Skip to content

Android Auto: wat het is en hoe het te gebruiken

10 de juli de 2021
androidauto 5ad0eaac8023b900365a2650

Wat te weten

 • Start uw voertuig, sluit uw Android-telefoon aan via een USB-kabel of Bluetooth en volg de aanwijzingen op het scherm.
 • Open de Android Auto-app en gebruik vervolgens spraakopdrachten om een ​​routebeschrijving te krijgen, te bellen en muziek te streamen.
 • Je telefoon heeft een sterke wifi- of mobiele dataverbinding nodig om alle Android Auto-functies te kunnen gebruiken.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je Android Auto kunt gebruiken om je telefoon te bedienen tijdens het rijden. Android Auto is alleen beschikbaar op apparaten met Android 6.0 of hoger.

Verbinding maken met Android Auto

Een telefoon aansluiten op de radio of het infotainmentsysteem in een auto met Android Auto is eenvoudig, maar er moeten een aantal dingen gebeuren voordat je zelfs maar aan de slag kunt. Ten eerste moet de telefoon worden bijgewerkt naar minimaal Android 6.0 (Marshmallow), anders werkt Android Auto helemaal niet. Op de telefoon moet ook Android Auto zijn geïnstalleerd en de autoradio of het infotainmentsysteem moet compatibel zijn met Android Auto. Als al deze vakjes zijn aangevinkt, is het verbinden van een telefoon met Android Auto een vrij eenvoudig proces:

 1. Controleer de internetverbinding van je telefoon. Het heeft een sterke wifi- of mobiele gegevensverbinding nodig om dit proces te laten werken.

 2. Zorg ervoor dat het voertuig in het park staat.

 3. Schakel het voertuig in.

 4. Zet de telefoon aan.

 5. Verbind de telefoon met het voertuig via een USB-kabel.

 6. Lees en accepteer de veiligheidsmededeling en de algemene voorwaarden voor het gebruik van Android Auto.

 7. Volg de aanwijzingen op het scherm van uw telefoon. Als je Android Auto nog niet eerder hebt ingesteld, moet je de app toegang geven tot verschillende machtigingen.

 8. Selecteer de Android Auto-app op het display van uw autoradio of infotainmentsysteem en volg de aanwijzingen op het scherm.

Nadat je dit proces de eerste keer hebt uitgevoerd, kun je je telefoon via USB aansluiten om Android Auto te activeren wanneer je maar wilt. Als het gebruik van een bekabelde verbinding niet handig is, kun je ervoor kiezen om je telefoon via Bluetooth te koppelen.

Wat is Android Auto?

Android Auto is meer een alternatieve manier om een ​​Android-telefoon te bedienen, dus het is gemakkelijk te gebruiken tijdens het rijden. Het display is zo ontworpen dat het in één oogopslag gemakkelijk te lezen is en spraakbediening is sterk geïntegreerd via Google Assistant. Hoewel Android Auto kan functioneren als een zelfstandige app, is het ook gebouwd met touchscreen-autoradio’s in het achterhoofd, wat betekent dat je er ook andere apps mee kunt gebruiken. Bij aansluiting op een van deze compatibele autoradio’s kan de app het telefoonscherm spiegelen naar het radioscherm en integreren met functies zoals de audiobediening op het stuur. Om Android Auto te gebruiken, moet uw smartphone verbonden zijn met het voertuig. U kunt hiervoor een directe USB-verbinding of Android Auto Wireless gebruiken.

Wat kan het doen?

Android Auto is een skin voor je telefoon die is ontworpen voor eenvoudig gebruik in de auto, maar kan ook worden gekoppeld aan autoradio’s.
Android Auto kan vrijwel alles wat een Android-telefoon alleen kan; het is gewoon geknepen en verfijnd voor een auto-omgeving. Het basisidee is dat geklungel met een telefoon tijdens het rijden zowel moeilijk als inherent gevaarlijk is, en Android Auto helpt een deel daarvan te verlichten. De drie belangrijkste functies van Android auto zijn:

 • stapsgewijze routebeschrijving
 • handsfree bellen
 • een audiospeler

Het systeem kan echter verder worden aangepast. De afslag-voor-afslag aanwijzingen in Android Auto worden bijvoorbeeld afgehandeld door Google Maps, maar Waze-integratie wordt ook ondersteund. U kunt Android Auto ook aanpassen door het opstartscherm te personaliseren en de donkere modus in te schakelen. De audiospeler in Android Auto is erg flexibel. Hoewel de standaard YouTube Music is en je kunt luisteren naar de lokale bibliotheek met nummers op je telefoon, of YouTube Music Premium als je die hebt, ondersteunt de app ook integratie met services zoals Pandora en Spotify, podcatchers zoals Pocket Casts en vele anderen . Android Auto bevat ook een ingebouwde weerkaart om de omstandigheden op uw huidige locatie weer te geven, wat erg handig is tijdens lange autoritten. Het kan worden geïntegreerd met de kiezer van uw telefoon en ondersteunt andere chat- en spraakapps zoals Skype. Wanneer je een sms ontvangt, of een bericht via een app als Skype, kan Android Auto dit voorlezen. In de zomer van 2021 heeft Android Auto de algehele berichtenervaring nog gebruiksvriendelijker gemaakt, zodat u uw berichten-app naar keuze kunt openen en gebruiken vanaf het opstartscherm. Lees en verstuur berichten vanuit Berichten of WhatsApp zonder ooit je ogen van de weg te hoeven halen.

hoe Android auto te gebruiken

U kunt Android Auto gebruiken op uw telefoon of een compatibele autoradio.

Hoe Android Auto werkt

Er zijn twee verschillende manieren om Android Auto te gebruiken: als een op zichzelf staande ervaring op je telefoon of in combinatie met een compatibele autoradio of infotainmentsysteem. Beide methoden bieden vergelijkbare hulpprogramma’s, maar het integreren van Android Auto met een compatibele autoradio met touchscreen is een superieure ervaring. Wanneer u Android Auto alleen op een telefoon gebruikt, zijn er een paar verschillende opties beschikbaar. De eerste is om Android Auto op te starten wanneer u in uw auto stapt, de telefoon in een gemakkelijk toegankelijke houder of houder te plaatsen en het goed te noemen. Dit meest elementaire gebruik van Android Auto biedt toegang tot handsfree bellen, omdat de telefoon standaard naar de luidspreker gaat bij het plaatsen of ontvangen van een oproep. Het telefoonscherm is in deze modus ook gemakkelijker te lezen dan wanneer Android Auto niet actief is vanwege de grote tekst en het gebrek aan rommel. Voor een grotere mate van integratie kan de telefoon worden gekoppeld aan elke Bluetooth-compatibele autoradio of via een aux-kabel, FM-zender of een andere soortgelijke methode op de radio worden aangesloten. Met dit type verbinding kan audio van Android Auto, zoals muziek van Spotify of routebeschrijvingen van Google Maps, worden afgespeeld via het autoradiosysteem. De andere manier om Android Auto te gebruiken, is door een compatibele telefoon aan te sluiten op een compatibel autoradio- of infotainmentsysteem. Dit wordt bereikt door Android Auto op de telefoon uit te voeren en deze vervolgens via USB of Bluetooth te verbinden met een compatibel voertuig. Als u dit doet, wordt het display van de telefoon op een enigszins gewijzigde manier gespiegeld op het radiodisplay. Wanneer een telefoon via Android Auto is verbonden met een autoradio, wordt het telefoonscherm leeg en neemt het radioscherm het over. Alle informatie die normaal op de telefoon wordt weergegeven, is te zien op het radiodisplay. Omdat touchscreens van autoradio’s doorgaans veel groter zijn dan telefoonschermen, is het een stuk gemakkelijker om stapsgewijze aanwijzingen te bekijken of naar het volgende nummer in een Spotify-afspeellijst te gaan dan normaal gesproken het geval zou zijn met alleen de telefoon. Wanneer een telefoon via Android Auto is verbonden met een autoradio, wordt het telefoonscherm leeg en neemt het radioscherm het over. Alle informatie die normaal op de telefoon wordt weergegeven, is te zien op het radiodisplay. Omdat touchscreens van autoradio’s doorgaans veel groter zijn dan telefoonschermen, is het een stuk gemakkelijker om stapsgewijze aanwijzingen te bekijken of naar het volgende nummer in een Spotify-afspeellijst te gaan dan normaal gesproken het geval zou zijn met alleen de telefoon.

Google Assistent gebruiken met Android Auto

android auto google assistent

Google Assistant werkt ook via Android Auto.
Google Assistant is rechtstreeks geïntegreerd met Android Auto, wat betekent dat je toegang hebt tot dezelfde informatie die je normaal zou hebben zonder de app te verlaten. Als u bijvoorbeeld naar benzinestations in de buurt vraagt, haalt de Google Assistent een kaart met tankstations in de buurt op zonder Android Auto te sluiten. Als je al een route in uitvoering hebt, worden specifiek benzinestations langs die route weergegeven. De integratie van Google Assistant gaat natuurlijk veel verder dan je auto. Als je slimme lampen of een slimme thermostaat hebt aangesloten op Google Home, kun je de Google Assistent via Android Auto vragen om ervoor te zorgen dat alles lekker comfortabel is als je lange woon-werkverkeer eindelijk voorbij is.

Apps gebruiken met Android Auto

Ingebouwde apps maken het gemakkelijk om Android Auto direct vanaf de poort te gebruiken. Het bevat bijvoorbeeld EV-oplaad-, parkeer- en navigatie-apps om uw reizen moeiteloos en naadloos te maken. Naast de basisfunctionaliteit die rechtstreeks in Android Auto wordt ingebouwd, biedt het ook ondersteuning voor een aantal andere apps. De ondersteuning is beperkt en de meeste Android-apps voldoen niet aan de vrij strenge richtlijnen van Google voor compatibiliteit met Android Auto, maar een heleboel populaire entertainment-, informatie- en communicatie-apps hebben de doorslag gemaakt. Om een ​​app met Android Auto te gebruiken, moet je deze eerst downloaden en installeren. Als je al een app, zoals Waze of Spotify, op je telefoon hebt geïnstalleerd, dan ben je klaar om te gaan. Aangezien Android Auto alleen de manier verandert waarop dingen op uw telefoon worden weergegeven, hoeft u niets extra’s te installeren. Sommige apps, zoals Amazon Music en Pandora, werken ongeacht of de telefoon is aangesloten op een compatibele autoradio. Deze apps zijn toegankelijk door twee keer op het koptelefoonpictogram te tikken en vervolgens de gewenste app te selecteren. Andere apps, zoals Waze, werken alleen wanneer het telefoonscherm wordt gespiegeld naar een compatibel autoradioscherm.

Met welke telefoons werkt Android Auto?

Android Auto werkt met de meeste Android-telefoons. De belangrijkste vereiste is dat de telefoon Android 6.0 (Marshmallow) of nieuwer moet hebben. Hoewel Android Auto werkt op Lollipop, raadt Google Android 6.0 (Marshmallow) aan voor de beste prestaties. De mogelijkheden van een bepaalde telefoon zijn ook van invloed op hoe goed Android Autoruns werkt. Als een telefoon bijvoorbeeld al traag is en niet meer reageert, is het onwaarschijnlijk dat Android Auto goed werkt, zelfs als er wel een geschikte versie van Android op is geïnstalleerd.

Met welke auto’s werkt Android Auto?

Android Auto-compatibiliteit is verkrijgbaar bij de meeste autofabrikanten en een aantal fabrikanten van autoradio’s op de aftermarket. De lijst groeit en verandert met elk nieuw modeljaar, maar Chevrolet, Honda, Kia, Mercedes, Volkswagen, Volvo en anderen bieden allemaal Android Auto-integratie in sommige of al hun voertuigen. Aan de aftermarket-kant zijn head-units die compatibel zijn met Android Auto verkrijgbaar bij fabrikanten als Kenwood, Panasonic, Pioneer en Sony. Google houdt een volledige lijst bij van voertuigen die compatibel zijn met Android Auto, inclusief huidige en geplande modellen.