Skip to content

Alles spannend aan de ThinkPad X1 Fold

30 de juli de 2021
ScreenShot2020 10 26at3.47.55PM 6ea3a57727954c11936ef88cba348159

Belangrijkste leerpunten

  • Lenovo prijst ThinkPad X1 Fold als de eerste opvouwbare pc.
  • De vouwcategorie is nieuw, maar super interessant.
  • De ThinkPad X1 Fold heeft een enorm potentieel om de tabletindustrie te ontwrichten.

Hoewel het eruit ziet als iets uit je favoriete sci-fi-film, is de ThinkPad X1 Fold echt en gaat de industrie veranderen. Na maanden van anticipatie is Lenovo’s ThinkPad X1 Fold eindelijk gearriveerd, en het bewijst dat de computermarkt nog steeds vol zit met innovators die geïnteresseerd zijn in meer dan alleen hardwaremogelijkheden. De ThinkPad X1 begint bij $ 2.499 en is gericht op de meer zakelijke menigte met zijn met leer beklede behuizing en zijn anti-brekende koolstofvezelchassis die duurzaamheid garandeert tijdens lange, ruige reisschema’s.

Wat zit er in de doos

Of je hem nu volledig uitvouwt en als tablet gebruikt, hem opvouwt en gebruikt als een laptop met een schermtoetsenbord, of hem op zijn standaard zet met zijn afneembare toetsenbord, je hebt een volledige desktopervaring. Dit is echt een 3-in-1 smart device dat het forse prijskaartje begrijpelijker maakt. Natuurlijk is zijn unieke draagbaarheid – pak hem in en draag hem relatief gemakkelijk in een draagtas of reiskoffer – een van de belangrijkste verkoopargumenten, maar wat bieden ze nog meer? Nou, om het simpel te zeggen: veel!

De ThinkPad X1 heeft een 13,3-inch touchscreen-paneel met een kristalhelder 2K (2048 x 1536) OLED-scherm dat filmische kleurtemperaturen en helderheid biedt door middel van zelfverlichtende pixels. Ter vergelijking: de meeste laptops hebben een vagere esthetiek vanwege hun afhankelijkheid van LED-schermen die externe lichtbronnen gebruiken om de pixels op het scherm te verlichten. Een klein detail voor de niet-tech geobsedeerd, maar een opvallende; als je eenmaal een OLED-scherm hebt ervaren, wil je nooit meer terug naar LED.

Maar waar het echt uitblinkt, is in vergelijkende computerprestaties. Met een Intel Lakefield Core i5-processor en 8 GB RAM is deze opvouwbare pc behoorlijk krachtig voor zo’n miniatuurapparaat. Het moet uitblinken in multitasking met zijn dual-view-modus, waarmee twee schermen kunnen worden weergegeven wanneer deze in de opgevouwen modus zijn georiënteerd. Hoewel ik niet in staat ben om de meeste videogames van de huidige generatie aan te kunnen, ben ik een Sims persoonlijk fanatiek, wat de X1 prima zou moeten doen – het apparaat kan onderweg games spelen in laptopmodus, wat een overwinning is in mijn boek.

En hoewel het verbleekt in vergelijking met gaming-laptops, overtreft het ver de gemiddelde tablet, waardoor het een mooie compromiskeuze is. Andere specificaties zijn onder meer een USB-C-poort, 1 TB opslagruimte, een 50 WH-batterij die 11 uur meegaat, een simkaartsleuf, 5G-verbindingsmogelijkheden en een in-platform-app die een naadloze overgang tussen de tabletmodus mogelijk maakt, toetsenbord op het scherm en volledig bureaublad. “Lenovo biedt waar we al zo lang naar verlangen, al was het maar om onze tech-verspilling te verminderen.” Wat accessoires betreft, wordt de ThinkPad X1 geleverd met een oplaadbare stylus met een batterijduur van een maand per oplaadbeurt, een muis die werkt als een multitool en afstandsbediening, en een hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking (ANC) voor de perfecte onderdompeling in elk werk of vrijetijdsactiviteiten. Het biedt ook een volledig nieuwe kijk op verwarmingsbeheer met een koelsysteem bestaande uit een ventilator, koellichaam en warmteverdeler tussen het moederbord, waardoor alles soepel blijft lopen en overtollige warmte wordt voorkomen, wat oncomfortabel kan zijn. Niemand wil dat hun handen verbranden terwijl ze door hun Twitter-tijdlijn proberen te scrollen. Ik ben geïnteresseerd om te zien hoe het koelsysteem werkt, omdat het bekend is dat goed presterende laptops – vooral die van de gaming-variant – zo heet worden als een fornuis. Als dit innovatieve ontwerp voor warmtebeheer succesvol blijkt te zijn in het verminderen van enkele van de slechtste aspecten van krachtige pc’s, hebben we een echte game-changer.

Is de ThinkPad X1 onze toekomst?

De X1 Fold is de perfecte reismaat met een gewicht van amper twee pond en, nog belangrijker, het opvouwbare ontwerp geeft je de mogelijkheid om hem te gebruiken in de trein, in een auto of in een vliegtuig zonder extra gereedschap. Vergelijk dit met een typische tablet, waar je bestanden via e-mail of Dropbox moet delen om ze op je pc te openen; de ThinkPad is uw pc. Het kan zo ongelooflijk bevredigend zijn om dit soort gestroomlijnde processen in onze hyper-onmiddellijke wereld te hebben. Geen gedoe meer met apparaten terwijl u probeert een videoconferentie op te zetten, een grote presentatie voor te bereiden of gewoon wat vrije tijd te nemen om uw favoriete Netflix-films bij te praten. Voor sommige tegenstanders lijkt het misschien een goedkope gimmick die door deskundige marketeers wordt gebruikt om mensen met een besteedbaar inkomen ertoe te brengen een onnodig nieuw speeltje te kopen, maar de innovatie hier is van topklasse. De ThinkPad X1 heeft het potentieel om een ​​disruptor te zijn in de tabletmarkt. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de markt zich terugtrekt als deze voldoende succes boekt, zullen goedkopere alternatieven waarschijnlijk vergelijkbare mogelijkheden bieden zonder de hoge prijs van innovatie.

Een apparaat voor ons allemaal

Lenovo biedt waar we al zo lang naar op zoek zijn, al was het maar om onze technische verspilling te verminderen: een fusie tussen draagbare tablets en krachtige pc’s. Een tablet en computer is niet nodig. Het enige wat je nodig hebt is een hotspot en de ThinkPad X1 Fold. Dit is ook niet alleen voor loonwerkers. Lenovo’s opvouwbare pc breidt zich uit voorbij de zwervende zakelijke professionals naar de early adopters die altijd op het snijvlak van technologie staan.

Het zal interessant zijn om te zien of dit een nieuwe flash-in-the-pan is of dat deze opvouwbare pc-technologie succesvol zal blijken voor Lenovo en zijn weg zal vinden door de industrie, vergelijkbaar met hoe op aanraking gebaseerde technologie alomtegenwoordig is geworden. “Dit is echt een 3-in-1 smart device dat het forse prijskaartje begrijpelijker maakt.” Aangezien we ons midden in een wereldwijde pandemie bevinden waarvan het einde nog niet in zicht is, kan de release van een zeer draagbaar apparaat dat op de markt wordt gebracht voor de reizende ondernemer niet meer uit de buurt blijven. Met een hoge prijs en een verdwijnend publiek, zal de ThinkPad X1 waarschijnlijk niet bovenaan iemands kerstlijstje staan. In een ideale wereld zou het de perfecte kousenvuller zijn voor de vader of moeder die onderweg is en zou het persoonlijk helpen om zakenreizen door de stad veel draaglijker te maken. Helaas bevinden we ons in de echte wereld en afgezien van de tech-enthousiasteling, bestaat de ThinkPad X1 als een exclusieve get. Maar voor degenen die het geld hebben, ga ervoor! U houdt waarschijnlijk de toekomst van de pc-industrie in de palm van uw handen. En wie vindt het niet leuk om trendsetter te zijn?