Skip to content
5G

5G draadloze technologie

11 de juli de 2021
shutterstock 749071780 5a5908a57d4be80037d3ccb4

5G is de volgende generatie mobiele netwerktechnologie na 4G. Net als elke generatie ervoor, heeft 5G tot doel mobiele communicatie sneller en betrouwbaarder te maken naarmate meer en meer apparaten online gaan. In tegenstelling tot in het verleden, toen mobiele netwerken alleen mobiele telefoons hoefden te ondersteunen die alleen bedoeld waren om op internet te surfen en te sms’en, hebben we nu allerlei apparaten die veel bandbreedte vragen, zoals onze HD-streaming smartphones, smartwatches met data-abonnementen, altijd aan beveiligingscamera’s, zelfrijdende en op internet aangesloten auto’s en andere veelbelovende apparaten zoals gezondheidssensoren en ongebonden AR- en VR-hardware. Naarmate miljarden meer apparaten verbinding maken met internet, moet de hele infrastructuur het verkeer accommoderen om niet alleen snellere verbindingen te ondersteunen, maar ook om gelijktijdige verbindingen beter af te handelen en een bredere dekking voor deze apparaten te bieden. Dit is waar 5G om draait. Laat 5G niet vermengen met 5GE, wat een marketingterm is die door AT&T wordt gebruikt en eigenlijk geen 5G is.

Hoe 5G u ten goede komt

 • Minimale vertraging bij het streamen van video’s en het spelen van games
 • Veiligere steden met slimme, onderling verbonden voertuigen
 • Bijna onmiddellijke toegang tot de meeste bestanden online
 • Kleinere apparaten die hardwarevereisten overdragen aan externe servers
 • Nieuwe producten en toepassingen die ultrahoge snelheden vereisen
 • Betrouwbaar internet in afgelegen gebieden

Hoe verschilt 5G van de andere “G’s”?

5G is gewoon de volgende genummerde generatie na 4G, die alle oudere technologieën heeft vervangen.

 • 1G introduceerde analoge spraak
 • 2G introduceerde digitale spraak
 • 3G luidde mobiele data in
 • 4G maakte de weg vrij voor wijdverbreid mobiel internetgebruik

Waar is 5G beschikbaar?

Het tijdsbestek voor de beschikbaarheid van 5G-services hangt niet alleen af ​​van waar u woont, maar ook van welke serviceproviders in uw regio beschikbaar zijn. Op dit moment is 5G beschikbaar op een relatief klein aantal locaties, dus niet zomaar iedereen kan zich aanmelden voor service. Verizon, AT&T, T-Mobile en enkele kleinere bedrijven bieden het al aan klanten in de Verenigde Staten in honderden steden, maar het is vooral gericht op dichtbevolkte gebieden. Er zijn ook providers die elders in de wereld live 5G-netwerken hebben. 5G-telefoons zijn ook een belangrijk onderdeel van dit nieuwe mobiele netwerk van de vijfde generatie, omdat niet zomaar elke telefoon met het netwerk kan werken. Er zijn op dit moment al aardig wat compatibele apparaten op de markt en er komen er steeds meer bij. Zie Waar is 5G beschikbaar in de VS? voor meer informatie, of 5G-beschikbaarheid over de hele wereld als u zich niet in de VS bevindt.

Laatste 5G-nieuws

Internetserviceproviders, mobiele netwerkoperators en andere bedrijven komen voortdurend met nieuwe 5G-tests en andere aankondigingen terwijl netwerken over de hele wereld worden uitgerold.

 • 7 juli: OnePlus kondigt de Nord 2 5G aan.
 • 6 juli: Nokia lanceert iSIM Secure Connect-software om nieuwe 5G mobiele en IoT-diensten mogelijk te maken.

Waar wordt 5G voor gebruikt?

Dit lijkt misschien voor de hand liggend gezien de alomtegenwoordigheid van smartphones, maar hoewel telefoons absoluut een belangrijke speler zijn in mobiele communicatie, zijn ze zeker niet de enige focus in een 5G-netwerk. Zoals je hieronder zult zien, zijn de belangrijkste componenten ultrasnelle verbindingen en minimale vertragingen. Hoewel dit natuurlijk geweldig is voor iedereen die video’s streamt vanaf hun telefoon, is het belangrijker in scenario’s waar het minimaliseren van vertragingen werkelijk belangrijk, zoals met de toekomst van onderling verbonden apparaten. Een toepassing is augmented reality-apparaten en virtual reality-headsets. Deze apparaten vereisen een enorme hoeveelheid bandbreedte en moeten zo snel mogelijk via internet communiceren om hun beoogde effecten te bieden. Elke latentie kan een drastische invloed hebben op hoe “echte” dingen aanvoelen in die virtuele omgevingen. Hetzelfde geldt voor alle andere apparaten die snel moeten reageren, zoals autonome auto’s om plotselinge botsingen te voorkomen en de juiste afslag-voor-afslag aanwijzingen te begrijpen, op afstand bediende hardware en robotsystemen die afstandsbedieningen leren of er zich aan houden. Dat gezegd hebbende, maakt 5G nog steeds de weg vrij voor soepelere connectiviteit vanaf onze alledaagse apparaten, zoals tijdens gamen, videogesprekken voeren, films streamen, bestanden downloaden, HD- en 4K-media delen, realtime verkeersupdates ontvangen, vloggen, enz. 5G is zo snel dat het niet alleen beschikbaar is voor mobiele apparaten. Het heeft het potentieel om uw snelle bedrade verbinding via vaste draadloze toegang volledig te vervangen! Zie ons artikel 5G Internet: de snelle vervanging voor kabel voor meer informatie hierover.

Hoe werkt 5G?

Net als andere draadloze communicatiemethoden verzendt en ontvangt 5G gegevens in het radiospectrum. Echter, in tegenstelling tot wat we gewend zijn van 4G, dit nieuwe netwerk kan hogere frequenties (millimetergolven) op het radiospectrum gebruiken om ultrahoge snelheden te bereiken. Het nadeel hiervan is dat deze frequenties veel meer interferentie ervaren van dingen zoals bomen en gebouwen, en soms zelfs veel kleinere objecten zoals een persoon. Dit betekent dat strategisch geplaatste kleine zendmasten nodig zijn om het netwerk door een stad te duwen. Niet elke mobiele netwerkoperator werkt echter op dezelfde manier. Sommige bedrijven maken gebruik van 5G aan de onderkant van het radiospectrum, zodat zendmasten bredere gebieden kunnen bereiken en door muren kunnen gaan, maar het nadeel is lagere snelheden.

5G-specificaties: gegevenssnelheid en latentie

Alles met betrekking tot mobiele communicatie is sneller, van de snelheid waarmee u gegevens kunt downloaden en uploaden tot het aantal apparaten dat tegelijkertijd verbinding met internet kan maken. Een 5G-cel, die mobiele data verzendt en ontvangt, ondersteunt snelheden van minstens 20 Gb/s voor downloads en 10 Gb/s voor uploads, met een latentie van slechts 4 ms of meer. In de meeste situaties kan dit zich echter vertalen in real-world snelheden van respectievelijk 100 Mb/s (12,5 MB/s) en 50 Mb/s (6,25 MB/s), maar kan gemakkelijk omhoog of omlaag fluctueren, afhankelijk van een variëteit van omstandigheden. In een ideale situatie met 5G-snelheden tot 1 Gb/s zou je bijvoorbeeld een film van 3 GB in 24 seconden naar je telefoon kunnen downloaden of een video van 1 GB in slechts acht seconden naar YouTube kunnen uploaden.

5G ondersteunt veel apparaten

5G moet minimaal 1 miljoen apparaten per vierkante kilometer ondersteunen. Dit betekent dat het netwerk binnen die hoeveelheid ruimte in staat is om maar liefst 1 miljoen of meer apparaten tegelijkertijd met internet te verbinden. Dit type scenario lijkt misschien moeilijk te doorgronden, aangezien steden met de hoogste bevolkingsdichtheid (zoals Manilla, Filippijnen en Mumbai, India) ‘slechts’ 70.000 tot 110.000 mensen per vierkante mijl bevatten. 5G hoeft echter niet slechts één of twee apparaten per persoon te ondersteunen, maar ook ieders smartwatch, alle voertuigen in de omgeving die mogelijk met internet zijn verbonden, slimme sloten in nabijgelegen huizen, wearables en alle andere huidige of -uitgegeven apparaat dat op het netwerk moet zijn. Er wordt voorspeld dat er tegen het einde van 2023 wereldwijd 1,4 miljard verbindingen op 5G-netwerken zullen zijn. 5G-cellen kunnen communiceren met allerlei soorten apparaten, zoals apparaten die worden gebruikt door een stationair persoon die niet naar iemand toe gaat in een hoge snelheid voertuig als een trein, die tot 500 km/u (310 mph) rijdt. Verschillende gebieden vereisen een ander mobiel basisstation om tegemoet te komen aan verschillende snelheden. Een kleine stad met alleen gebruikers die met de auto en te voet reizen, heeft bijvoorbeeld mogelijk niet dezelfde basisstations als een grotere stad met een snel openbaar vervoersysteem.

Meer informatie over 5G

5G en andere mobiele breedbandstandaarden worden bepaald door het 3rd Generation Partnership Project (3GPP). 3GPP Release 16 werd in juli 2020 voltooid en release 17 zal naar verwachting in 2022 worden afgerond. Voor een veel technischere lezing van de 5G-specificaties, zie dit Microsoft Word-document van de International Telecommunication Union (ITU). Zodra 5G algemeen beschikbaar is, is het mogelijk dat dit de laatste grote vooruitgang in mobiele netwerken zal zijn. In plaats van een 6G of 7G later, houden we het misschien gewoon bij 5G, maar krijgen we in de loop van de tijd stapsgewijze verbeteringen. Het is gemakkelijk om 5G te verwarren met 5 GHz wifi, maar de twee zijn niet hetzelfde. De eerste is een mobiele netwerktechnologie, terwijl de laatste een frequentieband is die in sommige wifi-routers wordt gebruikt. FAQ

 • Waarin verschillen 5G- en 4G-torens?

  5G-netwerktorens zijn kleiner dan 4G-torens en je hebt meerdere 5G-torens nodig om één gebied te bestrijken. 5G-torens zien er meestal uit als een klein doosje op een paal.

 • Wat zijn de vereisten voor internetsnelheid om Netflix te kijken?

  De aanbevelingen voor internetsnelheid voor videostreaming zijn 5 Mbps voor high definition en 25 Mbps voor 4K. Als je verbonden bent met een 5G-netwerk, heb je geen probleem met het streamen van video’s, maar het verbruikt veel mobiele data. De meeste streamingdiensten passen de videokwaliteit automatisch aan je internetsnelheid aan.

 • Wat is een goede internetsnelheid?

  Uw aanbevolen upload- en downloadsnelheid is afhankelijk van wat u op internet moet doen. Een downloadsnelheid van minimaal 25 Mbps is ideaal voor het streamen van films en het spelen van online games. Je router en modem moeten ook snel genoeg zijn om je internetabonnement af te handelen.