Skip to content

8 tips voor basiscomputerveiligheid

21 de juli de 2021
GettyImages 980040652 7e26f73679474e408073232940348264

Uw computer bevat een schat aan persoonlijke en zakelijke gegevens. Als deze informatie in verkeerde handen valt, kunt u vatbaar worden voor identiteitsdiefstal, fraude en andere vormen van cybercriminaliteit. Het is belangrijk alert te blijven op virussen, malware, phishing-aanvallen, Trojaanse paarden en andere online oplichting. Hier is een overzicht van acht basistips voor computerveiligheid om uw geld, identiteit en persoonlijke informatie te beschermen. Als je online bent opgelicht, is het nog niet te laat om je systeem te versterken om je te beschermen tegen een nieuwe aanval en om van de ervaring te leren.

Gebruik antivirussoftware en houd deze up-to-date

Antivirussoftware is tegenwoordig een basisbehoefte bij computergebruik en essentieel voor een veilig systeem. Er is geen excuus om geen antivirussoftware op uw systeem te hebben geïnstalleerd. Naast betaalde applicaties werken een groot aantal gratis antivirusproducten goed en beschermen ze uw vitale gegevens. Antivirussoftware en spywarescanners zoeken naar virussen, malware en andere schadelijke inhoud en scannen uw computer, e-mails en gedownloade bestanden. De meeste antivirussoftware kan worden geconfigureerd om bestanden automatisch te scannen en dagelijks te controleren op nieuwe definitie-updates, waardoor het giswerk bij het beschermen van uw systeem wordt weggenomen. Er zijn antivirusprogramma’s beschikbaar voor elk besturingssysteem, inclusief Windows, Mac, Android, iOS en Linux.

Beveiligingspatches installeren

Er worden voortdurend nieuwe kwetsbaarheden ontdekt in softwaretoepassingen en hardwareapparaten. Hackers maken misbruik van deze kwetsbaarheden om toegang te krijgen tot uw computer en gegevens. Om de slechteriken voor te blijven, moet u uw computersysteem up-to-date houden door beschikbare beveiligingspatches te installeren en browsers up-to-date te houden. Als u een Windows-systeem hebt, controleert Windows Update op beschikbare updates en past deze toe op het besturingssysteem en de bijbehorende bestanden. Patch Tuesday, ook wel Update Tuesday genoemd, verwijst naar de dag dat Microsoft elke maand beveiligings- en andere OS-patches uitbrengt. Zoek naar prompts waarin u wordt gevraagd updates te installeren.

Gebruik een firewall

Een firewall is een beveiligingslaag tussen uw computer en internet. Het fungeert als een barrière die binnenkomende gegevens controleert en beveiligingsregels gebruikt om te bepalen of die gegevens al dan niet door uw computer worden ontvangen. Windows heeft een ingebouwde firewall die standaard is ingeschakeld. Er is ook een groot aantal gratis firewallprogramma’s die aan uw behoeften kunnen voldoen. Als je een Mac hebt, schakel dan de ingebouwde OS X-firewall in.

Verstrek nooit gevoelige, persoonlijke informatie

Het is verstandig om op uw hoede te zijn met het verstrekken van uw persoonlijke gegevens. Onthul de meisjesnaam van uw moeder, uw burgerservicenummer of uw adres niet. Vermijd ook om dit soort dingen op sociale media te vermelden. Identiteitsdieven en andere criminelen trollen op sociale media om informatie te verzamelen. Gebruik een dienst zoals PayPal in plaats van uw creditcardgegevens te verstrekken wanneer u online winkelt. Uw creditcard- en financiële gegevens worden op één website bewaard in plaats van op meerdere sites. Verstrek alleen burgerservicenummers of creditcardnummers op beveiligde websites. De URL voor een beveiligde site wordt voorafgegaan door: https:// (Hypertext Transfer Protocol Secure).

Neem de controle over uw e-mail

Open nooit een onverwachte e-mailbijlage, ongeacht wie deze lijkt te hebben verzonden. Aanvallers vervalsen de naam van een afzender om mensen voor de gek te houden en bijlagen te openen die persoonlijke informatie verzamelen en doorsturen naar de aanvaller. Schadelijke inhoud verbergt zich ook in e-mailberichten die HTML of Rich Text gebruiken. Lees uw e-mail in platte tekst voor extra veiligheid.

IM’s verdacht behandelen

Instant messaging is een frequent doelwit van wormen en Trojaanse paarden. Oplichters werken voortdurend aan nieuwe manieren om persoonlijke informatie te verkrijgen en toegang te krijgen tot persoonlijke accounts. Behandel IM’s net zo voorzichtig als e-mailen.

Gebruik sterke wachtwoorden

Gebruik een verscheidenheid aan letters, cijfers en speciale tekens in uw wachtwoorden, en hoe langer en ingewikkelder, hoe beter. Gebruik verschillende wachtwoorden voor elk account. Als een account dit ondersteunt, gebruik dan tweefactorauthenticatie. Om grip te krijgen op uw wachtwoorden, kunt u overwegen een toepassing voor wachtwoordbeheer te gebruiken. Veel webbrowsers, zoals Chrome en Opera, slaan wachtwoorden op als deze functie is ingeschakeld. Apps van derden, zoals LastPass, zijn ook nuttig. Deze fungeren als browserplug-ins die wachtwoordinvoer controleren en inloggegevens voor elk account opslaan. Het enige dat u hoeft te onthouden, is het enkele wachtwoord dat u voor het managerprogramma hebt gemaakt. De beste manier om een ​​veilig wachtwoord te maken, is door te beginnen met een eenvoudig wachtwoord en er een complexer wachtwoord van te maken. Voeg bijvoorbeeld cijfers, speciale tekens en hoofdletters toe.

Blijf op de hoogte van internetzwendel

Open of klik niet op links in e-mails die trieste verhalen vertellen, ongevraagde vacatures doen of lottowinsten beloven. Pas ook op voor e-mails die zich voordoen als beveiligingsproblemen van uw bank of een andere e-commercesite. Deze e-mails kunnen links naar kwaadaardige inhoud bevatten. Als u niet zeker weet of een e-mail van uw bank of creditcardmaatschappij legitiem is, neem dan rechtstreeks contact met hen op. De FTC houdt de laatste oplichting in de gaten. Bezoek de site om de meest recente waarschuwingen van het bureau te bekijken en op onderwerp te bladeren door oplichting.