Skip to content

Airprint: alles wat u moet weten

1 de augustus de 2021
airprint iphone 5b83e9aa46e0fb0025eee89e 4742a2b40913449a9019790b1b6e38a4

Benieuwd wat Airprint is? Het is een draadloze afdrukoptie voor de iPhone. Het klinkt eenvoudig, maar het gebruik van AirPrint is niet zo eenvoudig als op de knop Afdrukken tikken. Er is veel meer over te weten, inclusief wat je nodig hebt om het te laten werken en hoe je problemen ermee kunt oplossen. Wilt u alleen de achtergrondinformatie overslaan en beginnen met afdrukken? Lees Hoe u vanaf uw iPhone kunt afdrukken met Airprint.

AirPrint-vereisten

Om AirPrint te gebruiken, heb je de volgende dingen nodig:

 • iPhone 3GS of nieuwer.
 • 3e generatie iPod touch of nieuwer.
 • Elk model iPad.
 • iOS 4.2 (of nieuwer) draait op uw apparaat.
 • Toegang tot een wifi-netwerk.
 • Het belangrijkste is een AirPrint-compatibele printer.

Welke printers zijn compatibel met AirPrint?

Toen AirPrint debuteerde, boden alleen Hewlett-Packard-printers compatibiliteit, maar tegenwoordig zijn er honderden – misschien duizenden – printers van tientallen fabrikanten die dit ondersteunen. Sterker nog, er zijn allerlei soorten printers: inkjet-, laserprinters, fotoprinters en meer. Hier is een volledige lijst van alle AirPrint-compatibele printers die zijn uitgebracht?

Ik heb er niet één van. Kan AirPrint afdrukken naar andere printers?

Ja, maar het vereist wat extra software en wat extra werk. Om ervoor te zorgen dat een iPhone rechtstreeks naar een printer kan afdrukken, heeft die printer ingebouwde AirPrint-ondersteuning nodig. Maar als uw printer dat niet heeft, heeft uw desktop- of laptopcomputer software nodig waarmee hij kan begrijpen hoe hij met zowel AirPrint als uw printer moet werken. . Er zijn een aantal programma’s die afdruktaken van uw iPhone of ander iOS-apparaat kunnen ontvangen. Zolang uw printer ook op uw computer is aangesloten (draadloos of met een USB- of Ethernet-kabel), kan uw computer gegevens ontvangen van AirPrint en deze vervolgens naar de printer sturen. De software die u nodig hebt om op deze manier af te drukken, omvat:

 • handigAfdrukken: Mac; gratis, met donatie om te upgraden naar Pro.
 • O’Print: Ramen; $ 19,80; 30 dagen op proef.
 • Printopia: Mac; $ 19,99; 7 dagen op proef.

Is AirPrint volledig draadloos?

Ja. Tenzij u een van de programma’s gebruikt die in het laatste gedeelte worden genoemd, hoeft u uw AirPrint-printer alleen fysiek aan te sluiten op een stroombron.

Moeten het iOS-apparaat en de printer zich op hetzelfde netwerk bevinden?

Ja. Om AirPrint te laten werken, moeten uw iOS-apparaat en de printer waarop u wilt afdrukken, zijn verbonden met hetzelfde Wi-Fi-netwerk. Dus thuis niet printen naar de printer vanuit het werk.

Welke apps werken met AirPrint?

Dat verandert voortdurend, als er nieuwe apps worden uitgebracht. U kunt er minimaal op rekenen dat de meeste apps die vooraf zijn geïnstalleerd op de iPhone, iPad en iPod touch dit ondersteunen. U vindt bijvoorbeeld AirPrint-opties in onder andere Safari, Mail, Foto’s en Notes. Veel foto-apps van derden ondersteunen dit. Grote productiviteitstools doen dat ook, waaronder Apple’s iWork-suite (Pages, Numbers, Keynote) en de Microsoft Office-apps voor iOS (opent in de App Store).

Uw afdruktaken beheren of annuleren met Print Center

Als u slechts één pagina met tekst afdrukt, zult u de Print Center-app waarschijnlijk nooit zien omdat uw afdrukken zo snel klaar zijn. Maar als u een groot document met meerdere pagina’s, meerdere documenten of grote afbeeldingen afdrukt, kunt u Print Center gebruiken om ze te beheren. Nadat je een taak naar de printer hebt gestuurd, dubbelklik je op de Home-knop op je iPhone om de app-switcher te openen (of, op iPhone X, veeg omhoog vanaf de onderkant). Daar vind je een app genaamd Print Center. Het toont alle huidige afdruktaken die van uw telefoon naar een printer zijn verzonden. Tik op een taak om informatie te zien, zoals de afdrukinstellingen en status, en om deze te annuleren voordat het afdrukken is voltooid. Als u geen actieve afdruktaken hebt, is Print Center niet beschikbaar.

Kun je exporteren naar PDF met AirPrint zoals op de Mac?

Een van de leukste afdrukfuncties op de Mac is dat je elk document eenvoudig rechtstreeks vanuit het afdrukmenu naar een PDF kunt converteren. Dus, biedt AirPort hetzelfde op iOS? Helaas niet. Op het moment van schrijven is er geen ingebouwde functie om PDF’s te exporteren. Er zijn echter een aantal apps in de App Store die dat kunnen. Hier zijn een paar suggesties:

 • Geniale scan: Gratis, met in-app aankopen Download
 • PDF-export: Gratis, met in-app aankopen Download
 • Kracht-pdf: Gratis, met betaalde Pro-versie Downloaden.

AirPrint-problemen oplossen

Als u problemen ondervindt bij het gebruik van AirPrint met uw printer, probeert u deze stappen:

 1. Zorg ervoor dat uw printer AirPrint-compatibel is (klinkt stom, we weten het, maar het is een belangrijke stap).
 2. Zorg ervoor dat uw iPhone en printer beide zijn verbonden met hetzelfde wifi-netwerk.
 3. Start uw iPhone en uw printer opnieuw op.
 4. Werk uw iPhone bij naar de nieuwste versie van iOS, als u deze nog niet gebruikt.
 5. Zorg ervoor dat de printer de nieuwste firmwareversie gebruikt (controleer op de website van de fabrikant of er downloads beschikbaar zijn).
 6. Als uw printer via USB is aangesloten op een AirPort-basisstation of AirPort Time Capsule, koppelt u deze los. Printers die via USB op die apparaten zijn aangesloten, kunnen AirPrint niet gebruiken.