Skip to content

AppRadio: is het een radio of een app?

16 de augustus de 2021
sph da120 ew5 lightblue front a1 5b5e73da46e0fb002561ea78

AppRadio is de naam van Pioneer voor een applicatie waarmee je je smartphone kunt bedienen met een van hun head-units. De naam kan ook verwijzen naar de eigenlijke head-units die deze mogelijkheid hebben. De technologie werd in 2011 geïntroduceerd en heeft een handvol iteraties ondergaan (AppRadio 2, AppRadio 3). Hoewel de originele productlijn alleen compatibel was met iOS-apparaten, zijn nieuwere versies van de hardware en software ook compatibel met Android-handsets.

Radio of app?

Dus AppRadio is een head-unit, maar het is ook een app, en het maakt op de een of andere manier verbinding met je telefoon? Als je in de war bent, is het een beetje ingewikkeld om naar zowel een product te verwijzen en een optioneel deel van dat product met dezelfde naam, maar het is echt niet zo ingewikkeld als je het opsplitst. De kern van elke Pioneer AppRadio is een touchscreen-head-unit met infotainment-elementen. Zo simpel is het eigenlijk. Deze head-units passen allemaal in de dubbele DIN-vormfactor en ze missen fysieke bedieningselementen – al het beschikbare onroerend goed wordt ingenomen door een groot touchscreen. Als uw voertuig een dubbele DIN-head-unit heeft (of een enkele DIN/1.5 DIN-head-unit in een dubbele DIN-sleuf), dan kunt u een van Pioneer’s AppRadio-units plaatsen en deze zal direct uit de doos werken. Het belangrijkste verkoopargument van AppRadio is natuurlijk dat het apps kan draaien, en dat is hoe je geavanceerde functionaliteit ontgrendelt die verder gaat dan het luisteren naar de radio en cd’s (of het kijken naar dvd’s). En de kern van de app-line-up is de gelijknamige AppRadio, een gratis add-on waarmee je een smartphone kunt aansluiten via Bluetooth, USB of Lightning-kabel, afhankelijk van het specifieke head-unitmodel en het type telefoon dat je hebt. hebben. Naast de AppRadio-applicatie kunnen deze head-units ook een verscheidenheid aan andere infotainment-achtige apps uitvoeren. Sommige apps vereisen een extra aankoop (dwz de beste GPS-navigatie-apps), en andere zijn gratis.

Hoe werkt de AppRadio-app?

Het belangrijkste idee achter AppRadio is dat je een smartphone via je head-unit kunt bedienen, en dat is waar de gelijknamige app in het spel komt. Afhankelijk van het model van de hoofdunit en het type smartphone, kunt u mogelijk draadloos verbinding maken via Bluetooth-koppeling of met een fysieke (USB- of Lightning-) kabel. Het niveau van integratie zal ook afhangen van het model van de head-unit en het type telefoon dat je hebt, maar de algemene vuistregel is dat elke iPhone 4 of 4S zal werken met elke AppRadio-eenheid. De kwestie van compatibiliteit is iets gecompliceerder als het gaat om iPhone 5 en Android-handsets. De eerste generatie AppRadio head-units zal bijvoorbeeld helemaal niet werken met iPhone 5 of Android. De apparaten van de tweede en derde generatie werken met iPhone 5 en Pioneer houdt een lijst bij met compatibele Android-handsets.

Wat is het nut van AppRadio?

AppRadio is gewoon nog een manier om handsfree toegang te krijgen tot de verschillende functies van uw mobiele telefoon. Het biedt dezelfde toegang tot de muziek op je telefoon als via een extra kabel of een FM-zender, maar het stelt je ook in staat om daadwerkelijk nummers te selecteren en het afspelen te regelen vanaf het touchscreen van de hoofdeenheid op een manier die doet denken aan directe iPod-bediening. Naast het afspelen van muziek biedt AppRadio ook toegang op het scherm tot andere informatie van uw telefoon, zoals uw adresboek. U kunt AppRadio ook gebruiken om te bellen en gebeld te worden, een functie die veel OEM-infotainmentsystemen bieden. Het belangrijkste verschil is natuurlijk de gebruikersinterface, aangezien het minimalistische ontwerp van AppRadio zwaar leunt op iOS.

Voorbij AppRadio

Toen de AppRadio-applicatie voor het eerst werd geïntroduceerd, was deze alleen beschikbaar voor head-units in de AppRadio-lijn. Verschillende van de huidige productlijnen van Pioneer kunnen nu echter apps uitvoeren. Vanaf 2013 kan hun volledige lijn van AppRadio-, NEX-, Navigatie- en DVD-head-units via AppRadio verbinding maken met smartphones.