Skip to content

Android Debug Bridge (ADB) installeren

11 de september de 2021
GettyImages 526664072 5bd38b71c9e77c007c0761eb

Google heeft twee tools uitgebracht genaamd Android Debug Bridge (ADB) en fastboot, die beide beschikbaar zijn in een pakket met de naam Platform Tools. Dit zijn opdrachtregelprogramma’s waarmee u uw Android-telefoon kunt aanpassen en bedienen door er via uw computer opdrachten naar te sturen. Zolang de foutopsporingsmodus op uw telefoon is ingeschakeld, kunt u ADB-opdrachten verzenden terwijl de telefoon regelmatig werkt of zelfs in de herstelmodus. Bovendien hoeft het apparaat niet eens te worden geroot, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over het eerst volgen van die stappen. De informatie die hier is opgenomen, moet van toepassing zijn, ongeacht wie uw Android-telefoon heeft gemaakt: Samsung, Google, Huawei, Xiaomi, enz. Deze ADB-opdrachten kunnen worden gebruikt om uw Android aan te passen zonder het apparaat daadwerkelijk aan te raken, maar er is veel meer mogelijk. Met ADB kun je eenvoudige dingen doen, zoals systeemupdates installeren of zelfs dingen afhandelen die normaal beperkt zijn, zoals het aanpassen van instellingen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden, of toegang krijgen tot systeemmappen die normaal gesproken vergrendeld zijn. Hier zijn enkele voorbeelden van ADB-opdrachten:

 • adb-apparaten laat zien welke ADB-ondersteunde apparaten op uw computer zijn aangesloten
 • adb opnieuw opstarten herstart je telefoon
 • adb-back-up maakt een volledige back-up van uw telefoon en slaat deze op uw computer op
 • adb sideload laadt ROM’s en andere ZIP-bestanden van uw computer naar uw Android
 • adb pull kopieert bestanden van de telefoon naar uw computer
 • adb-shell staat toe dat opdrachten worden uitgevoerd in een terminal op het Android-apparaat
 • adb reboot -bootloader start uw telefoon in de bootloader-modus zodat u fastboot-opdrachten kunt uitvoeren.

Fastboot is handig als u de firmware van uw Android-telefoon of andere bestandssysteemdetails moet wijzigen terwijl deze zich in de bootloader-modus bevindt, zoals het installeren van een nieuwe opstartinstallatiekopie. Het wordt vaak gebruikt om een ​​aangepast herstel te installeren als de telefoon niet meer normaal opstart.

Hoe ADB en Fastboot te downloaden

Platformtools downloaden.

Beide hulpprogramma’s zijn beschikbaar via Android.com: Bezoek de SDK Platform-Tools-downloadpagina om de nieuwste versie van ADB en fastboot te vinden. Ze zijn ook opgenomen in de volledige Android SDK, maar het is niet nodig om dat allemaal te downloaden, alleen voor deze twee tools die je via Platform Tools kunt krijgen.

 1. Kies de downloadlink die overeenkomt met uw besturingssysteem.
  Met andere woorden, als u Windows heeft, kiest u de SDK Platform-Tools voor Windows one, of de Mac-download voor macOS, enz.
 2. Klik na het lezen van de algemene voorwaarden op het vakje naast Ik heb de bovenstaande voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.
 3. Klik DOWNLOAD SDK-PLATFORM-TOOLS VOOR [operating system].
 4. Sla het bestand op een gedenkwaardige plek op, want u zult het binnenkort weer gebruiken. De map waarin u normaal gesproken bestanden opslaat, is prima, zolang u maar weet hoe u daar terug kunt komen.​

Aangezien ADB in een ZIP-archief wordt gedownload, extraheer je het voordat je het gebruikt, waarvoor je in de volgende stap een locatie kunt kiezen. Dit betekent dat de locatie in stap 4 niet noodzakelijk de permanente locatie van het programma is.

Open het Platform Tools ZIP-bestand

Schermafbeelding die laat zien hoe u ADB uitpakt naar een nieuwe map in Windows 8

Pak het Platform Tools ZIP-bestand uit (Windows 8).

Ga naar de map waarin u Platform Tools ook hebt opgeslagen en pak de inhoud van het ZIP-bestand uit. Uw besturingssysteem heeft ingebouwde tools die dit voor u kunnen doen, maar enkele andere opties zijn onder meer het openen van het ZIP-bestand met een gratis hulpprogramma voor het uitpakken van bestanden.

ramen

 1. Klik met de rechtermuisknop platform-tools-laatste-windows.zip en kies de optie uitpakken. Het heet Alles uitpakken… in sommige versies van Windows.
 2. Wanneer je wordt gevraagd waar het bestand moet worden opgeslagen, zoals je ziet in de afbeelding hierboven, kies je een map die geschikt is voor ADB om te blijven, niet ergens tijdelijk zoals een downloadmap of ergens dat gemakkelijk rommelig is zoals het bureaublad.
  Ik heb de root van mijn C:-schijf gekozen, in een map met de naam ADB.
 3. Zet een vinkje in het vakje naast Uitgepakte bestanden weergeven wanneer voltooid.
 4. Klik Extract om de bestanden daar op te slaan.
 5. De map die u in stap 1 hebt gekozen, moet worden geopend en de . tonen platform-tools map die is uitgepakt uit het ZIP-bestand dat u eerder hebt gedownload.

7-Zip en PeaZip zijn programma’s van derden die ZIP-bestanden in Windows kunnen openen.

macOS

 1. Dubbelklik platform-tools-laatste-darwin.zip om de inhoud onmiddellijk te laten uitpakken naar dezelfde map waarin u zich bevindt.
 2. Er zou een nieuwe map moeten verschijnen met de naam platform-tools.
 3. Je mag deze map overal naar toe verplaatsen of je kunt hem laten staan ​​waar hij is.

Als je wilt, kun je in plaats daarvan The Unarchiver of Keka gebruiken om het ZIP-bestand te openen.

Linux

Linux-gebruikers kunnen het volgende Terminal-commando gebruiken, ter vervanging: doelmap met welke map je maar wilt de platform-tool map om in te eindigen. unzip platform-tools-latest-linux.zip -d destination_folder

De beste manier om dit te doen is om Terminal te openen in de map waar het ZIP-bestand zich bevindt. Als dat niet het geval is, moet u de platform-tools-laatste-linux.zip pad om het volledige pad naar het ZIP-bestand op te nemen. Als het unzip-hulpprogramma niet is geïnstalleerd, voert u deze opdracht uit: sudo apt-get install unzip

Net als bij Windows kun je in plaats daarvan 7-Zip of PeaZip in Linux gebruiken als je deze Terminal-commando’s liever niet gebruikt of als ze niet voor je werken.

Kopieer het mappad naar het mappad “platform-tools”

Schermafbeelding die laat zien hoe u het pad naar de map met platformtools kopieert

Kopieer het mappad “platform-tools” (Windows 8).

Voordat u ADB gaat gebruiken, moet u ervoor zorgen dat het gemakkelijk toegankelijk is vanaf de opdrachtregel. Dit vereist het pad naar de platform-tools map van de vorige dia om als omgevingsvariabele in te stellen. De eenvoudigste manier om dit te doen is door eerst het pad naar de map te kopiëren:

ramen

 1. Open de map waarin u de . hebt uitgepakt platform-tools map.
 2. Open de platform-tools map zodat u de mappen en bestanden erin kunt zien.
 3. Klik bovenaan het venster in een lege ruimte naast het pad.
  U kunt ook op Alt+D om de huidige focus snel naar de navigatiebalk te verplaatsen en automatisch het mappad te markeren.
 4. Wanneer het pad naar de geopende map is gemarkeerd, klikt u met de rechtermuisknop en kopieert u het, of drukt u op Ctrl+C.

macOS

 1. Selecteer de platform-tools map die u hebt uitgepakt.
 2. Raken Command+i om de te openen Informatie verkrijgen venster voor die map.
 3. Klik en sleep om het pad naast ‘Waar’ te selecteren, zodat het wordt gemarkeerd.
 4. Raken Command+C om het mappad te kopiëren.

Linux

 1. Open de platform-tools map zodat u de andere mappen en bestanden erin kunt zien.
 2. Raken Ctrl+L om de focus naar de navigatiebalk te verplaatsen. Het pad moet onmiddellijk worden gemarkeerd.
 3. Kopieer het pad met de Ctrl+C Toetsenbord sneltoets.

Uw versie van een van deze besturingssystemen kan zo verschillend zijn dat de stappen niet precies zijn zoals u ze hier ziet, maar ze zouden met de meeste edities van elk besturingssysteem moeten werken.

De PATH-systeemvariabele bewerken

Schermafbeelding die laat zien hoe u de PATH-systeemvariabele kunt bewerken

Bewerk de PATH-systeemvariabele (Windows 8).

Zo open je de Systeemvariabele bewerken scherm in Windows zodat het gekopieerde pad kan worden ingesteld als een PATH-systeemvariabele:

 1. Configuratiescherm openen.
 2. Zoek en open de Systeem appeltje.
 3. Kiezen Geavanceerde systeeminstellingen vanaf de linkerkant.
 4. In de Systeem eigenschappen venster, klik of tik Omgevingsvariabelen… onderaan de Geavanceerd tabblad.
 5. Zoek het onderste gebied met het label Systeemvariabelenen zoek de variabele met de naam Pad.
 6. Klik Bewerking….
 7. Klik met de rechtermuisknop in de Variabele waarde: tekstvak en plak het pad naar de platform-tools map.
  Als er al andere paden in het tekstvak staan, ga dan helemaal naar rechts (druk op Einde op je toetsenbord om er snel te komen) en zet een puntkomma helemaal op het einde. Klik zonder spaties met de rechtermuisknop en plak uw mappad daar. Zie de afbeelding hierboven ter referentie.
 8. Klik Oke een paar keer totdat je eruit komt Systeem eigenschappen.

Volg deze stappen om het PATH-bestand in macOS of Linux te bewerken:

 1. Open Terminal via Spotlight of Toepassingen/Hulpprogramma’s.
 2. Voer deze opdracht in om je Bash-profiel te openen in je standaard teksteditor: raak ~/.bash_profile aan; open ~/.bash_profile
 3. Verplaats de cursor helemaal naar het einde van het bestand en voer het volgende in, ter vervanging van: map met het pad naar de platform-tools map: export PATH=”$HOME/map/bin:$PAD”
 4. Sla het bestand op en verlaat de teksteditor.
 5. Voer de volgende Terminal-opdracht in om uw Bash-profiel uit te voeren: bron ~/.bash_profile

Test om er zeker van te zijn dat u ADB kunt bereiken

Schermafbeelding die laat zien hoe u de adb-opdracht uitvoert in de opdrachtprompt

Voer adb in op de opdrachtprompt (Windows).

Nu de systeemvariabele correct is geconfigureerd, moet u controleren of u daadwerkelijk opdrachten tegen het programma kunt uitvoeren.

 1. Open de opdrachtprompt of terminal.
 2. Binnenkomen adb.
 3. Als het resultaat van de opdracht een tekst is die lijkt op deze: Android Debug Bridge versie 1.0.39 Revisie 3db08f2c6889-android Geïnstalleerd als C:ADBplatform-toolsadb.exe

  dan ben je klaar om Android Debug Bridge te gaan gebruiken vanaf de opdrachtregel!