Skip to content

Apple AirPlay en AirPlay Mirroring uitgelegd

31 de juli de 2021
airplay definition 57da8d683df78c9cce85beb7

Met hun grote opslagcapaciteit en de mogelijkheid om muziek, films, tv, foto’s en meer op te slaan, is elk Apple iOS-apparaat en Mac een draagbare entertainmentbibliotheek. Meestal zijn de bibliotheken ontworpen voor gebruik door slechts één persoon, maar misschien wilt u dat entertainment delen. U wilt bijvoorbeeld op een feestje muziek van uw telefoon via luidsprekers afspelen, een film die op uw telefoon is opgeslagen op een HDTV laten zien of uw computerscherm tijdens een presentatie op een projector projecteren. De instructies in dit artikel hebben betrekking op huidige Apple-apparaten en Macs, maar ook op oudere Macs met iTunes 10 of hoger en iOS-apparaten met iOS 4 of hoger.

Over AirPlay-technologie

Apple doet dingen het liefst draadloos, en een gebied waar het uitstekende draadloze functies heeft, is media. AirPlay is een technologie die door Apple is uitgevonden en wordt gebruikt om audio, video, foto’s en de inhoud van apparaatschermen uit te zenden naar compatibele, met Wi-Fi verbonden apparaten. Als u bijvoorbeeld muziek van een iPhone X naar een Wi-Fi-compatibele luidspreker wilt streamen, gebruikt u Airplay. AirPlay verving een eerdere Apple-technologie genaamd AirTunes, die alleen het streamen van muziek toestond.

AirPlay-beschikbaarheid

AirPlay is beschikbaar op elk apparaat dat door Apple wordt verkocht. Het werd geïntroduceerd in iTunes 10 voor de Mac en werd toegevoegd aan iOS-apparaten met iOS 4 op de iPhone en iOS 4.2 op de iPad. AirPlay is compatibel met:

 • iOS 4.2 of nieuwer
 • iPhone 3GS of nieuwer
 • Elk iPad-model
 • 2e generatie iPod touch of nieuwer
 • Een Mac gemaakt in 2011 of later
 • Apple Watch (alleen Bluetooth-audio)
 • Apple TV (2e generatie of nieuwer)

AirPlay werkt niet op de iPhone 3G, originele iPhone of originele iPod touch.

AirPlay-mirroring

Met AirPlay-mirroringtechnologie kunnen AirPlay-compatibele iOS-apparaten en Mac-computers alles weergeven wat er op het scherm staat via een Apple TV-apparaat. Met deze functie kunt u de website, game, video of andere inhoud die op het scherm van uw apparaat staat weergeven op een grootbeeld HDTV- of projectorscherm, zolang er maar een Apple TV op is aangesloten. Mirroring wordt vaak gebruikt voor presentaties of grote openbare vertoningen. Voor deze mogelijkheid is wifi vereist. Apparaten die AirPlay Mirroring ondersteunen zijn:

 • iPhone 4S en nieuwer
 • iPad 2 en nieuwer
 • De meeste Macs
 • 2e generatie Apple TV en nieuwer

Heeft u problemen met het gebruik van AirPlay omdat het pictogram ontbreekt op uw iOS-apparaat of Mac? Leer hoe u dit kunt oplossen in Een ontbrekend AirPlay-pictogram vinden.

AirPlay Mirroring gebruiken op een iOS-apparaat

Om te spiegelen wat u doet op een iPhone (of andere iOS-apparaten) naar een tv- of projectorscherm dat is aangesloten op een Apple TV-apparaat:

 1. Trek vanaf de bovenkant van het iPhone-scherm (in iOS 12) of omhoog vanaf de onderkant van het scherm (in iOS 11 en eerder) om het Control Center te openen.

 2. Kraan Scherm spiegelen.

 3. Kraan Apple TV in de lijst met beschikbare apparaten. Er verschijnt een vinkje naast Apple TV wanneer de verbinding tot stand is gebracht en het beeld van het Control Center op de tv of projector verschijnt.

 4. Tik op het scherm van je iPhone om het Control Center te sluiten en geef vervolgens de inhoud weer die je moet laten zien.

 5. Wanneer u klaar bent om te stoppen met spiegelen vanaf uw iPhone, trekt u vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden om het Control Center opnieuw te openen, klikt u op AirPlayen selecteer Stop met spiegelen.

AirPlay Mirroring gebruiken op een Mac

Schermspiegeling vanaf een Mac is een beetje anders.

 1. Open de Mac-systeemvoorkeuren door op de appel logo in de menubalk en selecteer Systeem voorkeuren.

  Mac-bureaublad met de opdracht Systeemvoorkeuren gemarkeerd

 2. Selecteer Displays.

  Wordt weergegeven in macOS Systeemvoorkeuren

 3. Selecteer onder aan het scherm Spiegelopties weergeven in de menubalk indien beschikbaar, die een snelkoppelingspictogram op de menubalk plaatst voor toekomstig gebruik.

  Show mirroring options checkbox in Weergaveopties

 4. Selecteer de AirPlay-weergave vervolgkeuzepijl en kies vervolgens Apple TV. Er verschijnt een pop-upscherm waarin u wordt gevraagd de AirPlay-code voor Apple TV in te voeren, die zich op de tv of projector bevindt.

  AirPlay-weergavemenu in instellingen op macOS

 5. Typ de code die wordt weergegeven op de tv of projector die u gebruikt in het daarvoor bestemde veld. Nadat u de code hebt ingevoerd, wordt het Mac-scherm via het Apple TV-apparaat naar de tv of projector gespiegeld. De AirPlay-code is alleen vereist de eerste keer dat u naar een specifiek apparaat spiegelt, tenzij u de instellingen wijzigt om deze elke keer te vereisen. Daarna kunt u AirPlay in- en uitschakelen via het menubalkpictogram.

  AirPlay-codeveld in macOS

 6. Wanneer u klaar bent om het spiegelen van het scherm te stoppen, klikt u op het AirPlay-pictogram op de menubalk. Het ziet eruit als een tv-scherm met een pijl die naar boven wijst. Klik Schakel AirPlay uit in het vervolgkeuzemenu.

  Schakel de opdracht AirPlay uit in macOS

AirPlay-streaming voor muziek, video en foto’s

Met AirPlay streamen gebruikers muziek, video en foto’s van hun iTunes-bibliotheek of iOS-apparaat naar compatibele, met Wi-Fi verbonden computers, luidsprekers en stereocomponenten. Niet alle componenten zijn compatibel, maar veel fabrikanten gebruiken AirPlay-ondersteuning als een functie voor hun producten. Alle apparaten moeten zich op hetzelfde wifi-netwerk bevinden om AirPlay te kunnen gebruiken. Op je werk kun je bijvoorbeeld geen muziek naar je huis streamen vanaf je iPhone.

AirPlay op Windows

Hoewel er vroeger geen officiële AirPlay-functie voor Windows was, zijn er dingen veranderd. AirPlay is ingebouwd in Windows-versies van iTunes. Deze versie van AirPlay is niet zo volledig uitgerust als die op de Mac. Het ontbreekt aan mirroring-mogelijkheden en slechts enkele soorten media kunnen worden gestreamd.

AirPrint: AirPlay voor afdrukken

AirPlay ondersteunt ook draadloos afdrukken vanaf iOS-apparaten naar met wifi verbonden printers die de technologie ondersteunen. De naam voor deze functie is AirPrint en de meeste huidige printers ondersteunen de technologie.