Skip to content

Adobe Photoshop-menubalkopties

18 de augustus de 2021
GettyImages 554995947 57e47f2a5f9b586c35e04148

Een van de basiselementen van Adobe Photoshop is de menubalk, helemaal bovenaan het programma. De menubalk wordt gebruikt om bestanden te openen en op te slaan, de canvasgrootte aan te passen, toegang te krijgen tot enkele bewerkingstools, verschillende vensters te openen en te sluiten, en meer. De menubalk bestaat uit 11 items: Bestand, Bewerking, Afbeelding, Laag, Selecteer, Filter, Analyse, 3D, Weergave, Raam, en Hulp. Elk van deze hoofdmenu’s heeft extra submenu’s voor verwante opties. U hebt ook op andere manieren toegang tot het meeste van wat beschikbaar is in de menubalk, zoals via sneltoetsen, rechtsklikmenu’s of met afzonderlijke menu’s in andere vensters zoals Extra, Lagen, Tijdlijn, enz. Voor sommige opties geldt echter je moet de menubalk gebruiken. Deze instructies zijn van toepassing op Adobe Photoshop CS5 en hoger. Sommige menu’s en items kunnen in andere versies verschillen.

Bestand

Het menu Bestand in Photoshop lijkt veel op het menu Bestand in andere programma’s. Het is de primaire methode om nieuwe bestanden te maken, bestaande bestanden te openen, bestanden op te slaan en af ​​te drukken. Als u bijvoorbeeld net Photoshop hebt geopend en een PNG- of JPG-bestand wilt importeren, kunt u het menu Bestand gebruiken om Open om te bladeren naar de afbeelding die u wilt gebruiken. Geavanceerde open bewerkingen worden ook ondersteund, zoals het openen van afbeeldingen in Adobe Bridge, het openen van slimme objecten, het opslaan van foto’s voor internetgebruik om de grootte te verkleinen en het exporteren naar een videoformaat. De Recentelijk geopend optie onder het menu Bestand bevat een lijst van de 10 meest recent geopende bestanden. Zolang je het originele bestand niet ergens anders hebt verplaatst, kun je die optie gebruiken om snel een bestand opnieuw te openen zonder de normale “open, selecteer, blader”-procedure te hoeven doorlopen. Het is ook het menu Bestand waarmee je een video naar frames kunt converteren, zodat je elk frame kunt bewerken of een video in een GIF kunt veranderen.

Bewerking

Met het menu Bewerken kunt u objecten op het canvas, menu-items, snelkoppelingen en meer wijzigen. U kunt bijvoorbeeld eenvoudige dingen doen, zoals een recente actie ongedaan maken of opnieuw uitvoeren, en ook knippen, kopiëren en plakken. Dat zijn veelvoorkomende acties, dus je zult merken dat je die menu-opties vaak gebruikt, of op zijn minst hun sneltoetsen leert. Het menu Bewerken is ook een plaats waar u met tekst omgaat, zodat u woorden en woordgroepen in een document kunt vinden en vervangen. Hier vindt u ook de opties om Vullen selecties of voeg een . toe Hartinfarct langs een gekozen pad. Ook zijn hier tools voor het transformeren van objecten. Als je een afbeelding hebt die je wilt vervormen, roteren, schalen, vervormen of spiegelen, gebruik dan de Bewerking > Transformeren submenu om die opties te vinden. De Vrije transformatie tool bevindt zich hier ook, zodat u de hoogte, breedte en oriëntatie kunt aanpassen. Het menu Bewerken is hoe u opent Voorinstellingsbeheer om penselen, verlopen, stalen, aangepaste vormen te bekijken en uw eigen aangepaste ABR-penselen te laden. U kunt ook openen Kleurinstellingen om RGB-, CMYK- en andere kleurprofielen aan te passen (en ook om aangepaste CSF- en PSP-bestanden te laden). Dit menu wordt gebruikt om bestaande sneltoetsen te lokaliseren en ook nieuwe te definiëren, en om algemene voorkeuren voor de werking van Photoshop te wijzigen en om te tonen/verbergen welke items zichtbaar zijn op de menubalk.

Het menu Bewerken in Photoshop

Afbeelding

Veel opties met betrekking tot het wijzigen van afbeeldingen in Photoshop zijn beschikbaar onder de Afbeelding menu. In het eerste submenu kunt u de modus van het hele canvas, tussen modi zoals RGB-kleur, grijswaarden, CMYK-kleur, meerkanaals, duotoon en meer. Het volgende is een submenu genaamd Aanpassingen waarmee u toegang hebt tot verschillende hulpmiddelen voor het wijzigen van de helderheid, het contrast, de niveaus, de belichting, de levendigheid, de tint/verzadiging en de kleurbalans van een afbeelding. Ook hier zijn de Fotofilter, Kanaal mixer, en Kleur opzoeken onder andere hulpmiddelen.

Automatische toon, Automatisch contrast, en Automatische kleur zijn opties die wijzigingen aanbrengen in hoe een afbeelding eruitziet zonder menu’s of schuifregelaars. Enkele belangrijke gereedschappen voor het manipuleren van canvas staan ​​in het menu Afbeelding, genaamd Afbeeldingsgrootte en Canvas grootte. U gebruikt de optie Canvasgrootte om de breedte en hoogte van het hele werkgebied te wijzigen om het de exacte grootte te geven die het moet hebben of om het canvas te verkleinen of te laten groeien.

Bijsnijden en Trimmen zijn twee andere opmerkelijke hulpmiddelen in dit menu. De eerste past het formaat van het canvas aan door handmatig te selecteren welke gebieden moeten worden verwijderd. De tweede is voor het automatiseren van het formaat wijzigen door transparante pixels (of pixels van een specifieke kleur) van elke rand van het canvas te verwijderen.

Het menu Afbeelding in Photoshop

Laag

In het menu Laag kunt u nieuwe lagen maken, bestaande lagen dupliceren, lagen verwijderen en hernoemen, en nog veel meer. Ook in dit menu zijn opties voor het maken van laagmaskers, aanpassingslagen en opvullagen. Een opvullaag is bijvoorbeeld een nieuwe laag die vooraf is ingevuld met een specifieke kleur, patroon of verloop, die u kunt kiezen wanneer u erop klikt. U kunt ook het menu Laag gebruiken om slimme objecten te maken en te bewerken, en om hun inhoud naar een bestand te exporteren of hun inhoud te vervangen door die van een ander slim object. Met andere opties in het menu Laag kunt u lagen groeperen en verbergen, lagen vergrendelen, lagen achter of voor andere rangschikken, lagen koppelen en samenvoegen, en de afbeelding plat maken om alle lagen automatisch samen te voegen.

Het menu Laag in Photoshop

Selecteer

Opties met betrekking tot selecties worden opgeslagen in het menu Selecteren van Photoshop. U kunt alles op het canvas selecteren, alle lagen selecteren en alles deselecteren in dit menu. Met een aantal gerelateerde en handige hulpmiddelen kunt u de selectie omkeren en een eerdere selectie opnieuw selecteren. Een gereedschap Rand verfijnen bevindt zich in het menu Selecteren. U gebruikt het om de rand van een selectie te wijzigen. U kunt de instellingen voor vloeiend, doezelen, contrast en verschuiving van de rand aanpassen om specifieke selectiedetails te definiëren.

Toenemen verhoogt automatisch een selectie naar nabijgelegen pixels om het totale selectiegebied effectief te vergroten. Blijf erop klikken om een ​​bredere selectie te krijgen. Gebruik maken van Selectie opslaan en Selectie laden om later iets opnieuw te selecteren. U kunt een nieuwe selectie opslaan en deze vervolgens laden wanneer u deze opnieuw moet toepassen.

Het menu Selecteren in Photoshop

Filter

Adobe Photoshop-filters bevinden zich in het menu Filter. Hier kun je openen Galerij filteren om artistieke, penseelstreek-, vervormings-, schets-, textuur- en andere ingebouwde filters te bekijken. Dit menu bevat ook filters voor vervaging, ruis, pixelvorming, renderen en verscherpen. Om een ​​aangepast Photoshop-filter op te slaan of te laden, gaat u naar Filter > Ander > Aangepast en gebruik de Laden om het ACF-bestand te zoeken, of de Sparen om een ​​nieuw ACF-bestand te maken. Het menu Filter is ook de manier waarop u horizontale en verticale pixels verschuift, zoals het creëren van een effect van een afbeelding die over zichzelf is verdubbeld.

Het filtermenu in Photoshop

Analyse

De Analyse menu bevat hulpmiddelen waarmee u een schaal voor uw afbeelding kunt instellen. Het maken van een uniforme meetreferentie is handig als u Photoshop gebruikt om plannen, blauwdrukken of kaarten te maken. Nadat u uw referentie hebt ingesteld, kunt u de liniaal gebruiken om overal in uw document afstanden te vinden en een schaalmarkering te plaatsen.

Analysemenu in Photoshop

3D

Photoshop is niet meer alleen voor platte afbeeldingen. Met nieuwere versies van de software kunt u 3D-objecten maken en bewerken voor zowel modellerings- als printdoeleinden. Het 3D-menu bevat de tools die u nodig hebt om 3D-bestanden aan te passen en ze er zo goed mogelijk uit te laten zien. Als je er geen hebt om mee te beginnen, kun je 3D-objecten maken van lagen die je al hebt gemaakt.

Het 3D-menu in Photoshop

Weergave

Het menu Beeld bevat hulpmiddelen die te maken hebben met hoe u dingen in Photoshop ziet. U kunt een liniaal inschakelen, hulplijnen maken die u kunt volgen voor nauwkeurige positionering en overschakelen naar de modus voor volledig scherm. Enkele veelvoorkomende opties in het menu Beeld van Photoshop zijn voor zoomen. Deze instellingen omvatten in- en uitzoomen, het canvas automatisch aanpassen aan dezelfde grootte als het scherm, de werkelijke pixelgrootte weergeven en de afdrukgrootte weergeven. Andere dingen die u kunt tonen of verbergen in het menu Beeld zijn selectieranden, doelpaden, notities, laagranden, bewerkingspinnen, hulplijnen, segmenten, mesh, pixelraster en penseelvoorbeeld.

Het menu Beeld in Photoshop

Raam

Het menu Venster van Photoshop heeft twee doelen: vensters verbergen en weergeven en de werkruimte naar wens indelen. Aangezien niet alle beschikbare vensters altijd zichtbaar zijn, gebruikt u het menu Venster om ze selectief te tonen of te verbergen wanneer u ze nodig hebt. Gebruik het menu Venster om alle soorten vensters als zichtbaar of verborgen in te stellen. Acties, Aanpassingen, Borstel, Kanalen, Kleur, Geschiedenis, Lagen, Opmerkingen:, Paden, Tijdlijn, en Hulpmiddelen zijn een paar voorbeelden. Je hebt ze niet altijd nodig tijdens je projecten, dus het is een goed idee om ze te verbergen om te voorkomen dat je zicht onoverzichtelijk wordt. Gebruik de Afspreken en Werkruimte submenu’s om aan te passen waar de vensters worden geplaatst. Je kunt ook vensters slepen en neerzetten waar je maar wilt, zelfs buiten het hoofdvenster van Photoshop, maar deze menu’s hebben een aantal vooraf ingestelde opties voor het positioneren van vensters op plaatsen die voor bepaalde taken gemakkelijker zouden moeten zijn, zoals voor schilderen en typografie.

Het menu Venster in Photoshop

Hulp

Het menu Help markeert het einde van de menubalk van Photoshop. U kunt zien welke versie van Photoshop u gebruikt, online hulp krijgen, toegang krijgen tot het Photoshop Support Center, meer te weten komen over de geïnstalleerde plug-ins, Photoshop registreren bij Adobe en meer.

Het Help-menu in Photoshop