Skip to content

Admiraal Grace Murray Hopper: De moeder van Cobol

14 de juli de 2021
Featured Grace Hopper Gov Tech 5093833 f427919a85554166a89c9a42a40c303d

Schout-bij-nacht Grace Murray Hopper, bekend als de moeder van Cobol, was een computerpionier, marineofficier, opvoeder, docent en medaillewinnende vrouw op het gebied van informatica. Haar kennis, opleiding, vasthoudendheid en ervaring leidden tot haar internationale erkenning.

Wie is Grace Hopper? De vroege jaren

Grace Brewster Murray Hopper, geboren in december 1906 in New York City, was de dochter van Walter Fletcher Murray en Mary Campbell Van Horne. Als kind werd ze opgeleid in privéscholen en toonde ze al vroeg interesse in techniek.

Inspirerende vrouwen in de tech / We Are Tech Women.

Ze studeerde af Phi Beta Kappa van Vassar College in 1928 met graden in wiskunde en natuurkunde. Daarna behaalde ze in 1930 haar master in wiskunde aan Yale en een jaar later begon ze hetzelfde vak te doceren aan het Vassar College. Ze voltooide haar educatieve carrière in 1934 met haar Ph.D. in wiskunde. Later in haar leven werd ze zelf opvoeder en een professionele docent op het gebied van informatica. “Voor mij is programmeren meer dan een belangrijke praktische kunst. Het is ook een gigantische onderneming in de fundamenten van kennis.”

Admiraal Hopper’s marinecarrière

Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerde Grace Murray Hopper dienst te nemen bij de marine, maar ze wezen haar af vanwege haar leeftijd (34) en kleine gestalte. Daarna nam ze afscheid van haar werk aan het Vassar College om zich aan te sluiten bij het United States Naval Reserve (Women’s Reserve), bekend als WAVES.

Grace Hopper van Wikipedia

James S. Davis / Wikipedia.

Na een opleiding aan de Naval Reserve Midshipmen’s School in Massachusetts behaalde ze als eerste haar diploma. Ze werd vervolgens toegewezen aan het Bureau of Ships Computation Project aan de Harvard University als luitenant, junior grade. Ze hield de rest van haar leven vast aan haar band met de Naval Reserve, ook al leverde ze belangrijke technologische bijdragen. Hoewel de marine haar overplaatsing naar de marine buiten het reservaat nooit heeft goedgekeurd, behaalde ze de rang van commandant in 1966, kapitein in 1973, commodore in 1983 en schout bij nacht in 1985. “Leiderschap is tweerichtingsverkeer, loyaliteit omhoog en loyaliteit omlaag . Respect voor je meerderen; zorg voor de bemanning.” In 1987 werd ze onderscheiden met de Defense Distinguished Service Medal, de hoogste militaire onderscheiding voor niet-gevechten.

Waar staat Grace Hopper om bekend?

Terwijl hij bij het Bureau of Ships Computation Project aan Harvard werkte, werkte Hopper samen met een andere computerpionier, Howard Aiken. Onder leiding van Aiken ontwikkelde het team de Mark I-computer, ook wel bekend als de Automatic Sequence Controlled Calculator. Hopper kreeg de taak om de Mark I te programmeren en schreef een gebruikershandleiding van meer dan 500 pagina’s voor deze vroege elektromechanische computer. Zij en de berekeningen van het team zouden essentieel zijn voor de oorlogsinspanning. Het leger gebruikte ze voor het berekenen van rakettrajecten, het kalibreren van mijnenvegers en het maken van afstandstabellen voor nieuwe wapens.

Grace Hopper Yale Nieuws

Computer History Museum / Yale News.

Mark II en Mark III volgden snel. Zoals het verhaal gaat, vond het team op een avond in 1947 een mot in de Mark II, waardoor Hopper de eerste was die een computerprobleem een ​​’bug’ noemde. Hopper zette haar werk bij het Harvard Computation Lab voort tot 1949. Daarna trad ze toe tot de Eckert-Mauchly Computer Corporation, later overgenomen door Remington Rand. Ze werkte als senior wiskundige in het team dat UNIVAC I ontwikkelde, de eerste grootschalige, volledig elektronische computer die in 1950 op de markt kwam. .” Het was in die tijd dat Hopper een nieuwe computertaal voorstelde. Ze geloofde dat mensen een programmeertaal op grotere schaal zouden gebruiken met Engelse woorden in plaats van alleen symbolen. Hoewel het bedrijf haar suggestie een paar jaar afwees, gaf Hopper haar idee niet op en ontwikkelde de eerste computertaalcompiler. In 1952 werd de eerste versie van het programma geboren, genaamd A-0. Dit programma, dat fungeerde als een linker, gaf programmeurs de mogelijkheid om programma’s voor meerdere computers te schrijven in plaats van voor individuele computers. En de compiler ‘vertaalde in feite wiskundige notatie in machinecode’. “Ze vertelden me dat computers alleen maar konden rekenen.” Tussen 1954 en 1955 kwam Flow-Matic, een op compilers gebaseerde programmeertaal die Engelse instructies als commando’s gebruikt. Het programma kwam in 1958 voor het publiek beschikbaar. Flow-Matic was het concept dat Cobol vorm gaf. Cobol (gemeenschappelijke bedrijfsgerichte taal), gedefinieerd in 1959, is een programmeertaal voor gegevensverwerkers die we vandaag de dag nog steeds gebruiken. Hopper promootte deze taal in de jaren zestig in zowel de militaire als de particuliere sector. In de jaren zeventig was Cobol wereldwijd de meest gebruikte computertaal.

Grace Hopper van Space.com

Smithsonian Institution / Space.com.

Hopper was directeur van de Navy Programming Languages ​​Group, ontwikkelde validatiesoftware voor Cobol en de compiler maakte deel uit van het standaardisatieprogramma voor de hele marine. In de jaren zeventig ontwikkelde ze standaarden voor het testen van computersystemen en componenten. Het National Bureau of Standards (nu het National Institute of Standards and Technology (NIST)) nam deze tests over. “De gevaarlijkste zin in de taal is: ‘We hebben het altijd zo gedaan.'”

De tijdlijn van een erfenis

1906: Geboren in New York City.

1928: Afgestudeerd Phi Beta Kappa van Vassar College.

1930: behaalde haar master in wiskunde aan de Yale University en trouwde met professor Vincent Foster Hopper aan de New York University.

1931: Begon wiskunde te doceren aan het Vassar College.

1934: Voltooide haar Ph.D. in wiskunde aan de Yale University.

1943: Toegetreden tot de US Naval Reserve (WAVES).

1944: In opdracht als luitenant, junior grade, en toegewezen aan het Bureau of Ships Computation Project aan de Harvard University.

[1945: Gescheiden van haar man, Vincent Foster Hopper.

1949: Werkte bij de Eckert-Mauchly Computer Corporation als senior wiskundige.

1952: Ontwikkelde de eerste compiler voor computertaal.

1954: Ontwikkelde met haar team de programmeertalen Math-Matic en Flow-Matic.

1959: Definieerde de Cobol-programmeertaal en werd docent aan de Moore School of Electrical Engineering aan de Universiteit van Pennsylvania.

1966: Verdiende de rang van commandant en trok zich terug uit de Naval Reserve.

1967, 1971, 1972: Teruggeroepen naar actieve dienst in de Marine Reserve, nogmaals met pensioen en weer in actieve dienst teruggekeerd. “Ik schijn veel met pensioen te gaan.”

19721978: Diende als professioneel docent aan de George Washington University.

1973: Verdiende de rang van kapitein in de Naval Reserve en de eerste Amerikaanse en vrouw die werd benoemd tot Distinguished Fellow van de British Computer Society.

1983: Verdiende commodore’s rang in de Naval Reserve door speciale presidentiële benoeming door president Ronald Reagan.

1985: Verdiende de rang van schout bij nacht in de Marine Reserve.

19861987: Voorgoed teruggetrokken uit de Naval Reserve en werd onderscheiden met de Defense Distinguished Service Medal.

1988: Ontvangen de National Medal of Technology.

1991: Benoemd tot Fellow van de American Academy of Arts and Sciences. In januari 1992, op 85-jarige leeftijd, stierf admiraal Grace Murray Hopper een natuurlijke dood in haar slaap en werd met volledige militaire eer begraven op de Arlington National Cemetery. Ze had geen kinderen. Na haar overlijden ontving ze de Presidential Medal of Freedom als erkenning voor haar bijdragen aan de informatica-industrie.

Bedankt, Grace Murray Hopper

Wat Cobol alleen betreft, hebben herzieningen ervan in de afgelopen decennia geleid tot objectgeoriënteerde syntaxis die worden gebruikt door leveranciers zoals IBM en Fujitsu. Cobol-programma’s draaien nog steeds op besturingssystemen zoals Unix en Windows. En het concept van het gebruik van Engelse uitspraken als computercommando’s heeft niet alleen de programmeertalen beïnvloed, maar ook de mensen die ze schrijven en elke dag gebruiken. “Een schip in de haven is veilig, maar daar zijn schepen niet voor. Zeil de zee op en doe nieuwe dingen.” Zonder de bijdragen van Grace Murray Hopper zouden we niet zijn waar we nu zijn in de wereld van technologie. Dank u, admiraal Grace Murray Hopper.

Lees meer over andere invloedrijke vrouwen in technologie met onze lijst met belangrijke vrouwen in de geschiedenis van videogames.