Skip to content

Apple Watch Unlock is zo geweldig als het klinkt

2 de juli de 2021
ScreenShot2021 04 29at12.30.53PM 97700ecad77948819414e1855b1facb2

Belangrijkste leerpunten

  • Met Watch Unlock kun je je iPhone ontgrendelen terwijl je een gezichtsmasker draagt.
  • Het werkt met elke iPhone die Face ID heeft.
  • Watch Unlock is verrassend snel en even betrouwbaar als Face ID.

Apple’s nieuwe maskervriendelijke ontgrendelfunctie voor het horloge voor de iPhone is precies het soort probleemoplossend ontwerp dat Apple niet meer doet. Wanneer een scrappy startup een probleem moet oplossen, creëert het een slimme, low-budget oplossing. Wanneer een wereldwijd megacorp hetzelfde probleem heeft, gooit het er geld op. Geen enkel bedrijf heeft meer geld dan Apple, wat de nieuwe Apple Watch Unlock-functie van iOS 14.5 des te indrukwekkender maakt. Er is nodig wat er al is, en MacGyvers heeft het nodig om iets anders te doen. Ja, we hebben net “MacGyver” als werkwoord gebruikt. Dit is het soort hack waar Apple meestal moeite mee lijkt te hebben. Toen het een groots plan en een blanco vel papier had, bedacht het dingen als de M1 Mac of het nieuwe scherm van de iPad Pro. Maar toen hij werd geconfronteerd met het plaatsen van een bestandsbrowser op de iPad, belde hij de app Bestanden, wat nog teleurstellender is als je bedenkt hoe goed de Mac Finder is. Misschien is Watch Unlock een terugkeer naar vorm.

Kijk Ontgrendelen

Met deze nieuwe functie kan je Apple Watch je iPhone ontgrendelen wanneer je een gezichtsmasker draagt. Vóór iOS 14.5 moest je een toegangscode gebruiken om je iPhone te ontgrendelen terwijl hij gemaskeerd was, waardoor het verleidelijk was om van een sterke alfanumerieke toegangscode terug te schakelen naar een viercijferige pincode. Watch Unlock wordt geactiveerd wanneer uw telefoon detecteert dat u – of iemand anders – toegang probeert te krijgen tot uw iPhone terwijl u een masker draagt. Het controleert vervolgens of uw Apple Watch in de buurt is (en ook ontgrendeld). Als alles klopt, ontgrendelt het je iPhone en stuurt het tegelijkertijd een haptische stoot naar je pols. Het horloge geeft een waarschuwingsmelding weer, met een knop om de telefoon onmiddellijk opnieuw te vergrendelen. Als u het op deze manier vergrendelt, heeft de telefoon uw volledige toegangscode nodig, wat er ook gebeurt.

Bij mijn tests kan iedereen die een masker draagt, het horloge ontgrendelen, dus het is mogelijk om de beveiliging te omzeilen. Maar in de praktijk is het niet zo eenvoudig. Je zou vrij dicht bij de eigenaar van de iPhone moeten staan, en je zou moeten voorkomen dat ze hem opnieuw vergrendelen. In termen van fysieke dwang is het niet veel anders dan iemand dwingen naar zijn telefoon te staren om hem te ontgrendelen.

Game-wisselaar

In gebruik verandert Watch Unlock de manier waarop ik de iPhone buiten gebruik. Vóór Watch Unlock maakte ik mijn dagelijkse wandeling met mijn telefoon de hele tijd in mijn zak. Het was er alleen om podcasts naar mijn koptelefoon te voeren, en ik kon mijn podcast-app bedienen met de Apple Watch. Als ik nu een wandeling maak, kan ik de telefoon tevoorschijn halen en normaal gebruiken. De ontgrendeling is iets langzamer dan gewone Face ID, maar niet veel. De Face ID van de iPhone 12 is uitstekend, de snelste tot nu toe, in mijn ervaring. In termen van snelheid is Watch Unlock vergelijkbaar met de Face ID van de iPhone XS. Kortom, het is snel genoeg. Watch Unlock ontgrendelt alleen de iPhone, dus je kunt hem niet gebruiken om bijvoorbeeld Apple Pay te authenticeren. Maar dat is geen probleem, want je kunt je Apple Watch gebruiken om in winkels te betalen.

Probleemoplossing

Watch Unlock is echt uitstekend. Het is snel, betrouwbaar en het werkt gewoon™. Het is Apple op zijn best. Maar mijn favoriete onderdeel is niet de functie zelf. Het is dat Apple het probleem van Face ID en maskers heeft opgelost door een oplossing in elkaar te knutselen van wat het bij de hand had. Dit betekent ook dat het beschikbaar is voor iedereen die al een iPhone met Face ID gebruikt, in plaats van ons te dwingen een nieuwe telefoon te kopen. Ja, je hebt een horloge nodig, maar je kunt er altijd een goedkoop kopen. “Tijdens gebruik verandert Watch Unlock de manier waarop ik de iPhone buiten gebruik.” Je zou ook kunnen zeggen dat Apple zich realiseerde dat Face ID een verplichting was met iedereen die gezichtsmaskers droeg, en haastte zich om met een snelle oplossing te komen, in plaats van de duurdere weg te nemen om de hele iPhone-reeks opnieuw te ontwerpen. Hoe dan ook, Watch Unlock is een totale overwinning, en ik ben er dol op.