Skip to content

8 redenen om over te stappen naar Linux

17 de juli de 2021
linux 1962898 1280 5c3e12b446e0fb000188e7fb

Hoe vaak heb je gemerkt dat je last hebt van een Windows-update, het slachtoffer bent geworden van een virus, malware of ransomware, je beperkt voelt door de manier waarop Apple of Microsoft dingen doet, of gewoon in het algemeen wenste dat er een alternatief was voor Windows of macOS? Je hebt geluk… er is zo’n keuze. Linux is een open source besturingssysteem dat al sinds eind jaren negentig bestaat en voor jou klaar staat om de overstap te maken. Maar waarom zou je? Hier zijn alle redenen die je nodig hebt om te migreren van de propriëtaire oplossingen naar een meer open, gratis alternatief.

Linux is gratis

Laten we eerlijk zijn, kosten zijn belangrijk. Maar je denkt waarschijnlijk dat je nog nooit een cent hebt betaald voor een besturingssysteem. Jij hebt. Wanneer u een desktop of laptop aanschaft, zijn de kosten van Windows ingebouwd. Niet alleen dat, maar als u ooit Windows hebt geüpgraded, kent u deze kosten. Die inherente kosten zijn niet alleen te vinden in het besturingssysteem. Aan veel applicaties voor Windows of macOS zijn kosten verbonden. Met Linux vind je duizenden en duizenden gratis applicaties. In plaats van te betalen voor MS Office, kunt u installeren LibreOffice op Linux, rechtstreeks vanuit de app store van uw distributie. Op zoek naar een gratis Photoshop-alternatief? Proberen De GIMP. En als het tijd is om je Linux-distributie te upgraden, kost het je geen cent… ooit. Bijna elke Linux-distributie is gratis.

Linux is flexibel

Persoon die een yoga-pose doet.

Als je Windows of macOS lang genoeg hebt gebruikt, weet je dat het hun weg of de snelweg is. Er is weinig maatwerk te doen, buiten een thema hier of een wallpaper daar. Voor iedereen die graag op een meer unieke manier werkt, is dat niet genoeg. Gelukkig kun je met Linux het besturingssysteem aanpassen aan je behoeften. Houd je niet van het GNOME-bureaublad? Gebruik KDE. Houd niet van de look en feel van GNOME, verander het met Extensions. Vind je het niet leuk waar het Xfce-paneel woont? Verplaats het. De aanpassingen die u kunt doen zijn bijna onbeperkt. En veel van deze aanpassingen zijn heel gemakkelijk te beheren (je hoeft dus geen hardcore Linux-gebruiker te zijn om ze uit te voeren). Uiteindelijk gaat u precies werken zoals u dat wilt, niet zoals Apple of Microsoft denken dat u zou moeten werken.

Linux is veilig

Het woord veiligheid op een scherm.

Door het ontwerp is Linux veel veiliger dan Windows of macOS. De kans dat u een virus, malware of ransomware zult ervaren is exponentieel kleiner met Linux. Dit alleen al zou ervoor moeten zorgen dat u weg wilt migreren van uw huidige besturingssysteem. Veel experts geloven dat de reden hiervoor is dat Linux niet zozeer het doelwit is van Windows of macOS vanwege marktaandeel. Linux-gebruik is echter wijdverbreid bij bedrijven op bedrijfsniveau. Plaatsen zoals Facebook, Twitter, YouTube en Google zijn allemaal afhankelijk van Linux. En toch hoor je zelden dat de servers en systemen van dat bedrijf worden gehackt (gebruikersaccounts zijn een heel ander beest). Linux-gebruikers gaan tientallen jaren zonder te lijden aan een enkel beveiligingsprobleem. Betekent dit dat ze niet bestaan? Nee. Wat het betekent is dat je veel minder kans hebt op beveiligingsproblemen met Linux dan met Windows of macOS. Onthoud dat geen enkel besturingssysteem 100% veilig is. Daarom moet u uw pc’s nog steeds verstandig gebruiken.

Linux is betrouwbaar

Een hond die door gras loopt.

Linux werkt gewoon. Periode. Het is een zeer, zeer zeldzame gelegenheid dat Linux crasht. Zelfs als een app crasht, is de kans klein dat het je hele systeem vergrendelt (zoals het geval kan zijn met Windows). Beter nog, als dat echt gebeurt, is het mogelijk om een ​​zogenaamde virtuele console (of terminal) te gebruiken en de gewraakte app vanaf de opdrachtregel te sluiten. Nadat u de gecrashte app hebt gesloten, kunt u de controle over uw bureaublad terugkrijgen. U kunt dit niet doen in Windows. Zelfs met die mogelijkheid zijn apps op Linux oerdegelijk en crashen ze zelden. Zeg maar dag tegen dat Blue Screen of Death.

Linux is gebruiksvriendelijk

Een illustratie van iemand die een enquête invult.

In de late jaren negentig en vroege jaren 2000 was Linux een behoorlijke uitdaging om zowel te installeren als te gebruiken. Alleen de uber-geeks waren in staat om het hun eigen te claimen. Als je geen informatica studeerde, was de kans dat je Linux met veel succes zou gebruiken onwaarschijnlijk. Dat was toen; dit is nu. Moderne Linux-besturingssystemen zijn net zo eenvoudig te installeren op een desktop- of laptopcomputer als apps eenvoudig te installeren zijn op Windows of macOS. Het is allemaal point-and-click met zeer weinig vaardigheid vereist. Iedereen kan Ubuntu Linux, Linux Mint, Elementary OS of Deepin Linux installeren. En het gebruik van moderne Linux is zo eenvoudig geworden als aanwijzen en klikken met een muis.

Linux is compatibel met oudere hardware

Een oude computer.

Met zowel Windows als macOS kan het voelen alsof u elke keer dat u een upgrade naar een nieuwe versie van het besturingssysteem uitvoert, nieuwe hardware moet kopen. Dit wordt geplande veroudering genoemd. Dat vind je bij Linux niet. In feite zijn er een groot aantal Linux-distributies die speciaal zijn ontworpen om goed te werken op oude hardware. Distributies zoals Peppermint OS, Lubuntu, Linux Lite en Bodhi Linux draaien allemaal uitstekend op verouderde hardware. Dat betekent dat u niet alleen geld bespaart, u spaart ook het milieu (door niet om de twee of drie jaar computerhardware te hoeven weggooien).

Linux is eenvoudig te upgraden

Computer upgrade illustratie.

Over upgraden gesproken … elke keer dat u Windows start (of herstart) en u dat updatescherm ziet, moet u dan uw vingers kruisen in de hoop dat de update uw computer niet op zijn metaforische knieën zal brengen? Met Linux zijn upgrades pijnloos. En in tegenstelling tot Windows, waar het lijkt alsof je elke keer dat een enkele app wordt geüpgraded, opnieuw moet opstarten, Linux enkel en alleen moet opnieuw worden opgestart als de kernel is bijgewerkt. Elke app, daemon en service kan op uw Linux-machine worden geüpgraded en u hoeft niet opnieuw op te starten. Linux-machines staan ​​erom bekend dat ze jaren zonder herstart draaien. En met technologie zoals Ubuntu’s livepatch, zal zelfs een kernelupgrade je machine niet dwingen om opnieuw op te starten.

Linux-ondersteuning is gemakkelijk te vinden

Vijf mensen die vuisten tegen elkaar stoten in een werkomgeving.

Als je een probleem tegenkomt op Linux, waar ga je dan heen? Gelukkig zijn er tal van online forums, groepen en mailinglijsten die zijn bedoeld om gebruikers te helpen bij het oplossen van problemen, en geen daarvan kost u een cent. Sites zoals Ask Ubuntu, de Linux Mint-forums en Ask Fedora zijn geweldige plekken om te beginnen. In feite biedt bijna elke Linux-distributie een hulpformulier of mailinglijst die speciaal is bedoeld voor gebruikers die elkaars problemen oplossen. En omdat de gemeenschap toegewijd is aan open source (en de verspreiding van Linux), zijn die forums over het algemeen erg gastvrij en behulpzaam.