Skip to content

Apps maken voor verschillende mobiele systemen

15 de augustus de 2021
Wikipedia on a basic feature phone 56a629e23df78cf7728ba76c

Je kunt tegenwoordig talloze soorten mobiele systemen en mobiele apparaten vinden, en meer geavanceerde komen bijna dagelijks binnen. Natuurlijk helpt de geavanceerde technologie die tegenwoordig beschikbaar is ontwikkelaars veel, maar het kost nog steeds veel tijd, denkwerk en moeite om apps voor verschillende mobiele systemen te maken. Hier bespreken we methoden voor het maken van apps voor verschillende mobiele systemen, platforms en apparaten.

Apps maken voor functietelefoons

Featurephones zijn gemakkelijker te hanteren omdat ze minder rekencapaciteit hebben dan smartphones en ook geen besturingssysteem hebben. De meeste featurephones gebruiken J2ME of BREW. J2ME is bedoeld voor machines met beperkte hardwaremogelijkheden, zoals beperkt RAM-geheugen en niet erg krachtige processors. Ontwikkelaars van featurephone-apps gebruiken vaak een “lite”-versie van de software om er een app voor te maken. Het gebruik van “Flash Lite” in een game houdt bijvoorbeeld de bronnen laag, terwijl de eindgebruiker ook een goede game-ervaring krijgt op een featurephone. Aangezien er elke dag veel nieuwe featurephones binnenkomen, is het beter voor de ontwikkelaar om de app alleen op een selecte groep telefoons te testen en dan geleidelijk aan over te gaan naar meer.

Windows Mobile-toepassingen maken

Windows mobiele telefoon met een app

Windows Mobile was zowel een krachtig als een zeer flexibel platform, waardoor de ontwikkelaar met verschillende applicaties kon werken om de eindgebruiker een geweldige ervaring te bieden. Het originele Windows Mobile was een schot in de roos met ontelbare functies en functionaliteit. De originele Windows Mobile is nu vervaagd en maakt plaats voor Windows Phone 7, vervolgens Windows Phone 8 en Windows 10.

Applicaties maken voor andere smartphones

Blackberry-telefoon met apps

Werken met andere smartphone-apps is bijna hetzelfde als omgaan met Windows Mobile. Maar de ontwikkelaar moet eerst zowel het mobiele platform als het apparaat volledig begrijpen voordat hij verder gaat met het schrijven van een app daarvoor. Elk mobiel platform is anders dan de andere en smartphone-apparaten zelf zijn divers van aard, dus de ontwikkelaar moet weten welk type app hij wil maken en met welk doel.

Apps maken voor PocketPC

Apps op een Palm Pilot

Hoewel het bijna hetzelfde is als de bovenstaande platforms, gebruikt de PocketPC het .NET Compact Framework, dat enigszins afwijkt van de volledige versie van Windows.

Apps maken voor de iPhone

iPhone met apps

De iPhone heeft ontwikkelaars in een roes gebracht en er allerlei innovatieve apps voor gemaakt. Dit veelzijdige platform geeft de ontwikkelaar volledige creativiteit en flexibiliteit bij het schrijven van apps ervoor. Hoe ga je precies om met het maken van applicaties voor de iPhone?

Apps maken voor tabletapparaten

Apps op een iPad

Tablets zijn een iets ander balspel, omdat hun scherm groter is dan dat van een smartphone.

Apps maken voor draagbare apparaten

Man met Google Glass

Het jaar 2014 was getuige van een ware aanval van draagbare slimme apparaten, waaronder slimme brillen zoals Google Glass en smartwatches en polsbandjes, zoals Wear (voorheen Android Wear), de Apple Watch, de Microsoft Band, enzovoort.