Skip to content

AMC kijkt naar streaming voor redding

26 de juni de 2021
GettyImages 53112590 cc0f64f770464143a15aadfd28f4106b

Belangrijkste leerpunten

  • AMC (en de rest van de theaterindustrie) loopt geld mis door COVID-19.
  • Digitale streamingdiensten, nu al een bedreiging, spelen in op mensen die thuis blijven.
  • Sommige experts zeggen dat de filmindustrie nooit meer hetzelfde zal zijn.

In het tweede kwartaal van 2020 boekte AMC Theatres, het grootste filmtentoonstellingsbedrijf ter wereld, een duizelingwekkend verlies van $ 561 miljoen, aangezien de meeste van zijn filmhuizen gesloten bleven vanwege de COVID-19-pandemie. Geconfronteerd met catastrofale verliezen, ging AMC op zoek naar alternatieve inkomstenbronnen. “We zouden een verandering kunnen zien in de manier waarop we films maken en op de markt brengen”, zei professor marketing en supply chain management, Subodha Kumar, in een interview met Lifewire. “Er komen innovaties aan. We zien een fundamentele verschuiving in deze sector.”

AMC sluit deal met Universal

Kumar geeft les aan de Fox School of Business van Temple University. Hij zegt dat streamingdiensten al vóór de pandemie hun intrede deden in de theaterbusiness, en die trend is nu versneld. Eind juli sloot AMC een historische deal met Universal Studios om de exclusiviteitsperiode te verkorten van de standaard 90 dagen naar 17 voor de films van de studio. Nu kunnen Universal Studios-films in slechts drie weekenden worden vrijgegeven voor streamingdiensten. “Mensen hebben entertainment nodig tijdens [a] crisis, daarom doen de streamingdiensten het zo goed.” –Subodha Kumar, professor marketing aan de Temple University. De overeenkomst tussen het AMC en Universal zal franchises dekken zoals: Snel & Furieus, Jurassic Park, en Verschrikkelijke Ikke de komende drie jaar. Sommige experts uit de sector denken dat de AMC-Universal-deal nieuwe deals met filmstudio’s en streamingdiensten zoals Netflix, Disney, Hulu en anderen zal stimuleren. De grond is al aan het verschuiven in de bioscoopindustrie, met Disney’s direct-to-streaming release van Hamilton en een geplande release in september van Mulan op Disney+.

Ron Yuan, Niki Caro, Yifei Liu, Jason Scott Lee en Yoson wonen de "Mulan"-fotocall bij

Disney’s inval in direct-to-streaming is aanzienlijk; vorig jaar was het bedrijf goed voor bijna 40 procent van alle kaartverkoop in Noord-Amerika. Wereldwijd heeft Disney ongeveer $ 13 miljard gebankt.

Universal zegt dat theaterervaring hoeksteen is

Donna Langley, voorzitter van de Universal Filmed Entertainment Group (UFEG), zei dat de overeenkomst met AMC de wens weerspiegelt om de industrie te behouden. “De theatrale ervaring blijft de hoeksteen van ons bedrijf. De samenwerking die we met AMC zijn aangegaan, wordt gedreven door onze collectieve wens om een ​​bloeiende toekomst voor het filmdistributie-ecosysteem te verzekeren en om flexibel en optioneel aan de vraag van de consument te voldoen”, zei ze in een verklaring. Veel van het geroezemoes in de industrie draait om wat er zal gebeuren met grote films die momenteel in een vast patroon zitten. Christopher Nolan’s grondbeginsel, een aanbod van Warner Bros., is verschillende keren uitgesteld, omdat de studio probeert te peilen wanneer bioscoopbezoekers in voldoende aantallen terugkeren naar traditionele locaties.

Voortdurende uitdagingen

Temple’s Kumar zei dat zelfs wanneer bioscoopbezoekers terugkeren naar de bioscoop, ze te maken kunnen krijgen met capaciteitsbeperkingen, waarbij veel theaters worden opgezadeld met een bezettingslimiet van 25 procent. “Het zal jaren duren voordat de industrie zich herstelt. Hier is geen precedent voor. We hebben geen benchmark, geen economische modellen om uit te putten. Traditioneel bezuinigen mensen tijdens een crisis op luxe-uitgaven, maar theaters vermijden daar vaak de volle last van. Mensen hebben entertainment nodig tijdens [a] crisis, en daarom doen de streamingdiensten het zo goed”, zei hij. Een andere uitdaging voor theaterketens is de trend dat streamingdiensten concurrerende, originele inhoud creëren die net zo aantrekkelijk kan zijn en een even hoge productiewaarde heeft als traditionele films. Daarnaast voorspelt Kumar dat als de theaters terugkomen, er door fusies minder ketens zullen zijn en de theatergroottes zullen krimpen. Andere factoren beïnvloeden ook de theater- versus streamingoorlogen, waaronder een kleiner wereldwijd publiek, kleinere ketens en een verminderde kijk op de concessiestands.

“De Chinese markt is bijvoorbeeld belangrijk. Filmstudio’s rekenen voor een groot deel van hun omzet op buitenlandse kaartverkoop. Ik zie veel van de kleinere theaterketens nooit meer terugkomen. En dan zijn er nog de inkomsten uit concessies. Met bijna een derde van de inkomsten uit concessies, is dit een punt van grote zorg. Het zal niet gemakkelijk zijn om die inkomsten te vervangen”, zei hij. Kumar vindt echter nog steeds ruimte voor optimisme. “Als de markt terugkeert, en dat zal ook gebeuren, moeten de theaterketens twee dingen doen: de omvang van de theaters verkleinen en een bedrijfsmodel bedenken dat rekening houdt met de grotere rol van streamingdiensten”, zei hij. “Films gaan niet weg. Mensen zullen nog steeds de ervaring van naar de film gaan willen.”