Skip to content

5G-uitdagingen: waarom het niet sneller wordt uitgerold

20 de juli de 2021
deadline 5c11104b46e0fb00011950a7

Als 5G hogere snelheden biedt dan 4G, waarom duurt het dan zo lang voordat grote bedrijven zoals Verizon, AT&T en T-Mobile 5G-diensten in Amerikaanse steden ondersteunen? Lees meer over de verschillende uitdagingen van de uitrol van 5G over de hele wereld, waaronder wettelijke goedkeuringen en kosten voor de aanleg van netwerken. De informatie in dit artikel is van toepassing op de 5G mobiele netwerktechnologie.

Uitdagingen voor 5G-netwerkimplementatie

Vanwege het type signaal dat 5G-zendmasten uitzenden, is hun bereik ernstig beperkt tot apparaten in de buurt. Veel netwerken werken op 5G-radiofrequenties die millimetergolven worden genoemd en die veel gegevens kunnen vervoeren. Dus hoewel 5G-netwerken snellere verbindingen en streaming ondersteunen, zijn ze vaak beperkt tot minder dan een vierkante mijl dekking. Vanwege de beperkte reikwijdte van 5G hebben minder gebruikers toegang tot 5G vanaf een enkele zendmast. 5G-signalen worden ook gemakkelijker geblokkeerd door gewone objecten zoals bomen en gebouwen. Dit betekent dat er veel kleine antennes moeten worden opgericht om meer klanten te kunnen bedienen. Het implementeren van dergelijke infrastructuur in het hele land is geen gemakkelijke taak en providers lopen tegen problemen aan met lokale gemeenschapsregels.

Sommige steden zijn niet aan boord met 5G

Gemeentelijke regelgeving kan een van de grootste belemmeringen zijn voor een snelle uitrol van 5G. Terwijl sommige steden samenwerken met telecomproviders om 5G-apparatuur te installeren, hebben andere steden beleid en procedures die wegversperringen blijken te zijn. Voorbeelden hiervan zijn bestemmingsplannen, langdurige vergunningsprocedures, hoge kosten en zelfs esthetische zorgen als gevolg van de installatie van 5G-hardware op straatlantaarns en elektriciteitspalen.

Testen is cruciaal

Zoals alle ontwikkelende technologieën, moeten strenge tests worden voltooid voordat een daadwerkelijke uitrol van 5G kan plaatsvinden. Bedrijven zullen geen nieuw product of nieuwe dienst uitbrengen totdat ze er zeker van zijn dat het zal werken zoals geadverteerd en de beste ervaring voor de klant zal bieden. De meeste grote exploitanten van mobiele telefoons over de hele wereld testen 5G al een tijdje binnen en buiten. Sommige bedrijven testen 5G in rijdende voertuigen en andere via vaste draadloze toegangspunten.

Het radiospectrum moet worden aangeschaft

De delen van het radiospectrum waarop 5G-netwerken werken, zijn niet alleen vrij beschikbaar; ze moeten worden gelicentieerd aan netwerkbeheerders van regelgevers zoals de FCC in de Verenigde Staten. Voordat een telecomaanbieder echter voor een deel van het spectrum kan betalen, moeten internationale autoriteiten het eens worden over welke delen van het spectrum voor mobiele communicatie kunnen worden gebruikt. Deze stappen kunnen vele jaren in beslag nemen.

5G-telefoons zijn nog niet mainstream

Sommige telefoonmaatschappijen moeten 5G-telefoons nog uitbrengen en veel consumenten hebben nog niet de behoefte om ze te kopen omdat ze onbruikbaar zijn waar ze wonen of reizen. Andere mensen maken zich ook zorgen over hoe veilig 5G-radiogolven zijn, aangezien het een nieuw type netwerk is dat op andere radiofrequenties werkt dan oudere netwerken zoals 4G en 3G.

Uitrol van 5G is duur

De inzet van een gloednieuw mobiel netwerk is niet goedkoop. Telecombedrijven zullen naar verwachting vóór 2025 maar liefst $ 275 miljard investeren in 5G-infrastructuur. Een mobiele netwerkoperator moet betalen voor al het volgende (en meer) tijdens een 5G-uitrol voordat het zelfs klanten kan bereiken:

  • Spectrumlicenties
  • De fysieke hardware die wordt gebruikt bij de 5G-implementatie
  • Technici inhuren om de benodigde hardware te installeren
  • Testen en opnieuw testen van het netwerk
  • Door regelgevers gevraagde implementatiekosten