Skip to content

AI is er om te veranderen wat je eet

22 de juni de 2021
GettyImages 1208700221 945efd5b5260473096f4ed6b568129c7

Belangrijkste leerpunten

  • De plantaardige voedingsindustrie groeit met alternatieve opties, zoals NotMilk die smaakt en eruitziet als echte melk.
  • Kunstmatige intelligentie kan een deel van de problemen van de voedingsindustrie oplossen als het gaat om efficiëntie in technologie en het elimineren van de schadelijke effecten van dierlijke producten.
  • Plantaardige voedingsmiddelen kunnen profiteren van AI om ze beter te laten smaken, zodat meer niet-veganistische klanten de overstap maken.
De plantaardige voedingsindustrie is booming, maar er is nog steeds enige discrepantie in hoe plantaardige opties eruitzien en smaken in vergelijking met hun dierlijke tegenhangers. Experts in de voedingsindustrie geloven dat kunstmatige intelligentie (AI) dat ontbrekende ingrediënt is. Food-tech bedrijf NotCo heeft onlangs zijn plantaardige melk, NotMilk genaamd, die eruitziet en smaakt als zuivelmelk, vrijgegeven aan Whole Foods-winkels in het hele land. Het bedrijf beheerst de kunst van het creëren van plantaardig voedsel dat smaakt, voelt en eruitziet als hun dierlijke tegenhangers met behulp van AI. “Voor mij heb je meer dan 400.000 soorten planten in deze wereld die je kunt verkennen, en we hebben geen idee wat ze kunnen doen”, vertelde NotCo-oprichter en CEO Matias Muchnick aan Lifewire in een telefonisch interview. “Kunnen ze smaken nabootsen, kunnen ze texturen nabootsen – AI onderzoekt dat.”

Waarom AI?

Muchnick zei dat er veel problemen zijn binnen de voedingsindustrie als geheel, maar dat technologie de belangrijkste is die moet worden opgelost. “Een van de belangrijkste factoren die van de voedingsindustrie een kapot systeem maken, is met name de technologie waarop we de hele constructie van het voedsel hebben gebaseerd”, zei hij. “Het is een inefficiënt proces.” Dat is waar Muchnick gelooft dat AI binnenkomt; Door AI te gebruiken, elimineert u de tijd die nodig is om te bepalen welke smaakcombinaties goed zullen smaken, aangezien geavanceerde machine learning-technologie veel sneller is dan het menselijk brein. De AI-technologie die NotCo gebruikt, wordt Giuseppe genoemd. Giuseppe maakt gebruik van tientallen verschillende voedsel- en plantendatabases om plantaardige recepten te produceren met verbluffende ingrediëntencombinaties, formules te ontwerpen met specifieke beperkingen, en leert voortdurend bij met feedback van chef-koks en voedingswetenschappers. “Toen we de gegevens kregen, begonnen we een algoritme te trainen waarmee we ingrediënten kunnen voorspellen die zintuiglijke ervaring, smaak, texturen, functionaliteit, enz. Nabootsen,” zei Muchnick. “Uiteindelijk heb je die superkrachtige voedingswetenschapper die mensen vervangt zonder de vooringenomenheid van mensen.” Waar mensen normaal gesproken duizenden uren proberen en proberen, kan Giuseppe wilde combinaties bedenken die echt werken voor plantaardige melk, zoals ananas en kool.

Close-up van iemand die een armvol verse groenten vasthoudt.

Muchnick zei dat Giuseppe slimmer en slimmer wordt met elk getest algoritme en dat ze altijd de formule van NotMilk opnieuw definiëren, omdat Giuseppe steeds beter wordt in het voorspellen van de juiste formuleringen. “We moeten voedsel op moleculair niveau begrijpen, en AI helpt ons daarbij”, zei hij.

Welke problemen kunnen worden opgelost?

Naast het creëren van de juiste formule voor plantaardig voedsel, zei Muchnick dat AI ook een ander groot probleem in de voedingsindustrie zou kunnen helpen: de schadelijke effecten die dierlijke producten hebben op het milieu. Volgens een studie van de Universiteit van Oxford uit 2018 is het vermijden van dierlijke producten de belangrijkste manier om uw impact op het milieu te verminderen. “Het voedsel dat we maken is schadelijk voor de wereld en is niet houdbaar voor de volgende generatie”, zei Muchnick. “De hoeveelheid water en energie die we produceren is onhoudbaar en inefficiënt.” Muchnick zei dat 90% van NotCo’s klantenbestand eigenlijk niet veganistisch is. De drijvende factor van deze groep mensen die plantaardige producten koopt in plaats van dierlijke producten, is smaak, dus om dat goed te doen door AI te gebruiken, is het essentieel om mensen over te schakelen naar plantaardig. “Een van de belangrijkste factoren die de voedingsindustrie tot een kapot systeem maken, is met name de technologie waarop we de hele constructie van het voedsel hebben gebaseerd. Het is een inefficiënt proces.” “We weten dat 33% van de consumenten van plantaardige melk in de VS teruggaan naar zuivel vanwege compromissen in de smaak”, zegt Lucho Lopez-May, CEO van NotCo in Noord-Amerika, in een verklaring. Afgezien van melk en vlees, heeft AI het potentieel om beter smakende, op planten gebaseerde gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kaas en yoghurt te creëren. Als je ooit veganistische kaas hebt gehad, voldoet het absoluut niet aan gewone kaas qua smaak en die typische vezelige kaastrekkracht. Maar Muchnick zei dat NotCo zijn productlijn wil uitbreiden om AI te gebruiken om gefermenteerd voedsel zoals kaas na te bootsen. Over het algemeen zei Muchnick dat ongeacht de redenen van mensen om plantaardig te kiezen, er naast dierlijke producten zoveel andere opties zijn om te verkennen. Hij is ervan overtuigd dat AI ons kan helpen deze alternatieve keuzes te ontdekken. “Er is geen dier nodig om je melk of vlees te krijgen,” zei Muchnick.