied woont, de radioknop misschien te druk is om effectief een FM-zender te gebruiken. In dat geval kun je alles afbreken en bij het begin beginnen. Als je in een gebied woont met een bijzonder druk FM-landschap, bestaat de kans dat een FM-zender het niet haalt. Probeer eerst de opzoekhulpmiddelen in de vorige tip. Als er staat dat de hele FM-band vol zit, kun je jezelf wat geld en frustratie besparen door gewoon een andere richting op te gaan. Of die richting een FM-modulator is, een nieuwe head-unit, of het fysiek verwijderen van je antenne om te voorkomen dat die vervelende radiostations je zender storen, is aan jou.