Skip to content

Adapters voor audiobediening op het stuur uitgelegd

11 de juli de 2021
168624425 56a104a53df78cafdaa7e693

Adapters voor audiobediening aan het stuur zijn niet zo bekend of begrepen als flitsendere auto-audiosysteemcomponenten, maar ze worden steeds belangrijker naarmate meer en meer auto’s uit de fabriek komen met elk nieuw modeljaar een soort audiobediening op het stuur .

Wat zijn audiobedieningen op het stuur?

De audiobediening op het stuur is ontworpen om interactie met uw autoradio tijdens het rijden minder gevaarlijk te maken. Het basisidee is dat u deze bedieningselementen kunt gebruiken zonder uw handen van het stuur of uw ogen van de weg te halen.

Specifieke bedieningselementen variëren van voertuig tot voertuig, maar ze stellen u vaak in staat om het volume aan te passen, van de radio naar aux-ingangen te schakelen, van kanaal te veranderen, nummers over te slaan en meer. Wanneer een fabrieksautostereosysteem Bluetooth-connectiviteit heeft, bevatten de audiobedieningselementen op het stuur meestal ook een knop of knoppen die u kunt gebruiken om te bellen, op te hangen en andere functies uit te voeren met uw telefoon. Als het voertuig enige vorm van spraakbediening heeft, is daar meestal ook een knop voor. Aangezien deze bedieningselementen enorm nuttig zijn en ze uw veiligheid op de weg kunnen vergroten door het gemakkelijker te maken om de radio te bedienen zonder uw ogen van de weg te halen, verhindert het idee om de toegang tot de audiobediening op het stuur te verliezen dat veel mensen upgraden hun autoradiosystemen.

Uw autoradio upgraden zonder de audiobediening op het stuur te verliezen

De wildgroei aan audiobediening op het stuur heeft een situatie gecreëerd waarin iets dat ooit een zeldzame luxe was, snel een echte hoofdpijn wordt voor iedereen met een laat model auto en de wens om hun head-unit te upgraden. De makkelijke oplossing is om de stuurbediening helemaal weg te laten en gewoon een eersteklas geluidssysteem te bouwen, maar het hoeft echt niet zo te zijn. Gelukkig zijn er manieren om elke fabriekskopeenheid te upgraden zonder essentiële functies te verliezen, en de audiobediening op het stuur is geen uitzondering. In dit geval is de sleutel tot het koppelen van fabrieksstuurbedieningen aan een nieuwe hoofdeenheid een onderdeel dat bekend staat als een stuurwiel-audiobedieningsadapter. Deze adapters functioneren door in wezen tussen uw stuurwielbediening en uw nieuwe hoofdeenheid te zitten en de opdrachten te interpreteren die de een naar de ander stuurt.

Stuurwiel Audiobediening Hoofdeenheid Adapter Compatibiliteit:

Aftermarket head-units zijn niet universeel compatibel met stuurbedieningen, maar de grote fabrikanten bieden een redelijk goede dekking. De meeste high-end nav head-units bevatten deze functionaliteit, en een groot deel van de andere aftermarket-units die er zijn, doen dat ook. Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat een bepaalde head-unit werkt met stuurbedieningen, maar ze zijn er. Het belangrijkste is om je onderzoek te doen en te controleren op compatibiliteit voordat je koopt. Controleer de lijst met functies op de doos om te controleren of een head-unit compatibel is met de audiobediening op het stuur. Head-units die compatibel zijn met stuurbediening geven meestal iets weer in de trant van: bedrade afstandsbediening ingang of SWI, wat staat voor stuurwielinvoer) als een functie. Sommige lijsten met functies van de head-unit specificeren ook SWI-JS, SWI-JACK of SWI-X. Dit zijn specifieke soorten audiobediening op het stuur die zowel in originele uitrusting als in aftermarket-autoradio’s worden gebruikt.

  • SWI-JS: Staat voor Steering Wheel Input Jensen en Sony. Gevonden in head-units van Jensen en Sony en andere head-units die deze standaard gebruiken.
  • SWI-JACK: Staat voor Steering Wheel Input JVC, Alpine, Clarion en Kenwood. Gebruikt door deze vier grote fabrikanten en ook enkele kleinere.
  • SWI-X: Dit is een universele standaard die in sommige aftermarket-head-units wordt aangetroffen.

Een audiobedieningsadapter voor het stuur kiezen

Hoewel er veel aftermarket-head-units zijn die zijn bedraad om externe inputs te accepteren, weten ze niet hoe ze de opdrachten moeten interpreteren van alle verschillende originele audiobedieningsinstellingen op het stuurwiel die er zijn. Om een ​​head-unit in staat te stellen deze besturingsingangen te begrijpen, hebt u een adapter nodig om als tussenpersoon op te treden. Er zijn een aantal bedrijven die deze adapters maken, en elk heeft een iets andere benadering. Deze fabrikanten bieden echter een redelijk goede dekking, dus je zou een compatibele adapter moeten kunnen vinden voor vrijwel elke auto met stuurbediening. Sommige audiobedieningsadapters op het stuur zijn ontworpen om te werken met een specifieke subset van head-units, en dat is waar SWI-JS, SWI-JACK en SWI-X in het spel komen. Sommige audiobedieningsadapters zijn speciaal ontworpen om te werken met SWI-JS- of SWI-JACK-head-units, dus u kunt de juiste adapter kiezen aan de hand van die informatie. In sommige gevallen heeft u mogelijk ook een aparte CAN-adapter nodig die tussen de stuurbediening en de adapter zit. Aan de andere kant zijn sommige adapters voor audiobediening op het stuur universeel van aard, wat betekent dat ze kunnen worden gebruikt met vrijwel elke head-unit die externe ingangen accepteert, ongeacht welk type SWI het is. De sleutel is om erachter te komen met welk type SWI u te maken hebt, zodat u zeker weet dat u een compatibele audiobedieningsadapter voor het stuur in handen krijgt.