Skip to content

Apple heeft naar verluidt plannen gedumpt om de maas in iCloud-codering te dichten

20 de juli de 2021
GettyImages 1173664856 30e315815a6c42b5849e73f5097b0c15

Wat: Apple is door zes niet nader genoemde bronnen opgeroepen voor het toegeven aan de druk van de FBI om de decodering van iCloud-back-ups niet te blokkeren.
Hoe: iCloud-back-ups zijn gecodeerd, maar Apple kan ze nog steeds herstellen in het geval van een verloren wachtwoord, waardoor ze dit ook voor wetshandhaving kunnen doen.
Wat maakt jou dat uit: Apple heeft zich zeer uitgesproken over zijn inzet voor de privacy van gebruikersgegevens; dit nieuwe rapport stelt dit ter discussie.

Ondanks het harde standpunt van Apple over de privacy van uw gebruikersgegevens, heeft het bedrijf, volgens zes bronnen die bekend zijn met de zaak, besloten om die gegevens niet onbreekbaar te versleutelen wanneer er een back-up van wordt gemaakt op iCloud. Zoals gemeld door Reuters, zeiden de bronnen dat Apple bezweek onder druk van de FBI toen het agentschap zei dat dergelijke versleuteling onderzoeken zou schaden. Bronnen van Reuters zeggen dat de beslissing van Apple twee jaar geleden kwam, maar nog niet is gemeld. Het bedrijf en de FBI zijn betrokken geweest bij een aantal spraakmakende openbare geschillen over het ontgrendelen van telefoons van verdachten in zaken zoals de massale schietpartij in 2015 in San Bernardino, Californië. Apple heeft tot nu toe geweigerd dit te doen, zelfs een klantenbrief geschreven om uit te leggen waarom. Volgens techjournalist Rene Ritchie zijn iCloud-back-ups echter versleuteld. Apple kan ze alleen herstellen als u bijvoorbeeld uw wachtwoord kwijtraakt, waardoor het bedrijf ook uw back-ups kan herstellen als dit wettelijk verplicht is. Dat betekent natuurlijk niet dat ze dat ook zullen doen. Als het bedrijf echter zou besluiten om deze iCloud-back-upstrategie voort te zetten als reactie op klachten van de FBI, zou dat een heel ander perspectief zijn op hoe het de privacy van al zijn gebruikersgegevens behandelt. De bestaande maas in de versleuteling, die is ontworpen om consumenten toegang te geven tot hun eigen geblokkeerde accounts (meestal vanwege een verloren wachtwoord), maakt het voor Apple mogelijk om toegang te krijgen en deze back-ups te delen met elke wetshandhavingsinstantie voor gebruik in hun onderzoeken. Dit kwam allemaal aan het licht na de schietpartij op de marinebasis in Pensacola vorige week. Apple heeft inderdaad de iCloud-back-ups van de schietverdachte overgedragen. Noch Apple, noch de FBI heeft officieel aangifte gedaan tegen eventuele beweringen over de vraag of klachten van bureaus ertoe hebben geleid dat het bedrijf plannen voor versleutelde back-ups schrapte.