Skip to content

All-Women’s Valorant Tournament is een stap in de richting van integratie in esports

15 de juni de 2021
FTW Web 2 2 67ee3cab199042b5802acaf8ed7f49f0

Belangrijkste leerpunten

  • De For The Women Summer Showdown toont vrouwelijke topspelers van Valorant.
  • Vrouwenhaat in de videogamecultuur blijft hoogtij vieren onder spelers en leidinggevenden in de sector.
  • Vrouwelijke gamers kunnen zich nog inschrijven voor de kwalificatiewedstrijd, die dit weekend plaatsvindt.

Toen Eve begon te spelen Plicht zes jaar geleden en voor het eerst in haar headset sprak, werd ze vrijwel onmiddellijk overspoeld door pesterijen. Ze realiseerde zich niet dat ze een fatale fout had begaan door te onthullen dat ze een zij was. “In het begin was ik echt geschokt. Ik dacht ‘maken ze een grapje?'”zei Eve, die haar achternaam niet wilde onthullen omdat ze haar privé- en gameleven liever gescheiden houdt. “Ik dacht dat ze een grapje maakten. Maar toen ik ze het keer op keer zag doen, realiseerde ik me: ‘oh nee, dit is een echte mentaliteit. Mensen denken zo.'” “We willen laten zien dat, ja, we kunnen concurreren op een hoog niveau onder onszelf en met de jongens.” Veel jonge vrouwen zijn in de plaats van Eva geweest. Via in-game chat of headsets vallen anonieme mannelijke spelers vaak vrouwen lastig of kleineren ze vaak in de minderheid. De onderliggende boodschap is meestal dezelfde: meisjes horen niet thuis in gaming.

Klaar om te concurreren

Maar Eve, nu 24, gaf niet op. De pesterijen zijn niet gestopt, maar veerkrachtige, competitieve vrouwelijke spelers zoals zij vinden oplossingen om hun passie te behouden. Op 5 september zal Eve onder de naam “Cute Noob” strijden in een kwalificatiewedstrijd voor een Valorant toernooi, dat op 12 september zal plaatsvinden. Registratie voor de kwalificatie staat nog steeds open voor geïnteresseerde gamers. De kwalificatie wordt op 5 september om 06:15 ET gestreamd via Twitch van Nerd Street Gamer. Het toernooi op 12 september is echter alleen op uitnodiging beschikbaar voor kijkers. Het toernooi wordt georganiseerd door Nerd Street Gamers en Spectacor Gaming, een divisie van Comcast NBCUniversal. Acht volledig vrouwelijke teams uit Noord-Amerika strijden om een ​​prijs van $ 10.000.

Promotiebeeld voor de FTW Summer Showdown Valorant-competitie

“Mijn hoop is dat esports op een dag op een punt komt dat een toernooi voor alleen vrouwen niet nodig is om die gemeenschap positiviteit te brengen”, zegt Paige Funk, senior marketingdirecteur bij Nerd Street Gamers. “Ik hoop dat ze blijven worden gehost in termen van kameraadschap en kameraadschap, maar ik hoop dat esports een punt bereikt waarop de toxiciteit is geëlimineerd.” Het toernooi van 12 september, genaamd de For The Women (FTW) Summer Showdown, wordt het grootste esports-evenement voor alleen vrouwen Valorant, een first-person shooter-game die in juni van dit jaar werd uitgebracht. Andere populaire esports-evenementen voor alleen vrouwen zijn Intel Challenge Katowice in Polen, die om onbekende redenen werd geannuleerd, DreamHack, die in juli online plaatsvond, en het GirlGamer Esports Festival, dat in februari een toernooi in Dubai organiseerde. Vanwege COVID-19 zal de For The Women Summer Showdown volledig online plaatsvinden.

Bouwen aan inclusiviteit

Volgens de onderzoeksgroep Interpret maken vrouwelijke esports-kijkers wereldwijd 30 procent uit van alle esports-kijkers, en dat aantal neemt langzaam toe. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat vrouwen 35 procent van de pc- en console-esport-gamers uitmaken en, interessant genoeg, 66 procent van de mobiele esport-gamers. Inclusie kan een kwestie zijn van het uitbouwen van esports-programma’s op mobiele apparaten en tablets, aldus de studie. Toch beweren sommige experts dat er een volledige cultuurverandering nodig is voordat esports en gaming echt inclusief kunnen zijn. Ten eerste is het prijzengeld voor toernooien voor alleen vrouwen tienduizenden dollars lager dan voor toernooien die worden gedomineerd door mannen. Vrouwenhaat is een beruchte plaag, niet alleen voor spelers, maar ook binnen de videogame-industrie. Recente beschuldigingen van intimidatie door topmanagers van gaming hebben geleid tot enige beweging, maar The New York Times meldde in juli dat de algehele cultuur binnen gaming niet veel is verbeterd sinds GamerGate in 2014, toen vrouwen met de dood werden bedreigd omdat ze kritiek hadden op de ongebreidelde toxiciteit. “Ik realiseerde me, ‘oh nee, dit is een echte mentaliteit. Mensen denken op deze manier.'” Funk betoogde dat het creëren van een vriendelijke sfeer voor vrouwelijke spelers een absolute noodzaak is. Ze deelde een verhaal van toen ze een vrij nieuwe medewerker was bij Nerd Street Gamers, toen ze de taak kreeg toezicht te houden op het Instagram-account van het bedrijf. “Ik zag een opmerking van iemand. Het was op het hek. Het was precies op de lijn van vrouwenhaat. Ik aarzelde en vroeg mezelf af: ‘Laten we dit gewoon gaan?'”, zei ze. “Ik vroeg het aan mijn baas, en hij zei ‘neem het weg. We pikken dat in geen enkel opzicht op.’ Dat schiep het precedent voor Nerd Street Gamers, en het moest komen van leiderschap. Alles wat werknemers zelfs maar enigszins ongemakkelijk maakt, is verdwenen.”

Eve hoopt dat de kwalificatiewedstrijd van zaterdag en de For The Women Summer Showdown meisjes zullen inspireren om de negativiteit te doorbreken en de spelers te worden die ze bedoeld waren te zijn. “We moeten deze wedstrijden blijven houden om jongere generaties zich veilig te laten voelen en om een ​​groep vrouwen te visualiseren die zich in een hoge staat van spelen bevinden”, zei Eve. “We willen laten zien dat, ja, we kunnen onderling op hoog niveau concurreren en met de jongens.”