Skip to content

Amazon probeert kleine bedrijven te helpen met Prime Day

17 de juni de 2021
GettyImages 996289618 1e7e18fbc1d44d9c8c7da545f19f8545

Belangrijkste leerpunten

  • Kleine bedrijven krijgen verkoophulp tijdens Amazon’s Upcoming Prime Day.
  • Klanten kunnen kiezen uit onder meer Black-owned en women-owned bedrijven.
  • Sommige experts zeggen dat Prime Day een geldverliezende propositie kan zijn voor kleine bedrijven.

Amazon probeert kleine bedrijven een boost te geven tijdens het komende Prime Day-verkoopevenement, maar is het genoeg? De online retailer leidt klanten naar kleine bedrijven tijdens haar jaarlijkse evenement van 13-14 oktober. Amazon biedt incentives en heeft “samengestelde” collecties gemaakt van items die door kleine bedrijven worden verkocht. Maar sommige experts zeggen dat de inspanning slechts een kleine stap is voor moeder- en popoperaties die werden gedomineerd door jaren van groei door de online gigant. “Amazon’s bedrijf is e-commerce en dat kan een factor zijn die kleine bedrijven doodt”, zei Alex Perkins, mede-oprichter van All the Stuff, een site die online winkelen analyseert, in een e-mailinterview.

Gezichten geven aan verkopers

Misschien bewust van dergelijke kritiek, probeert Amazon de focus te leggen op kleine bedrijven. Prime-leden die $ 10 uitgeven aan geselecteerde kleine bedrijven van 28 september tot 12 oktober, krijgen een voucher van $ 10 om te besteden op Prime Day. Amazon probeert ook bekendheid te geven aan de eigenaren van kleine bedrijven die vaak gezichtsloos achter de gigantische façade van de website zitten. “Amazon’s bedrijf is e-commerce en dat kan een factor zijn die kleine bedrijven doodt.” In het gedeelte Meet the Business Owners van Amazon maken shoppers kennis met vignetten over de eigenaren van kleine bedrijven. Shoppers kunnen kiezen uit categorieën, waaronder Black-owned, familiebedrijven en vrouwenbedrijven. Zo introduceert het Toyin Kolawole, oprichter en CEO van Iya Foods. “Ik vind het heerlijk om voor mijn gezin spannende nieuwe manieren te bedenken om gezonde maaltijden te eten die zijn geïnspireerd op ons Afrikaanse erfgoed”, schrijft ze op de webpagina van Amazon.

Vraag van Amazon om kleine bedrijven te ondersteunen

De Prime Day-actie maakt deel uit van een grotere inspanning van Amazon om kleinere retailers te helpen. Het bedrijf heeft gezegd dat het dit jaar 18 miljard dollar zal uitgeven om onafhankelijke bedrijven te helpen met investeringen in logistiek, tools en diensten, en heeft meer dan 135 gratis tools en diensten gelanceerd om verkopers te helpen hun verkoop te stimuleren. “Bij Amazon is het onze missie om het meest klantgerichte bedrijf van de aarde te zijn, en een deel van het vervullen van die missie is het verbinden van kleine bedrijven met klanten”, zei Jeff Wilke, CEO Worldwide Consumer bij Amazon, in een persbericht.

Duizenden kleine bedrijven zijn de afgelopen maanden gesloten vanwege de economische neergang veroorzaakt door de recessie van het coronavirus. Kunnen evenementen zoals Amazon’s Prime Day hen redden? “Waarschijnlijk niet”, zei George Pitchkhadze, CMO bij online retailer Thrive Cuisine, in een e-mailinterview. “Wat het echter wel zal doen, is hen wat geld op korte termijn en wat middelen voor de lange termijn geven. Met name kunnen merken Prime Day gebruiken om positieve feedback van klanten te krijgen, naamsbekendheid te vergroten en langetermijnklanten te targeten.”

Retailers geven Amazon de schuld van omzetvertraging

Veel retailers geven Amazon de schuld van het vertragen van de verkoop, zelfs vóór de pandemie. Amazon beweert dat het goed is voor ondernemers, maar in feite heeft “de toenemende dominantie van het bedrijf op de markt voor consumptiegoederen een zeer negatieve invloed op de kleine en middelgrote bedrijven van het land”, zegt Stacy Mitchell, mededirecteur van het Institute for Local. Zelfredzaamheid in een persbericht. Tienduizenden kleine bedrijven hebben de afgelopen jaren hun deuren gesloten, en velen geven de groeiende marktdominantie van Amazon de schuld als een grote factor in de achteruitgang, voegde ze eraan toe.

Boon of geldverliezer?

Ondertussen is Amazon’s eigen bedrijf booming. Het bedrijf zei dat het verwacht dat de netto-omzet in het derde kwartaal tussen $ 87 miljard en $ 93 miljard zal uitkomen, wat neerkomt op een groei op jaarbasis tussen 24% en 33%.

Kartonnen pakketbezorging aan de voordeur tijdens de feestdagen.

Ondanks de inspanningen van Amazon, zeggen sommige experts dat Prime Day een geldverliezende propositie kan zijn voor kleine bedrijven. “Voor degenen die zich niet hebben voorbereid op dit winkelevenement door hun inventaris aan te vullen: de tijd dringt”, zegt Patrick Connelly, mede-oprichter van de in Brooklyn, New York gevestigde online kunstwinkel Stellar Villa, in een e-mailinterview. “Het is ook belangrijk om uw advertenties en eventuele promoties voor dit evenement zorgvuldig te plannen. Veel verkopers geven te veel uit aan advertenties en hanteren hoge kortingen, wat resulteert in lagere marges”, vervolgt Connelly. “Het is heel gemakkelijk om recordbrekende verkopen te behalen, maar heel weinig winst, of erger nog, geld te verliezen. Daarom is het van cruciaal belang om uw cijfers in de gaten te houden, financiële prognoses te maken en een redelijk budget vast te stellen.”