Skip to content

Alles wat u nodig heeft om een ​​draadloos netwerk te bouwen

11 de augustus de 2021
WirelessNetwork 5994852003f4020011db5333

Als je zelf een wifi-thuissysteem wilt opzetten of wilt laten installeren door je internetprovider, zijn er enkele basisprincipes die je moet kennen. Leer in het bijzonder over de componenten waaruit de meeste draadloze netwerken bestaan ​​en hoe deze componenten met elkaar samenwerken. Het is eenvoudiger dan het klinkt, en netwerkapparaten worden elk jaar gebruiksvriendelijker en veiliger. De belangrijkste hardwarecomponenten van een draadloos computernetwerk zijn onder meer adapters, routers en toegangspunten, antennes en repeaterss.

Draadloze netwerkadapters

Draadloze netwerkadapters (ook wel draadloze NIC’s of draadloze netwerkkaarten genoemd) zijn vereist voor elk apparaat op een draadloos netwerk. Alle laptops van meer dan tien jaar, tablets en smartphones bevatten draadloze mogelijkheden als een ingebouwde functie van deze systemen.

Voor oudere laptop-pc’s en desktops moeten aparte add-on-adapters worden aangeschaft. Deze zijn beschikbaar in PCMCIA-creditcard- of USB-vormfactoren. Tenzij je oude hardware hebt of een wifi-adapter voor je desktop nodig hebt, kun je een draadloos netwerk opzetten zonder je zorgen te maken over netwerkadapters. U hebt andere soorten hardware nodig om de prestaties van netwerkverbindingen te verbeteren, meer computers en apparaten te huisvesten en het netwerkbereik te vergroten.

Draadloze routers en toegangspunten

Draadloze routers vormen het hart van een draadloos netwerk. Deze routers functioneren vergelijkbaar met routers voor bekabelde Ethernet-netwerken. Je hebt een draadloze router nodig wanneer je een volledig draadloos netwerk voor thuis of op kantoor bouwt.

ASUS RT-AC68U draadloze AC-1900-router

De huidige standaard voor draadloze routers is 802.11ax, die zorgt voor soepele videostreaming en responsieve online gaming. Oudere routers zijn langzamer maar zullen werken, en draadloze AC is nog steeds een goede keuze, dus de routerkeuze kan volgen uit de vereisten die u eraan wilt stellen. Een AC-router is echter tientallen keren sneller dan de 802.11n-versie die eraan voorafging. De AX- en AC-routers kunnen ook beter omgaan met meerdere apparaten dan de oudere routermodellen. Veel huizen hebben computers, tablets, telefoons, smart-tv’s, streamingboxen en smarthome-apparaten die een draadloze verbinding met de router gebruiken. De draadloze router maakt meestal via een kabel rechtstreeks verbinding met de modem die door uw snelle internetprovider is geleverd. Al het andere in huis is draadloos verbonden met de router. Net als bij routers, zorgen access points ervoor dat draadloze netwerken verbinding kunnen maken met een bestaand bekabeld netwerk. Deze situatie doet zich voor in een kantoor of huis waar bekabelde routers en apparatuur zijn geïnstalleerd. In thuisnetwerken heeft een enkel toegangspunt of router voldoende bereik om de meeste woongebouwen te overspannen. Bedrijven in kantoorgebouwen moeten vaak meerdere toegangspunten en routers inzetten.

Draadloze antennes

Toegangspunten en routers kunnen een draadloze Wi-Fi-antenne gebruiken om het communicatiebereik van het draadloze radiosignaal te vergroten. Deze antennes zijn ingebouwd in de meeste routers, maar zijn optioneel en verwijderbaar op sommige oudere apparatuur.

Sony STR-DN1030 Network Home Theatre-ontvanger - Foto - Ethernet-verbinding - Draadloze antenne

Het is mogelijk om aftermarket-add-on-antennes op draadloze clients te monteren om het bereik van draadloze adapters te vergroten. Add-on-antennes zijn meestal niet vereist voor typische draadloze thuisnetwerken. Het is echter een gangbare praktijk voor oorlogsbestuurders om deze antennes te gebruiken. Wardriving is de praktijk van het opzettelijk zoeken in een lokaal gebied op zoek naar beschikbare draadloze Wi-Fi-netwerksignalen.

Draadloze Repeaters

Een draadloze repeater maakt verbinding met een router of toegangspunt om het bereik van het netwerk te vergroten. Vaak een signaalversterker of range expander genoemd, dient een repeater als een tweeweg relaisstation voor draadloze radiosignalen. Repeaters zorgen ervoor dat apparatuur die anders het draadloze signaal van een netwerk niet kan ontvangen, verbinding kan maken.

Draadloze versterker

Draadloze repeaters worden gebruikt in grote huizen waar een of meer kamers geen sterk wifi-signaal ontvangen, meestal vanwege de afstand van het apparaat tot de draadloze router.

Mesh-netwerken

Mesh Wi-Fi is niet nieuw, maar wordt thuis steeds populairder. Dit komt door het steeds groter wordende aantal aangesloten apparaten dat mensen hebben. Mesh wifi-netwerken werken op dezelfde manier als repeaters, maar in plaats van een nieuw en redundant toegangspunt te creëren, bieden mesh-netwerken een vloeiend en samenhangend uitgebreid wifi-netwerk.

Netgear Orbi Mesh Router-systeem (RBK50)

U kunt complete mesh-wifi-systemen kopen en veel moderne draadloze routers bieden mesh-netwerkmogelijkheden, zodat u een nieuwe router kunt kopen en uw oude kunt gebruiken om deel te nemen aan het mesh-netwerk en het signaal te versterken.