Skip to content

Aardlussen: Car Audio bromt en jankt

10 de augustus de 2021
GettyImages 89602831 56a104dd3df78cafdaa7ea83

Als een jankend geluid van uw autoradio ervoor zorgt dat u uw oren bedekt, kan een aardlus de oorzaak zijn. Het is onmogelijk om het met zekerheid te zeggen zonder naar uw specifieke auto-audio-opstelling te kijken, maar uw audiosysteem kan last hebben van een klassiek aardlusprobleem. Aardlussen treden op wanneer twee componenten zijn geaard op locaties met verschillende aardpotentialen. Dat kan een ongewenste stroom veroorzaken, die het soort interferentie introduceert dat vaak wordt beschreven als een brom of een gejank. De juiste manier om een ​​auto-audio-aardlusprobleem op te lossen, is door alles op dezelfde plaats te aarden. Als u het probleem niet op de juiste manier kunt oplossen, is de oplossing om een ​​in-line ruisfilter te gebruiken.

Auto-audio-aardingslussen

Hoewel er veel dingen zijn die ongewenste ruis in een autoradiosysteem kunnen veroorzaken, zijn aardlussen de grootste boosdoener. Dit geluidsprobleem kan optreden wanneer twee audiocomponenten in hetzelfde systeem op verschillende locaties zijn geaard. Als die twee locaties verschillende aardpotentialen hebben, wordt een ongewenste stroom, die ruis kan veroorzaken, in het systeem geïntroduceerd. Wanneer het verschil in aardpotentialen wordt verwijderd, stopt de ongewenste stroom en verdwijnt de ruis. In-home audiosystemen treden aardlussen meestal op wanneer twee componenten op verschillende stopcontacten zijn aangesloten. Het probleem oplossen kan een kwestie zijn van het veranderen van de plaats waar je dingen hebt aangesloten. Helaas is de kwestie van aarding een beetje ingewikkelder in-car audiosystemen. Het chassis – en elk metaal dat ermee in contact komt – is de grond, maar niet alle gronden zijn gelijk gemaakt. Zo is het aarden van één audiocomponent naar het chassis en één naar de sigarettenaansteker een klassieke situatie die kan leiden tot het ontstaan ​​van een aardlus. Het aarden van een head-unit aan een sigarettenaansteker in plaats van het chassis kan ook een aardlus introduceren. De juiste manier om het probleem op te lossen, is door uw geluidssysteem af te breken en de gronden van componenten zoals de head-unit en versterker rechtstreeks op dezelfde plaats aan het chassis te bevestigen. Daarom is het zo belangrijk om ervoor te zorgen dat alles zorgvuldig wordt uitgestippeld tijdens de planningsfase van een nieuw autoradiosysteem en vervolgens correct wordt aangesloten tijdens de installatie. Dit is een situatie waarin een ons preventie een pond genezing waard is.

Aardlussen isoleren

Hoewel de juiste manier om een ​​aardlus te repareren is om frontaal om te gaan met het verschil in aardpotentialen tussen verschillende componenten, is dit niet de enige manier. Als de gedachte om je audiosysteem af te breken, het terrein te lokaliseren en alles weer in elkaar te zetten niet aantrekkelijk klinkt, dan wil je misschien naar een isolator kijken. Aardlusisolatoren bestaan ​​uit een ingang, een uitgang en een transformator. Het audiosignaal komt de isolator binnen via de ingang, gaat door de transformator en verlaat de uitgang via de uitgangsplug. Aangezien er geen directe elektrische verbinding is tussen de ingang en uitgang, is de aardlus en eventuele interferentie die deze genereert, geïsoleerd van het signaal. Hoewel deze ruisfilters technisch gezien slechts patches zijn en je onderliggende probleem nog steeds bestaat, zijn het patches die het directe probleem oplossen.