Skip to content

Aan de slag met draadloze luidsprekers

7 de augustus de 2021
GettyImages 767989733 5bbf628fc9e77c005179ef00

Draadloze luidsprekers worden steeds beter dankzij moderne technologie. De batterijgevoede transistorradio’s van jaren geleden waren een voorloper van de digitale luidsprekers die meer functies bieden die interessant zijn voor een nieuwe generatie consumenten. Draadloze luidsprekers beloven dezelfde voordelen als traditionele, met een extra flexibiliteit die u helpt verbinding te maken met de wereld van digitale en internetaudio. Of je nu .mp3-bestanden uit je muziekcollectie wilt afspelen zonder een koptelefoon te hoeven dragen, podcasts wilt streamen via internet of je smartphone wilt configureren om een ​​luidere luidspreker te gebruiken, deze apparaten kunnen het.

Overwegingen bij het kiezen van draadloze luidsprekers

De kwaliteit van draadloze luidsprekers varieert sterk, afhankelijk van het model. Hoewel goedkoop gemaakte modellen vaak blikkerig en vervormd klinken, kunnen duurdere modellen een behoorlijk goede geluidskwaliteit leveren. Beter gemaakte units gaan ook langer mee. Andere kenmerken van goede draadloze luidsprekers zijn:

  • Compatibiliteit: In staat om verbinding te maken met een reeks andere apparaten via industriestandaardtechnologieën.
  • Draagbaarheid: Licht genoeg om van locatie naar locatie te gaan, met een goede batterijduur (voor batterijen).
  • Stijl: Esthetische aantrekkingskracht/

Er bestaan ​​verschillende soorten draadloze luidsprekers, elk ontworpen voor specifieke doeleinden.

RF/IR-luidsprekers

Stereosystemen voor thuisgebruik maken steeds vaker gebruik van luidsprekers met radiofrequentie (RF) als alternatief voor traditionele bedrade luidsprekers. De achterste twee luidsprekers in een surroundsysteem hebben bijvoorbeeld enorm veel baat bij draadloos, omdat in veel huizen de nodige voorbedrading ontbreekt. Draadloze subwoofers zijn ook nuttig gebleken omdat ze vrijer in een kamer kunnen worden geplaatst. Een RF-stereosysteem bevat een radiozender (vaak ingebouwd in de versterker) die golven uitzendt op frequenties die de bijpassende luidsprekers kunnen ontvangen. Infraroodluidsprekers (IR) werken op dezelfde manier als RF-luidsprekers (en de twee termen worden soms door elkaar gebruikt), behalve dat IR-signalen op verschillende frequenties werken en niet door muren of andere objecten kunnen dringen.

Bluetooth, Wi-Fi en eigen luidsprekers

Bluetooth-luidsprekers zijn populair geworden als begeleidende apparaten voor smartphones en tablets. Door op een knop te drukken kunnen deze units worden “gekoppeld” verbonden via een korteafstandsverbinding — met een Bluetooth-enabled hostapparaat waarmee het afspelen of streamen van audio kan beginnen. Deze luidsprekers zijn ontworpen voor draagbaarheid en werken doorgaans op batterijvoeding en zijn kleiner dan andere soorten luidsprekers. Veel leveranciers maken Bluetooth-luidsprekers van topkwaliteit, waaronder Bongo van Otis & Eleanor, FUGOO, JBL, Bose, UE. Wi-Fi-luidsprekers maken verbinding met een thuisnetwerk en communiceren via TCP/IP. Wi-Fi kan over langere afstanden worden verbonden dan Bluetooth en daarom worden deze luidsprekers vaker gebruikt voor audiosystemen voor het hele huis. Omdat ze meer stroom verbruiken, worden Wi-Fi-luidsprekers meestal aangesloten op een stopcontact in plaats van op batterijen. Een paar leveranciers hebben gespecialiseerde (eigen) draadloze systemen gebouwd die een brug vormen naar een wifi-thuisnetwerk, zoals het draadloze mesh-netwerk SonosNet van Sonos. AirPlay-luidsprekers maken gebruik van de eigen draadloze multimediatechnologie van Apple. AirPlay-luidsprekers kunnen alleen worden aangesloten op Apple “i-apparaten” of op Apple iTunes. Relatief minder leveranciers produceren dit type luidspreker en hun prijzen zijn meestal hoger. Veel AirPlay-speakers ondersteunen ook Bluetooth, zodat ze ook met niet-Apple-apparatuur kunnen werken.

Technische problemen met draadloze luidsprekers

Naast hun reputatie voor ongelijke geluidskwaliteit, kunnen twee andere technische uitdagingen de effectiviteit van draadloze luidsprekers belemmeren

  • Signaalinterferentie: Radiosignalen in de lucht van andere huishoudelijke gadgets kunnen interfereren met draadloze luidsprekers, de geluidskwaliteit verslechteren en (in extreme gevallen) ervoor zorgen dat hun audio volledig wegvalt.
  • Voedingskabels: behalve de kleinere Bluetooth-modellen, moeten draadloze luidsprekers worden aangesloten op stopcontacten, waardoor ze waarschijnlijk niet echt draadloos zijn.