Skip to content
5G

5GE versus 5G: wat is het verschil?

13 de augustus de 2021
5GE vs 5G 6dbb21fb9dc1425a82ced7604dbec347

Nu de term 5GE rondzweeft in een tijd waarin 5G nog steeds in opkomst is, is het belangrijker dan ooit om te begrijpen wat het eigenlijk betekent en hoe de twee verschillen. 5GE staat voor 5G Evolutie. Het is een label dat AT&T op sommige van zijn telefoons plakt, wat simpelweg betekent dat het is verbonden met hun 5G Evolution-netwerk. Als je een apparaat hebt met bovenaan 5G en een ernaast met 5GE, zijn de twee niet verbonden met hetzelfde netwerk, zelfs niet als ze zich op dezelfde locatie bevinden en beide het netwerk van AT&T gebruiken.

Algemene bevindingen

5GE

 • Een marketingterm die door AT&T is gepusht.
 • Identiek aan 4G LTE Advanced.
 • Ruim beschikbaar.
 • Werkt waarschijnlijk met uw bestaande telefoon.

5G

 • De nieuwste generatie mobiele netwerktechnologie.
 • Meerdere malen sneller dan 4G.
 • Beschikbaar in relatief weinig gebieden over de hele wereld.
 • Vereist een gloednieuwe telefoon.

5G Evolution klinkt misschien als een vorm van 5G, misschien zelfs een verbetering ervan. Maar de realiteit is dat het gewoon een naam is die door AT&T wordt gebruikt om 4G LTE-A te beschrijven. AT&T begon deze term eind 2018 te gebruiken. Met 5G-gesprekken die rond die tijd oplaaiden, zouden hun gebruikers het gevoel krijgen dat ze zich op een gloednieuw 5G-netwerk bevonden, waardoor ze zich zouden onderscheiden van andere bedrijven zoals Verizon en T-Mobile. Maar dit alles bracht mensen in verwarring door te denken dat ze op de een of andere manier waren geüpgraded naar het nieuwe netwerk zonder een 5G-telefoon te krijgen, zonder wijzigingen aan te brengen in hun account en zonder te betalen voor de nieuwe service. De kicker is dat andere providers ook een verbeterde vorm van 4G LTE hebben, genaamd LTE Advanced (LTE-A of LTE+). Dus wat we uiteindelijk krijgen, kan worden beschouwd als een marketingtruc. AT&T wil dat hun netwerk er beter uitziet dan dat van andere bedrijven, ook al zijn ze niet anders. Dat gezegd hebbende, legde een AT&T-manager in 2019 uit dat een van de redenen waarom het 5GE-pictogram wordt gebruikt, is om “laat de klant weten dat ze zich in een verbeterde ervaringsmarkt of -gebied bevinden”, en dat “op het moment dat de 5G-software en de 5G-apparaten verschijnen, het een software-upgrade is voor ons netwerk om onze klanten in staat te stellen over te stappen naar 5G.” Tegenwoordig heeft AT&T een echt 5G-netwerk, maar ondanks het feit dat ze ermee instemmen om te stoppen met adverteren voor 5GE, kunnen sommige mensen het 5GE-pictogram nog steeds zien als ze zich op het 4G LTE Advanced-netwerk bevinden. Volgens AT&T is 5GE “de basis en het lanceerplatform voor 5G.” Dus dat is genoeg om uit te leggen dat het niet waar 5G is. Het is de manier van het bedrijf om de kloof tussen langzamere 4G en snellere 5G te overbruggen. De verwarring zit gewoon in de naamgeving.

Snelheid: 5G is veel sneller

5GE

 • 30 Mbps gemiddelde downloadsnelheden.
 • 1 Gbps piekdownloadsnelheden.
 • Minder dan 5 ms latentie.

5G

 • Downloadsnelheden tot 500 Mbps.
 • 20 Gbps piekdownloadsnelheden.
 • Minder dan 1 ms latentie.

Dus wat heeft 5G dat 5GE niet heeft? Een van de belangrijkste drijfveren achter 5G, en de belangrijkste reden waarom de meeste mensen geïnteresseerd zijn in een verbeterd mobiel netwerk, is hogere snelheid. Volgens tests van Opensignal vallen veelvoorkomende 4G-snelheden binnen het bereik van 20-30 Mbps. In hun 5G User Experience-rapport van juni 2020 kun je zien dat downloadsnelheden in de echte wereld op verschillende 5G-netwerken veel beter presteren dan 5GE, variërend van 50 Mbps tot bijna 500 Mbps. Vanuit uw oogpunt betekenen hogere snelheden op 5G dat u sneller kunt surfen en downloaden op het web, en dat livestreams soepeler zullen verlopen.

Compatibiliteit en beschikbaarheid: 5GE werkt al voor de meeste mensen

5GE

 • Werkt waarschijnlijk met uw bestaande telefoon.
 • Gemakkelijk beschikbaar in meer gebieden.

5G

 • Alleen gloednieuwe apparaten ondersteunen 5G.
 • Service is beperkt tot geselecteerde steden.

Een ander tastbaar verschil tussen 5G en 5GE is het toestel zelf. Er is verschillende hardware nodig om 5G-compatibel te zijn. Dit betekent dat zelfs als een apparaat zich binnen het bereik van een 5G-netwerk bevindt, als het geen echte 5G-telefoon is, het niet kan worden gebruikt om voordelen op 5G-niveau te krijgen (zoals hogere snelheden), zelfs als er bovenaan 5GE staat. Of je nu 5G of 5GE gebruikt, je hebt een telefoon nodig die met dat type netwerk werkt. Als het echter 5GE ondersteunt, betekent dit niet noodzakelijk dat het ook werkt met hun 5G-netwerk. Je kunt de 5G-telefoons van AT&T bekijken voor die lijst. Als het om beschikbaarheid gaat, staat 5G nog in de kinderschoenen. Hoewel het veel gebieden zijn waar 5G-netwerken opduiken, hebben maar heel weinig mensen toegang als je het vergelijkt met 4G, dat al een aantal jaren langer bestaat.

Eindoordeel: 5G is wat u zoekt, maar veel succes met het vinden ervan

5G is uiteindelijk waar we allemaal naar op weg zijn, maar aangezien het nog niet overal is en het meer uit eigen zak kost om een ​​nieuwe telefoon te krijgen die het ondersteunt, is 5GE waar de meeste mensen voorlopig moeten blijven zitten. De waarheid is dat u eerder een service op 5GE-niveau zult vinden, omdat het slechts 4G LTE+ is, die veel delen van de wereld al geruime tijd hebben. 5G wordt nog steeds in de meeste landen ingezet en is dus voor de meeste mensen nog niet helemaal klaar voor prime time. Ondanks dat 5GE ondermaats presteert in vergelijking met 5G, is het niet zonder voordelen. De 5GE-apparaten van AT&T presteren beter dan hun eigen goedkopere telefoons, dus een telefoon die 5GE ondersteunt, zou je betere snelheden moeten opleveren dan een telefoon die alleen op oudere LTE-netwerken werkt, maar geen van beide zal je de prestaties van 5G opleveren. 4G LTE-apparaten van andere bedrijven behalen echter vergelijkbare resultaten, zo niet iets betere resultaten dan de 5GE-apparaten van AT&T. Dus hoewel 5GE qua snelheid niet zo goed is als 5G, is de 4G-service van alle grote providers in principe hetzelfde, ook al gebruikt AT&T de term 5GE.