Skip to content

Aan de slag met VoIP

30 de juli de 2021
GettyImages 180406920 57b54feb3df78cd39c339f85 5aa441ba04d1cf003722e56c

Zodra u zich bewust bent van de voordelen die VoIP kan bieden voor uw communicatie-ervaring, is de kans groot dat u besluit om erop over te stappen, of het in ieder geval eens te proberen. Dus wat is het volgende? Hier zijn de verschillende dingen die u moet hebben en doen om aan de slag te gaan met VoIP.

Zorg voor een goede internetverbinding

Met VoIP wordt uw stem verzonden via IP – het internetprotocol. Het eerste dat u nodig heeft, is een goede internetverbinding, met voldoende bandbreedte. Bepaal eerst welk type verbinding u nodig heeft en hoe u weet of uw bestaande verbinding voldoende is.

Kies het type VoIP-service

Om te kunnen bellen en gebeld worden is een abonnement bij een VoIP-serviceprovider nodig. De communicatiebehoeften van mensen variëren afhankelijk van hun activiteiten, levenspatronen, gewoonten en budget. Voordat u een VoIP-service kiest en u zich aanmeldt, moet u beslissen welk type VoIP het beste bij u past. Het kiezen van het juiste type VoIP is essentieel om optimaal gebruik te maken van de technologie, voor grotere voordelen en lagere kosten. Er zijn verschillende soorten VoIP-services op de markt, zoals op software gebaseerde VoIP-services, mobiele VoIP-services, apparaatgebaseerde VoIP-services en zakelijke VoIP-services en -oplossingen. Nadat u het type VoIP-service hebt gekozen dat u nodig hebt, selecteert u een serviceprovider.

Koop uw VoIP-apparatuur

De apparatuur die u nodig heeft voor VoIP kan betaalbaar of duur zijn, afhankelijk van uw behoeften. Voor pc-naar-pc-communicatie is de enige vereiste hardware een headset of microfoon en luidsprekers. Met sommige softphone-applicaties kunt u bellen en gebeld worden met uw mobiele telefoon, waardoor u geen headsets en dergelijke meer nodig heeft. U installeert ofwel hun softphone-client op uw mobiele telefoon of gebruikt hun webinterface voor het bellen. Voor hardwarematige VoIP heb je degelijk materiaal nodig. En dat kost geld, maar niet altijd, zoals we hieronder zullen zien. Wat je nodig hebt is een ATA (telefoonadapter) en een telefoonset. De telefoonset kan elk van de traditionele telefoons zijn die u met PSTN gebruikt. Nu zijn er unieke telefoons voor VoIP met speciale functies, de zogenaamde IP-telefoons. Deze vereisen geen ATA omdat ze de functionaliteit bevatten. IP-telefoons zijn vrij duur en worden vooral door bedrijven gebruikt. Veel op hardware gebaseerde VoIP-services bieden gratis hardware (een ATA) voor de duur van de service. Dit helpt u niet alleen om geld te besparen, maar ook om de compatibiliteit met de dienst te verbeteren en u de mogelijkheid te bieden een dienst te proberen zonder te investeren.

Krijg een telefoonnummer

Als u uw VoIP wilt uitbreiden tot buiten de pc, heeft u een telefoonnummer nodig. Dit nummer wordt u gegeven zodra u zich abonneert op een betaalde service, zowel softwarematig als hardwarematig. U gebruikt dit nummer om te bellen of gebeld te worden van en naar vaste of mobiele telefoons. Een brandend probleem voor de meeste mensen die overstappen van PSTN naar VoIP, is de mogelijkheid om hun bestaande nummers te behouden.

Uw VoIP instellen

Tenzij u VoIP in uw bedrijf implementeert, is het instellen en uitvoeren ervan een fluitje van een cent. Bij elke service komen de instructies voor het opzetten, waarvan sommige goed zijn en andere minder. Bij op software gebaseerde VoIP is de opzet vrij generiek: download de applicatie, installeer deze op uw machine (of het nu een pc, PDA, mobiele telefoon, etc. is), registreer voor een nieuwe gebruikersnaam of nummer, voeg contacten toe en start communiceren. Voor betaalde softphone-services is het kopen van tegoed één stap voordat u begint te communiceren. Met op hardware gebaseerde VoIP moet u uw ATA aansluiten op uw internetrouter en uw telefoon aansluiten op de ATA. Vervolgens zijn er specifieke configuraties te maken, die vaak een pc gebruiken. Voor sommige services is het vrij eenvoudig, terwijl je voor sommige andere een paar aanpassingen nodig hebt, en misschien een telefoontje of twee naar de ondersteuningsservice voordat je begint.

Een woord over spraakkwaliteit

Het opzetten van VoIP is één fase – het gebruiken ervan is nog een andere fase. Die fase is voor de meesten meestal plezierig, maar veroorzaakt bij sommige anderen nogal wat frustratie. Veel gebruikers klagen over slechte spraakkwaliteit, verbroken oproepen, echo, enz. Deze hebben voornamelijk te maken met de bandbreedte en dekking. Als u een van deze ongelukkige gebruikers bent, wanhoop dan niet. Er is altijd een uitweg. U kunt het beste het ondersteuningsteam van uw VoIP-service bellen. Houd er ook altijd rekening mee dat in de meeste gevallen onvoldoende bandbreedte de oorzaak is van lage kwaliteit. Als je al deze stappen hebt doorlopen en geniet van je VoIP-ervaring, flirt je met de toekomst van spraakcommunicatie.