Skip to content

Aanmelden bij GNOME, KDE Plasma en Cinnamon

24 de juni de 2021
internet 1952019 1920 5c87f21dc9e77c0001a3e5be

Het moderne Linux-desktopbesturingssysteem is gemakkelijker te gebruiken dan je zou verwachten. Het bevat de apps die u nodig hebt, het vereiste betrouwbaarheidsniveau en extra beveiliging. Maar voordat u de moderne Linux-desktop kunt gaan gebruiken, moet u inloggen. Inloggen is net zo eenvoudig als het selecteren van een gebruiker en het typen van een wachtwoord. Bij veel Linux-desktops biedt het inlogscherm echter een paar opties die niet op andere platforms worden gevonden. Laten we eens kijken naar het inlogproces voor drie van de beste Linux-desktops: GNOME, KDE Plasma en Cinnamon. Deze instructies gebruiken Pop!_OS 18.10 voor GNOME, KDE Neon voor KDE Plasma en Linux Mint 19.1 voor Cinnamon. Als er meerdere desktops zijn geïnstalleerd, zijn er meer opties opgenomen in het Linux-inlogscherm. Als er slechts één desktopomgeving is geïnstalleerd, hebt u niet de mogelijkheid om over te schakelen.

GNOME

Het GNOME-inlogproces op het bureaublad is eenvoudig. Laten we voor dit voorbeeld eens kijken naar een installatie die alleen de ene desktopomgeving bevat. Zodra u het besturingssysteem opstart, wordt u begroet door het inlogscherm. Als de vermelde gebruiker degene is waarmee u wilt inloggen, drukt u op de Enter toets op het toetsenbord en typ het gebruikerswachtwoord om in te loggen. Als de gebruiker niet in de lijst staat, volgt u deze stappen:

  1. Selecteer Niet op de lijst.

  2. Typ de gebruikersnaam waarmee u wilt inloggen en druk vervolgens op de Enter toets op het toetsenbord.

    GNOME-inlogscherm.

  3. Typ het gebruikerswachtwoord en druk vervolgens op de Enter toets of klik Log in.

    Aanmeldknop in GNOME

Geniet van je bureaublad. De gebruikersnaam is niet uw volledige naam, maar de naam die u (of uw beheerder) voor u heeft gemaakt tijdens het installatieproces. Dit kan uw voornaam zijn, uw voor- en achternaam (zonder spatie), uw voorletters en achternaam, of een andere combinatie. Vanuit het GNOME-inlogscherm kunt u ook de beschikbare toegankelijkheidsopties inschakelen. Klik hiervoor op het stokfiguurpictogram in de rechterbovenhoek en klik om de functies in te schakelen die u nodig hebt.

Opties-pictogram in GNOME

Met het GNOME-inlogscherm kunt u de computer ook afsluiten. Klik hiervoor op het systeemvak (de drie pictogrammen in de rechterbovenhoek) en klik vervolgens op de aan / uit-knop (de cirkel met de kruisende lijn) in het vervolgkeuzemenu.

Aan/uit-knop in GNOME

KDE-plasma

Hoewel de KDE Plasma-desktop een heleboel aanpasbare functies biedt, beperkt het inlogscherm van KDE Plasma wat u kunt doen. In plaats van een toetsenbord, een desktop en toegankelijkheidsopties te kunnen selecteren, kunt u inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord (indien beschikbaar), de desktopomgeving selecteren die u wilt gebruiken (indien beschikbaar) en het besturingssysteem afsluiten of opnieuw opstarten systeem.

KDE Plasma-aanmeldingsscherm.

Om u aan te melden bij KDE Plasma, start u de computer op en typt u uw gebruikersnaam en wachtwoord wanneer u het inlogscherm ziet en klikt u vervolgens op Log in. Als het besturingssysteem meer dan één bureaubladomgeving bevat, selecteert u welke u wilt gebruiken door de Sessie vervolgkeuzepijl en een selectie maken.

Sessiemenu in KDE Plasma

Vanaf het inlogscherm van KDE Plasma kunt u de computer ook opnieuw opstarten of afsluiten. Om dit te doen, selecteert u een van beide Afsluiten of Opnieuw opstartenen de gekozen actie vindt plaats.

Opdrachten voor afsluiten en opnieuw opstarten in KDE Plasma

Er is niet veel meer aan het inlogproces van KDE Plasma.

Kaneel

Kaneel is vergelijkbaar met het GNOME-inlogproces. Nadat u de computer hebt opgestart, wordt u begroet door het inlogvenster, waar u de gebruiker kunt selecteren en uw gebruikerswachtwoord kunt typen om in te loggen. Om een ​​andere gebruiker dan de standaardgebruiker te selecteren, klikt u op de gebruiker waarmee u wilt inloggen (hieronder de Wachtwoord invoervenster) en typ vervolgens het wachtwoord van die gebruiker. Als u slechts één gebruikersaccount op uw computer heeft, ziet u slechts één gebruiker op het inlogscherm.

Kaneel bureaublad inlogvenster.

De Cinnamon-desktop biedt de mogelijkheid om drie toegankelijkheidsopties in te schakelen: schermtoetsenbord, hoog contrast en schermlezer.

Opties in Linux Cinnamon

Door het uiterst rechtse pictogram in de rechterbovenhoek te selecteren, kunt u ofwel: opschorten (zet de computer in de slaapstand) of Stoppen (sluit de computer af) het bureaublad.

Opdrachten onderbreken en afsluiten in Linux Cinnamon