Skip to content

Android 11 belooft meer privacy, maar is het genoeg?

9 de juli de 2021
GettyImages 458662613 c7f33e4e812f433d89fcd616f9f46880

Belangrijkste leerpunten

  • Android 11 biedt een mix van nieuwe functies en tweaks, zeggen analisten.
  • Het nieuwste besturingssysteem zal geleidelijk worden uitgerold over apparaatfabrikanten, maar een expert zegt dat dit een veiligheidsrisico is.
  • Google geeft gebruikers meer controle over hun apps met een nieuw verfijnde machtigingsfunctie.

Het nieuwste mobiele besturingssysteem van Google, Android 11, is deze week gelanceerd en analisten zeggen dat het een boeiende mix van nieuwe privacyfuncties en tweaks in de gebruikersinterface biedt. De nieuwe release belooft berichten veelzijdiger te maken en brengt een aantal privacyverbeteringen met zich mee. Ondertussen is een afzonderlijke lichtgewicht Go-editie met enkele van dezelfde functies gericht op het versnellen van goedkope en oudere telefoons. Zoals gebruikelijk voor Android, zal het nieuwste besturingssysteem geleidelijk worden uitgerold over apparaatfabrikanten, hoewel een expert zegt dat dit een veiligheidsrisico is. “Met deze upgrades is de constante uitdaging menselijke beperkingen.” “Soms krijg je misschien lange, lange tijd geen updates omdat een leverancier de software heeft aangepast en het zal even duren voordat Android daar omheen werkt”, zei cybersecurity-analist Dave Hatter in een telefonisch interview. “Er zijn ongeveer een miljard Android-telefoons die beveiligingstijdbommen tikken omdat ze nooit een update zullen krijgen of ze mogelijk heel lang zullen moeten wachten.” Op de lanceringsdag werd Android 11 meteen beschikbaar gemaakt voor Google’s eigen Pixel-telefoons en was het ook klaar om te downloaden voor bepaalde telefoons van OnePlus, Xiaomi, OPPO en Realme. Een lijst met wanneer updates klaar zullen zijn voor andere telefoons is online beschikbaar.

Complexiteit versus functies

Dave Burke, vice-president van Google’s Android Engineering, prijst de veranderingen in de gebruikersinterface en zegt in een notitie op de website van het bedrijf dat het besturingssysteem “alles draait om u te helpen bij wat belangrijk is op uw telefoon met eenvoudigere manieren om u te helpen uw gesprekken te beheren, verbonden apparaten, privacy en nog veel meer.” Het nieuwste besturingssysteem voegt echter zowel complexiteit als voordelen toe, zegt een expert op het gebied van gebruikersinterfaces. “Met deze upgrades is de constante uitdaging menselijke beperkingen”, zei Virgil Wong, Chief Digital Officer bij HGS Digital, in een telefonisch interview. “Ontwikkelaars brengen nieuwe functies in, maar de vraag is hoe je dat doet zonder de beperkte cognitieve vaardigheden te overschrijden. Als je naar het Android-besturingssysteem kijkt, moet je je afvragen of het wrijvingspunten wegneemt of gewoon functies toevoegt om functies toe te voegen ?”

Wong zei dat er veel leuks is aan het nieuwe besturingssysteem, verwijzend naar de nieuwe Bubbles-functie die is ontworpen om het gemakkelijker te maken om berichten vanuit elke app te verzenden. “Veranderingen als deze weerspiegelen hoe verschillend we apparaten gebruiken”, zei hij. “Mensen van alle leeftijden zijn steeds afhankelijker van digitale platforms en het is vooral belangrijk om meerdere gesprekken te kunnen voeren.” Het nieuwe Quick Controls-scherm biedt een handige manier om slimme apparaten voor thuisgebruik te beheren, maar Wong zei: “We zien in ons onderzoek niet veel van deze toepassingen.” Google Pay is ook beschikbaar in het Quick Controls-menu, wat volgens Wong bijzonder welkom is tijdens de coronaviruspandemie wanneer gebruikers zich afkeren van contant geld.

Google heeft ook het meldingssysteem voor blootstelling aan COVID-19 aangepast. Gebruikers kunnen een app downloaden in de Play Store die hen vertelt of ze zijn blootgesteld aan andere mensen waarvan bekend is dat ze het coronavirus hebben. Voor Android 11-gebruikers hoeft de locatie-instelling niet te zijn ingeschakeld om de software te laten werken. Afspeelbedieningen krijgen ook een upgrade in Android 11, waarbij Wong zegt: “het gevoel is een beetje meer naadloos.” Er is een nieuwe afspeelbediening die niet langer wordt weergegeven als een openstaande melding. In plaats daarvan verschijnt er een klein vakje in het paneel met snelle instellingen waarmee gebruikers het apparaat waarop de muziek wordt afgespeeld, kunnen overslaan, teruggaan, afspelen of pauzeren en schakelen. “Als je naar het Android-besturingssysteem kijkt, moet je je afvragen: elimineert het wrijvingspunten of voegt het gewoon functies toe om functies toe te voegen?”

Neem meer controle over apps

Google geeft gebruikers ook meer controle over privacy. Android 10 geeft apps alleen toegang tot locatie-, microfoon- en cameragegevens als de app is geopend. Android 11 gaat een stap verder door gebruikers die toestemmingen slechts één keer te laten goedkeuren en het besturingssysteem zal de toestemming later intrekken. Alleen de machtigingsfunctie is reden om te upgraden, zei Hatter. “Apple heeft altijd meer gedetailleerde machtigingen gehad dan Android, maar deze nieuwe versie 11 brengt ze dichterbij”, zei hij. “Maar Google zuigt nog steeds de hele tijd al deze gegevens over jou op.”