Skip to content

Andy Cortez van Kinda Funny maakt zijn eigen komische ruimte op Twitch

24 de juli de 2022
AndyCortez1 ec1d0b87c33844638081e49941515ecd

Geluk een jongen genaamd Andy Cortez. De frontman van Kinda Funny heeft zijn plek in de Twitch-ruimte uitgehouwen door videogames te spelen voor zijn supporters en hij wil zijn opwaartse traject voortzetten met behulp van de kracht van bijtende humor, een opgetrokken wenkbrauw en de geïmproviseerde komische karbonades die Zaterdagavond Live schamen.

“Komedie is voor mij een vorm van escapisme. Het is een manier om de pijn weg te lachen en weg te komen van waar je mee te maken hebt in je leven. Veel mensen zijn dat voor mij geweest. Ik had nooit verwacht dat ik op een plek zijn waar ik nu die persoon voor mensen ben”, zei hij tijdens een telefonisch interview met levensdraad.

Snelle feiten

  • Naam: Andy Cortez
  • Leeftijd: 33
  • Gelegen: San Francisco, Californië
  • Willekeurig genot: Andy Cortez, een animator van beroep, bracht zijn vormende professionele jaren door als game-ontwikkelaar en maakte games voor Portalarium, een ontwikkelingsbedrijf opgericht door de legendarische maker van de Ultiem serie, Richard Garriott.
  • Citaat: “Als je getalenteerd genoeg bent en hard werkt, krijg je waarschijnlijk wat je wilt.”

Pharr vanuit huis

Cortez is geboren en getogen in het kleine grensstadje Pharr, Texas, in de Rio Grande Valley. Als nakomeling van een trots Mexicaans-Amerikaans gezin, merkt hij op dat zijn ouders hard hebben gewerkt om voor hem te zorgen terwijl hij opgroeide, terwijl ze ook zijn creatieve dromen en interesses koesterden. Iets wat volgens de streamer niet gebruikelijk was in de regio. “Ik had altijd zoveel geluk dat ik ouders had die me echt steunden, maar toch realistisch waren.

Ze wilden niet dat ik te pietluttig was, maar ze beseften dat ik altijd een creatieve bug in me had”, zei hij. “Ze merkten altijd dat ik de drive had om meer te willen doen, en ze steunden me enorm toen ik zei dat ik dat en de kunstacademie wilde nastreven en erachter wilde komen.” Komedie en kunst waren destijds zijn voornaamste interesses. Hij was verrukt over de komische stijl van de legendarische grappenmakers Chris Farley en Jim Carrey, terwijl hij tegelijkertijd zijn kunstvaardigheden aanscherpte door een interesse in schetsen.

Wat stond boven alles? Videospellen. “Dat is allemaal voor mij begonnen met videogames. Ze zijn een soort startpunt voor mijn creativiteit. Legende van Zelda liet me zien, wow dit was cool. Vanaf dat moment maakte ik altijd oplichters en stukjes overlevering. Ik heb mijn eigen spel gemaakt. Het zuigt. Het was altijd een facsimile van het originele product met mijn eigen draai eraan”, zei hij.

Een screenshot van Andy Cortez op een livestream.

Game Grumps en YouTube waren inspiratiebronnen in zijn jonge adolescentie die zijn interesse in het nastreven van animatie en het maken van inhoud op gang brachten. Gecombineerd met zijn obsessie uit zijn jeugd met het bouwen van verhalen en het ontwerpen van personages, leidde het hem allemaal naar het Art Institute of Austin.

Hij werkte als game-ontwikkelaar voordat hij uiteindelijk bij het team kwam van het populaire videoproductiebedrijf Rooster Teeth. Hij had zijn droombaan, maar het was niet genoeg. De toekomstige streamer wilde een aantal van de persoonlijke vaardigheden die hij had ontwikkeld gebruiken door meer naar de voorkant van de game-ontwikkeling bij Rooster Teeth te gaan.

Lachen naar de top

Cortez, al lange tijd fan van Kinda Funny, bekend om zijn t-shirtontwerpen, verliet Rooster Teeth op zoek naar een meer intieme zakelijke omgeving en groenere weiden. Bij Kinda Funny schakelde hij van game-ontwikkeling naar contentproductie, waar hij het voormalige theaterkind in hem kon laten bloeien. Het bedrijf vertrouwde Cortez en zijn visie, waardoor hij de vrije hand kreeg om zijn streaming-inhoud te leiden met een hands-off benadering, en in februari 2018 debuteerde hij.

Cortez had onmiddellijk succes met de ingebouwde Kinda Funny-loyalisten op sleeptouw. De Andy Cortez-stream, die fungeert als zijn eigen eenmansshow, met af en toe een optreden van een collega, is vaak het dichtst bij voor de dagelijkse Kinda Funny-inhoud. Het maakt me super trots om op een positieve manier te vertegenwoordigen.” “Als ik stream, is het altijd een optreden. Ik denk dat veel daarvan afkomstig is van de media en het opgroeien kijken naar een stel komieken en proberen hun stijlen te rippen.

Ik wilde nooit inhoud maken die alleen maar een spel speelde. Ik wil mensen aan het lachen maken. Dat is waarschijnlijk de reden waarom ik slecht ben in het spelen van de games live”, lachte hij. Cortez, een zelfverklaarde “aandachtzoeker” (maar op een leuke manier), straalt een luchtigheid uit die even vermakelijk als betoverend is: het verspreiden van dat komische escapisme Hij had het ooit nodig.

Maar zijn meest trotse moment, zei hij, is dat hij een baken van hoop kan zijn voor kleine Latino-jongens die zichzelf maar al te vaak niet vertegenwoordigd zien. “Telkens wanneer iemand in mijn chat komt en zegt: ‘Ik ben Latino’ of ‘Hé bro, ik ben Mexicaans. Het is echt gaaf om iemand zoals ik te zien doen wat jij doet’… dat is groots. Opgegroeid waar ik ben opgegroeid, gingen we niet naar de kunstacademie.

Er is een soort Mexicaans machismo dat is alsof je niet probeert om creatieve dingen na te streven,” zei hij. “Dat is altijd iets waarvan ik dacht dat het een beperking voor mij zou zijn. Het maakt me super trots om op een positieve manier te vertegenwoordigen.”