Skip to content

Antitrustrapport over Big Tech doet misschien niet veel, zeggen experts:

11 de juli de 2021
GettyImages 458551107 2d0bc89c1a854dfbbca5d24f6157c9cf

Belangrijkste leerpunten

  • Een nieuw rapport van House Democrats zegt dat grote technologiebedrijven monopolies zijn en beveelt aan om wetten te wijzigen om ze te vervolgen.
  • Experts zeggen dat het nieuwe rapport waarschijnlijk geen verschil zal maken en dat de huidige wetten voldoende zijn.
  • Er is een gebrek aan politieke wil in Washington om op te treden tegen grote technologiebedrijven, zegt een waarnemer.

Een nieuw rapport van House Democrats dat wijzigingen in de antitrustwetten aanbeveelt, zal techreuzen waarschijnlijk niet in toom houden, zeggen experts. Uit het 450 pagina’s tellende rapport bleek dat Apple, Amazon, Facebook en Google monopolies zijn die moeten worden ingeperkt. Er werd een reeks maatregelen aanbevolen om de bedrijven te controleren, waaronder het scheiden van bedrijfsonderdelen. Als de voorstellen politieke hindernissen kunnen overwinnen en worden aangenomen, kunnen ze een belangrijke rol spelen bij het reguleren van grote technologiebedrijven. “Dit rapport en de antitrusthervorming die we hopen te volgen, zullen zelfs het speelveld helpen.” “Het rapport laat zien dat deze bedrijven naar de mening van het Huis monopoliemacht hebben en deze in hun voordeel gebruiken”, zei Jeffrey S. Jacobovitz, een antitrustadvocaat en partner bij het advocatenkantoor Arnall Golden Gregory LLP, in een telefonisch interview. “Ik denk niet dat ze op eigen houtje veranderingen zullen doorvoeren op basis van het rapport van het Huis. Maar het kan hen gevoeliger maken voor de beschuldigingen die werden geuit.”

Te veel controle?

Grote technologiebedrijven pikken concurrenten op, geven de voorkeur aan hun eigen diensten en controleren kleinere bedrijven die hun diensten gebruiken, aldus het rapport. “Om het simpel te zeggen: bedrijven die ooit slordige, underdog-startups waren die de status-quo uitdaagden, zijn het soort monopolies geworden dat we voor het laatst zagen in het tijdperk van oliebaronnen en spoorwegmagnaten”, concludeert het rapport. “Door de toegang tot markten te controleren, kunnen deze reuzen winnaars en verliezers in onze hele economie kiezen.” Het congres zou regels moeten aannemen die grote bedrijven verplichten gelijke voorwaarden te bieden aan bedrijven die producten en diensten op hun platforms verkopen, beveelt het rapport aan. Er moet ook worden voorkomen dat sommige dominante platforms concurreren in “aangrenzende bedrijfstakken” waar ze een voordeel hebben.

Smartphone app iconen van Spotify, Youtube, Facebook, Instagram, Twitter, Gmail

Het is echter onduidelijk welk verschil het rapport zal maken. “Helaas zal het vandaag uitgebrachte rapport weinig veranderen aan de implementatie van nieuwe antitrustwetten of de handhaving van bestaande antitrustwetten die tegen grote technologie worden gebruikt”, zei David Reischer, een advocaat en CEO van LegalAdvice.com, in een e-mail. interview.

Huidige wetten voldoende, zegt expert

De antitrustwetten die al in de boeken staan, zijn voldoende om bedrijven te vervolgen, zei Reischer. “De bestaande antitrustwetten die al in de boeken staan, vereisen alleen handhaving”, voegde hij eraan toe. “De antitrustafdeling van het Amerikaanse ministerie van Justitie zou grote technologiemonopolies kunnen vervolgen via de Sherman Antitrust Act, The Clayton Act en The Federal Trade Commission Act, die allemaal in het begin van de 20e eeuw werden aangenomen om monopolies die de concurrentie verstikten in te perken.” De reden waarom technologiebedrijven niet zijn vervolgd voor antitrust “is meer een weerspiegeling van het gebrek aan politieke wenselijkheid” dan onvoldoende wetten, zei hij.

Enkele kleinere technologiebedrijven juichen het rapport van het Huis toe. “We zitten al jaren in een situatie van David en Goliath met bedrijven als Google en Facebook en consumenten zijn de partij die het meest heeft verloren. [The] De wurggreep van deze spelers op het internet heeft verhinderd dat er alternatieven voor privacy beschikbaar kwamen”, zei Jeremy Tillman, president van Ghostery in een e-mailinterview. “Dit rapport en de antitrusthervorming die we hopen te volgen, zullen zelfs het speelveld helpen.” vervolgde Tillman, “maar de aanstaande rechtszaak tegen Google moet harder optreden, waardoor de macht van Google directer en onmiddellijker wordt beperkt, zodat consumenten hun eigen beslissingen kunnen nemen over hoe ze internet gebruiken.” “Door de toegang tot markten te controleren, kunnen deze reuzen kunnen in onze hele economie winnaars en verliezers kiezen.”

Het rapport kan het Amerikaanse ministerie van Justitie of de FCC ertoe aanzetten om een ​​soort handhavingsactie te ondernemen, zei Jacobvitz. Grote technologiebedrijven die in het rapport worden genoemd “willen zich waarschijnlijk voorbereiden op een aantal hoorzittingen “, voegde hij eraan toe. Maar andere waarnemers houden hun adem niet in voor veranderingen in de status-quo. “Ik denk dat het op korte termijn te duur zal zijn om grote technologie op te splitsen,” Rachel Vrabec, oprichter van privacy fi rm Kanary, zei in een e-mailinterview. Het rapport werd blijkbaar vertraagd nadat de Republikeinen hadden geklaagd dat het niet inging op hun beschuldigingen dat technologiebedrijven conservatieven discrimineren. Met zo’n vluchtige politieke mix kunnen de lotgevallen van de antitrustbeweging verband houden met de verkiezingen van volgende maand.