Skip to content

Alle iPhone X-bewegingen die u moet kennen

11 de augustus de 2021
lifewire.comall the iphone x gestures you need to know 4589830 01 4206bdc2f8434535beac29501b0ee8e1

Toen Apple in 2017 de iPhone X uitbracht, werd de home-knop sinds de allereerste iPhone in 2007 weggelaten. iPhone X-gebruikers moesten nu een reeks nieuwe interacties leren, waaronder hoe ze konden terugkeren naar het startscherm. Maar wist je dat Apple ook veel handige nieuwe gebaren heeft geïntroduceerd? Hier zijn alle iPhone X-bewegingen die u moet kennen om het meeste uit uw iPhone te halen. Dit artikel bevat instructies voor iPhone X, XS, XS Max en XR met iOS 12 en hoger.

Tik om iPhone X te wekken

U kunt overzichtelijke informatie van uw iPhone krijgen zonder deze te ontgrendelen. Raak gewoon het scherm aan om uw vergrendelingsscherm te activeren. Deze interactie is handig als u de tijd wilt controleren, uw meldingen wilt bekijken of het batterijniveau wilt controleren terwijl uw iPhone wordt opgeladen. Vanaf hier kunt u ook snel de zaklampfunctie inschakelen of de camera activeren.

Lift om iPhone X te wekken

Net als bij aanraken om wakker te worden, geeft het optillen van je telefoon je overzichtelijke informatie zonder dat je iets anders hoeft te doen. Je hebt ook snel toegang tot de zaklamp en camera, maar vanwege de positie van de iPhone heeft het TrueDepth-camerasysteem waarschijnlijk een duidelijk zicht op je gezicht, waardoor je het kunt ontgrendelen met een simpele veeg omhoog vanaf de onderkant van het scherm.

Ontgrendel iPhone X

Een van de belangrijkste kenmerken van de iPhone X-line-up is Face ID. Om uw apparaat te ontgrendelen, moet u ervoor zorgen dat de TrueDepth-camera (in de inkeping bovenaan het scherm) duidelijk zicht op uw gezicht heeft. Veeg vervolgens omhoog vanaf de onderkant van het scherm. Als je een donkere zonnebril draagt ​​of als je gezicht op een andere manier bedekt is, werkt Face ID niet correct. In plaats daarvan wordt u gevraagd uw apparaatpincode in te voeren.

Keer terug naar het startscherm

Met het weglaten van een fysieke home-knop, is het niet per se duidelijk hoe je terug kunt keren naar het startscherm. U hoeft echter alleen maar omhoog te vegen vanaf de startbalk onder aan het scherm om terug te gaan naar het hoofdscherm.

Veeg omhoog zwarte balk, tussentijds scherm, startscherm op iPhone X

Meldingen openen en beheren op iPhone X

Om een ​​lijst met uw meldingen te zien, veegt u omlaag vanaf de linkerkant van de display-inkeping (de kant met de tijd). Je ziet je meldingen (als je die hebt) gegroepeerd per app.

  • Als u actie wilt ondernemen op een enkele melding, tikt u erop om die app te starten.
  • Tik bij gegroepeerde meldingen op om uit te vouwen en tik vervolgens op de melding die je wilt starten.
  • Om een ​​melding te beheren, veegt u deze naar links om extra beheeropties weer te geven.
  • Tik op . om alle meldingen te wissen xen tik vervolgens op Duidelijk.

X-knop, veeggebaar, opties voor beheren/bekijken/wissen voor lockscreen-meldingen op iPhone X

Toegangscontrolecentrum op iPhone X

Om toegang te krijgen tot het Control Center, veegt u vanaf de rechterkant van de inkeping omlaag (de kant met de netwerkindicator en het batterijniveau). Met deze actie krijgt u snel toegang tot bedieningselementen zoals Wi-Fi, Bluetooth, Volume en meer. U kunt met hetzelfde gebaar ook toegang krijgen tot het Control Center vanaf het vergrendelingsscherm. Zorg er wel voor dat uw display wakker is.

Instellingen aanpassen in Control Center op iPhone X

Eenmaal in het Control Center kun je snel bepaalde instellingen aanpassen met 3D Touch (iPhone X, XS, XS Max) of lang indrukken (iPhone XR). Als u bijvoorbeeld de helderheid van het display wilt wijzigen, drukt u op (of houdt u ingedrukt) om de instellingenbalk weer te geven. Vanaf hier kunt u omhoog of omlaag vegen om de helderheid aan te passen. Bovendien biedt dit venster snelle opties voor het activeren van de Night Shift-modus en True Tone.

Helderheid in Control Center en Night Shift/True Tone-regelaars

Snel schakelen tussen apps op iPhone X

Als u wilt schakelen tussen een app die u momenteel gebruikt en onlangs gebruikte apps, veegt u naar rechts op de startbalk onder aan het scherm. Met deze actie kunt u meeschuiven naar de app die u eerder gebruikte. U kunt blijven vegen om door de meest recente apps te bladeren in volgorde van laatste gebruik. Veeg naar links op de startbalk om terug te gaan naar de vorige app. Deze actie is handig als u merkt dat u vaak heen en weer moet schakelen tussen twee apps.

Schakelen tussen apps op iPhone X

Om een ​​vollediger beeld te krijgen van uw meest recent gebruikte apps, veegt u omhoog vanaf de startbalk, stopt u halverwege het scherm en beweegt u uw vinger iets naar rechts. Deze actie onthult een geordende carrousel van recent gebruikte apps. Vanaf hier kun je er doorheen vegen en op degene tikken die je wilt openen.

Veeg de balk omhoog, veeg van links naar rechts, Nieuws-app op iPhone X

Sluit apps af op iPhone X

Als je een app moet sluiten die zich misdraagt, kun je dit doen door de volledige app-switcher te onthullen. Veeg vanaf hier omhoog over de app die u wilt afsluiten om deze uit de carrousel te verwijderen, waardoor deze volledig wordt afgesloten.

Veeg omhoog op het startscherm, veeg omhoog apps op iPhone X

Bereikbaarheid activeren op iPhone X

Als je het ooit moeilijk vond om de bovenkant van je iPhone-scherm te bereiken, is bereikbaarheid een handig hulpmiddel om het weergavegebied naar beneden te schuiven. Veeg hiervoor naar beneden over het dock aan de onderkant van het scherm. Functies bovenaan zijn nu toegankelijker. Als dit niet voor u werkt, schakelt u de schakelaar Bereikbaarheid in Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid. Om terug te keren naar de standaardweergave, veegt u gewoon naar beneden over de startbalk of drukt u op het kleine karaatje bovenaan het weergavegebied.

Veeg omhoog op Dock, karaat bovenaan het scherm op iPhone X

Toegang tot de Vandaag-weergave op iPhone X

Veeg naar rechts vanaf de eerste pagina van uw startscherm om toegang te krijgen tot de Vandaagweergave. Deze actie onthult uw reeks app-widgets. Veeg vanaf de onderkant van het scherm naar rechts of omhoog om terug te gaan naar het startscherm.

Veeg naar rechts, veeg Vandaag naar rechts, weergave Vandaag op iPhone X

Toegang tot Siri Zoeken op iPhone X

Siri Zoeken is handig als u op uw apparaat en in apps wilt zoeken. Om dit te doen, zorgt u ervoor dat u zich op het startscherm bevindt en veegt u vervolgens vanaf het midden van het scherm omlaag. Met deze zet wordt een zoekbalk boven aan het scherm geopend en wordt uw toetsenbord weergegeven.

Veeg omlaag vanuit het midden, Siri-zoekveld op iPhone X