Skip to content

Ableton Live 11.1 maakt nu optimaal gebruik van M1-Macs

27 de augustus de 2022
1 l11 1 release blog 800x400.jpg 800.0x400.0 q85 subsampling 2 1bea336e90714954a6d41a34bbaacfb4

Belangrijkste leerpunten

  • Ableton Live draait nu als een universele app op Apple Silicon Macs.
  • Live 11.1 brengt ook nieuwe updates voor de ingebouwde functies.
  • Oudere plug-ins worden niet geladen op M1-Macs, maar er is een oplossing.

Ableton Live 11.1 is een geweldige deal voor elke muzikant die het afgelopen jaar een Mac heeft gekocht – het is nu geoptimaliseerd voor Apple’s M1-chips. Muzikanten zijn misschien allemaal leren jacks, Jack Daniel’s, en slapen na de middag, maar ze zijn een conservatieve groep wat betreft uitrusting, vooral software.

De gouden regel is om een ​​werkende setup nooit te upgraden, tenzij het echt moet. Maar als u Ableton Live op een recente Mac gebruikt, moet u naar de updatepagina rennen en niet lopen. Nu het Apple Silicon ondersteunt, is Live sneller en gebruikt het veel minder CPU. Maar het is niet allemaal goed nieuws: als u voor uw muziek op oude plug-ins vertrouwt, kunt u een teleurstelling verwachten.

“Tot nu toe is het foutloos. De CPU-meter lijkt veel stabieler en zit een goede 20-30% lager in de meer hectische delen van grote projecten”, vertelde muzikant en Ableton-gebruiker Evpat aan levensdraad in een forumpost. “Ik ervaar ook minder pieken/uitvallen als ik tegelijkertijd andere programma’s gebruik. Ik luister graag naar mijn tracks terwijl ik andere taken doe, en audio-uitval kwam vroeger vaak voor wanneer een paar Chrome-tabbladen open waren en rondscrollden, enz. Maar nu niet meer .”

Leef snel

Ableton Live is een van de meest creatieve Digital Audio Workstations (DAW) die er zijn. Je kunt er alles in graven en bewerken, net als Pro Tools en Logic Pro, maar het is ook sterk gericht op live optreden, vandaar de naam.

Het is essentieel om een ​​complex project op een lichtgewicht laptop te kunnen uitvoeren. “De prestatieverbetering is zeer merkbaar.” Live 11.1 kan nu rechtstreeks worden uitgevoerd op Apple Silicon Macs zonder de Rosetta 2-vertaallaag te gebruiken waarmee M1 Macs oudere apps kunnen uitvoeren die zijn gecompileerd voor Intel-chips. Het resultaat hiervan is een enorme prestatieverbetering.

Live was al behoorlijk pittig op de nieuwe Macs omdat ze zelf zo pittig zijn. Maar het woord op de muziekforums is dat de app niet alleen soepeler werkt, maar ook veel minder bronnen gebruikt. Dat wil zeggen dat Live nu de CPU van de computer inactief maakt waar het voorheen zou de motor draaien, zelfs als je niets deed. “Het basis-CPU-gebruik in eerdere versies van Live was ongeveer 27%.

Nu is het 5%”, zegt Ableton-gebruiker en muzikant Badbass op het Elektronauts-forum. Dit is in abstracte termen goed, maar Live heeft de neiging om het gebruik van veel live-effecten en verwerking aan te moedigen om wat wilde muziek te creëren. gerapporteerd zien is voor veel mensen beter dan het kopen van een geheel nieuwe computer. En op M1 Macs, gecombineerd met de toch al indrukwekkende kracht en lange batterijduur, is dit misschien wel de ultieme draagbare muziekstudio.

Plugin-gevaren

Het is echter niet allemaal geweldig nieuws. Met Ableton kun je, net als alle DAW’s, plug-ins gebruiken, dit zijn muziek-apps van derden die in de hoofdapp worden uitgevoerd. Velen zijn bijgewerkt om op Apple Silicon te draaien, maar velen hebben dat niet. En die worden niet geladen in Ableton Live 11.1. Als je een project hebt dat gisteren goed liep en je updatet, dan is je project kapot. Dat is precies waarom muzikanten het updaten graag zo lang mogelijk uitstellen.

Maar er is een oplossing. U kunt Live starten in Rosetta 2, de hierboven genoemde vertaallaag van Apple. Het probleem is dat Intel-plug-ins niet binnen een M1-host kunnen worden uitgevoerd. Dus als u Live opnieuw start met de Intel-compatibele versie, zullen die plug-ins opnieuw worden uitgevoerd.

Een screenshot voor Ableton Live 11.1.

Dat is een goede oplossing totdat uw favoriete plug-ins zijn bijgewerkt. Je verliest een deel van de prestatieverbetering, maar niet alles. Muzikant en Elektronauts-forumlid v00d00ppl gebruikt een oudere Intel Mac en maakt nog steeds een indrukwekkende sprong. “De prestatieverbetering is zeer merkbaar.

Op mijn iMac Pro van 2017 kreeg ik soms 27-30% CPU op enkele tracks. Nu draai ik op 3-5%, afhankelijk van wat er aan de hand is”, zegt v00d00ppl op het Elektronauts-forum. En Live ondersteunt nog steeds geen AUv3-plug-ins, de nieuwste versie van de Audio Unit-plug-ins die favoriet zijn op Apple-platforms. Dat is meestal niet zo’n groot probleem, omdat ontwikkelaars van plug-ins hun software doorgaans vrijgeven in alternatieve formaten, zoals VST, die compatibel zijn met elke host.

Maar AUv3 is ook het plug-informaat dat op iOS wordt gebruikt. Er zijn honderden, misschien duizenden geweldige AUv3-apps op de iPad, en veel van die apps kunnen nu op M1-Macs worden uitgevoerd. Als je Apple’s Logic gebruikt, kun je die plug-ins laden, wat behoorlijk wild is. In Ableton kan dat niet. Maar dit is nog steeds een mijlpaalrelease voor Live. M1 Mac-bezittende muzikanten zullen heel blij zijn.