Skip to content

Apple Safari versus Mozilla Firefox

9 de augustus de 2021
Safari vs Firefox 1bd43424d0db496e99c8551f00f7fa12

Als u een Mac-gebruiker bent, zijn er twee van de krachtigste webbrowsers voor u beschikbaar: Apple Safari en Mozilla Firefox. Beide zijn gratis en elk heeft zijn eigen voordelen. We hebben beide vergeleken om u te helpen beslissen welke webbrowser u de beste webervaring biedt. Deze functies zijn getest in Safari 13 en Firefox 67 in macOS Catalina, maar zijn over het algemeen van toepassing op alle recente versies op macOS- en Windows-desktopplatforms.

Algemene bevindingen

Safari

 • Geïntegreerd met de meeste macOS-programma’s en apparaten.
 • Sneller laden van pagina’s.

Firefox

 • Meer extensies beschikbaar dan Safari.
 • Open source-platform.
 • Beschikbaar op meer besturingssystemen, waaronder Windows en macOS

De Apple Safari-browser, nu een belangrijk onderdeel van macOS, is naadloos geïntegreerd in een aantal kernapplicaties van Apple, waaronder Apple Mail en Foto’s. Dit is een van de voordelen van Apple met een eigen browser. Mozilla Firefox is een populair alternatief voor Safari. Hoewel het misschien niet zo snel is, is het verschil niet genoeg om Firefox als uw favoriete browser af te waarderen. Hoewel Safari’s snelheid en integratie met het besturingssysteem het op het eerste gezicht misschien een voorsprong geeft, heeft Firefox enkele aantrekkelijke functies.

Beschikbaarheid: Safari is vooral een Apple-ding

Safari

 • In de eerste plaats ontwikkeld voor Apple-apparaten.
 • Ook beschikbaar voor Windows.

Firefox

 • Beschikbaar voor macOS, iOS, iPadOS, Android, Windows en Linux.

Omdat Safari de eigen webbrowser van Apple is, bestaat het voornamelijk op Apple-producten. Het is vooraf geïnstalleerd op Macs, iPads en iPhones. Je kunt het downloaden voor Windows-machines, maar het heeft geen officiële release voor Android-telefoons. Firefox was aanvankelijk niet beschikbaar op iOS-apparaten, maar is nu beschikbaar in de App Store voor iPhone en iPad. Het is ook beschikbaar voor Android en Linux, dus als u meerdere platforms gebruikt, werkt Firefox met alle platforms.

Laadsnelheid pagina: Safari is sneller

Safari

 • 1.4 keer sneller laden van pagina’s dan Firefox.

Firefox

 • Langzamer laden van pagina’s dan Safari.

De ontwikkelaars bij Apple hebben de planning van de Safari-infrastructuur niet overhaast. Deze aandacht wordt duidelijk wanneer u de toepassing voor het eerst start en merkt hoe snel het hoofdvenster en de startpagina worden geladen. Apple heeft Safari publiekelijk gebenchmarkt met laadsnelheden van HTML-pagina’s die 1,4 keer zo hoog zijn als die van zijn Firefox-tegenhanger.

Add-ons: Firefox biedt meer extensies

Safari

 • Kleinere selectie van extensies.
 • Ingebouwd ouderlijk toezicht.

Firefox

 • Duizenden extensies van externe ontwikkelaars.
 • Ouderlijk toezicht.

Naast alle functies die in een moderne browser worden verwacht, zoals browsen met tabbladen en privacy-instellingen, biedt Safari extra functionaliteit. Safari beschikt over instellingen voor ouderlijk toezicht die eenvoudig kunnen worden aangepast, zodat u een kindveilige omgeving kunt creëren. In andere browsers zijn deze bedieningselementen niet gemakkelijk te configureren en vereisen ze meestal downloads van derden. Als je Safari op een Mac gebruikt, wordt ouderlijk toezicht ingesteld in het menu Instellingen onder Schermtijd. Apple oefent dezelfde controle uit over Safari als over zijn andere software, dus het is niet open-source zoals Firefox. Het biedt echter wel een sectie in de App Store waarmee ontwikkelaars plug-ins en add-ons kunnen maken om de browse-ervaring te verrijken. Net als Safari biedt Firefox een platform waarmee ontwikkelaars krachtige add-ons en extensies kunnen maken. De selectie van Firefox is veel groter dan die van Safari, en ontwikkelaars hebben een schat aan nieuwe functionaliteit aan de browser toegevoegd.

Eindoordeel: het draait allemaal om voorkeur en beschikbaarheid

Deze browsers hebben veel vergelijkbare functies, evenals enkele unieke functies. Bij het kiezen tussen de twee, zijn hier enkele factoren waarmee u rekening moet houden:

 • Als u Apple Mail als uw e-mailclient gebruikt en verschillende e-mailtaken vanuit de browser wilt uitvoeren, is Safari wellicht de beste keuze.
 • Als u Automator wilt gebruiken voor dagelijkse browsetaken, is Safari misschien iets voor u.
 • Als u vaak zoekt op sites zoals eBay, Answers.com en Amazon, is Firefox wellicht logischer als uw primaire browser.
 • Als u graag wilt profiteren van add-ons en extensies om uw browser aan te passen en te verbeteren, probeer Firefox dan eens.
 • Als je kinderen hebt die je computer gebruiken en je ouderlijk toezicht moet afdwingen, is Safari de beste keuze.
 • Als het enige waar je om geeft snelheid is, ga dan voor Safari.

Als geen van deze functies opvalt, kan uw keuze een gooi zijn. Probeer in dit geval beide een paar dagen. U kunt Firefox en Safari tegelijkertijd installeren en uitvoeren zonder conflicten. Uiteindelijk zul je ontdekken dat de ene meer de voorkeur heeft dan de andere.