Skip to content

ASUS Strix Raid PRO-recensie

27 de januari de 2023
hero SQ 05LW833111 1 cfaac00902e24592be3779ac745420e7

ASUS Strix Raid PRO

Wat we leuk vinden

 • Goed geluid
 • Goed ontworpen en duurzaam
 • Ergonomische, handige bedieningselementen voor in-game tweaks
 • Native 7.1 surround sound-ondersteuning

Wat we niet leuk vinden

 • Geluid had nog beter gekund
 • Veel kabels
 • Geen 6,3 mm hoofdtelefoonondersteuning

De ASUS Strix Raid PRO-geluidskaart is een op gamers gericht product dat op elk front presteert. Voor ongeveer $ 160 brengt ASUS geweldige audio, native 7.1 surround-ondersteuning en een bedieningsknop waarmee gamers hun geluid in een oogwenk kunnen bewerken.

4.2

ASUS Strix Raid PRO

ASUS Strix Raid PRO

in dit artikel

We hebben de ASUS Strix Raid PRO-geluidskaart gekocht, zodat onze deskundige recensent deze grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productbeoordeling.

De ASUS Strix Raid PRO-geluidskaart klinkt net zo goed als hij eruit ziet. ASUS leverde een kwaliteitsproduct met een focus op bruikbaarheid. Dat gemak brengt echter kosten met zich mee voor diegenen die onberispelijke audio eisen, aangezien de kaart enkele problemen vertoont met audioapparatuur boven de $ 300. Het worstelt met diepe bassen en mist een indrukwekkend geluidsbeeld, maar de basversterking en virtuele surround-effecten klinken geweldig op goede consumentenkoptelefoons, zoals de Sennheiser GSP300 of de Sony MDR-7506. Bovendien heeft het het geluid en de functies die nodig zijn voor topspelprestaties: uitstekende hoge tonen om audiosignalen te horen, een aparte bedieningskast waarmee je de geluidssignatuur en het volume kunt wijzigen met een druk op de knop, en een uitgebreide softwareoplossing om alles aan te passen. jouw smaak.

ASUS Strix Raid PRO

Ontwerp: mooi en functioneel

De Strix Raid PRO is een prachtige kaart, met een robuust, agressief ontwerp dat prachtig in een toren-pc past. De zwarte, stevige buitenbehuizing fungeert als een schild tegen EM-interferentie van de rest van de pc. Aan de zijkant bevindt zich een gloeiend oranje oog dat doet denken aan een strix, de mythologische vogel waarnaar de kaart is vernoemd, en het motief is een aantrekkelijke manier om het matzwart van de behuizing te doorbreken. Aan de binnenkant ondersteunt de audio-chipset een maximaal bereik van 192 kHz en 24 bit audio, met 116 dB SNR, 10 Hz tot 48 kHz frequentieweergave, een 8-kanaals DAC en een 500 milliwatt versterker. Het heeft aansluitingen voor 3,5 mm line-in, vijf 3,5 mm line-out en één S/PDIF out, en ondersteunt standaard 7.1 surround.

(Waarom heb je een versterker nodig? Bekijk deze handleiding.)

De Strix wordt ook geleverd met een schakelkast, een externe interface waar je je microfoon en koptelefoon kunt aansluiten, en je kunt de uitgangen van de kaart handmatig bedienen. Het heeft een line-in en line-out van 3,5 mm en wordt aangesloten op de geluidskaart met een HDMI-naar-RCA-kabel die ASUS in de doos levert. De schakelkast is een zwart en oranje zeshoekig station met een enorme knop op de voorkant. De knop regelt het volume digitaal, de luidspreker-/hoofdtelefoonuitgang en een knop voor de Raid-modus waarmee je een aangepaste EQ-voorinstelling kunt inschakelen. Het is een slim, ergonomisch ontwerp waarmee gebruikers snel instellingen kunnen wijzigen zonder software te hoeven openen.

ASUS Strix Raid PRO

Installatie: een paar struikelblokken

Helaas is de Strix kieskeurig om te installeren. De snelstartgids in de doos is te vaag om bruikbaar te zijn. Om de Strix te installeren, heb je een vrij PCIe-slot op je moederbord nodig en een vrije 6-pins connector van je hoofdvoedingseenheid. Vervolgens moet u de Strix-stuurprogramma’s installeren vanaf de meegeleverde cd of de ondersteuningspagina van ASUS. Hiermee wordt ook de ASUS Sonic Studio geïnstalleerd, die basis EQ-instellingen en een paar interessante presets biedt. Toen we het instelden, moesten we de pc een paar keer opnieuw opstarten voordat de kaart zou beginnen te werken. Er was ook een bug waardoor het niet meer werkte wanneer we de uitvoer van koptelefoon naar luidsprekers schakelden en weer terug. Het identificeren van deze bug was lastig: het opnieuw installeren van de kaart loste het niet op, en het gebeurde elke keer dat we de Tidal-muziekspeler gebruikten. Toen we de instellingen van Tidal doorzochten, bleek dat het een vergrendelde invoer had (het zou alleen 44,1 kHz 24-bits audio uitvoeren), maar deze vergrendelingsfout deed zich niet voor met enig ander audioapparaat dat we hebben getest. Ter vergelijking hebben we de OPPO HA-1-versterker, de EVGA Nu-geluidskaart, verschillende Sound Blaster-kaarten en de ingebouwde audio van ons MSI Carbon Z370-moederbord getest.

Audio: heldere hoge tonen, dunne bas

De Strix Raid PRO-geluidskaart heeft een zeer goede geluidssignatuur met de Sennheiser HD800s. (Wat is een geluidssignatuur? Ontdek het hier.) De audio is ongelooflijk helder en de virtuele surround-effecten zijn geloofwaardig. Het beweert een profiel van 10-48.000 Hz te dekken, maar we hadden moeite met het horen van de lagere frequenties. De bas had moeite om eruit te komen, waardoor de lage tonen vlak klonken. Zonder ingeschakelde virtuele surround heeft het een matig geluidsbeeld en een gebrek aan rijkdom in het algemeen.

De Strix Raid PRO geluidskaart heeft een zeer goed geluidsprofiel. De audio is ongelooflijk helder en de virtuele surround-effecten zijn geloofwaardig. We vinden het niet prettig om deze kaart geschikt te noemen voor muziek of theater, maar het is een solide kaart om te gamen. Dankzij de heldere hoge en middentonen kunnen we alle informatieve details van de audio vastleggen in games als Overwatch, Assassin’s Creed: Odyssey en de remake van Resident Evil 2. Voor het kijken naar films was de nadruk op de hoge tonen goed voor het onderscheiden van dialogen, maar de beperkte middentonen en bas lieten de soundtrack van de film flauw aanvoelen. Toch denken we dat wat de kaart mist aan audioprestaties, wordt goedgemaakt door de softwareprestaties.

ASUS Strix Raid PRO

Software: een indrukwekkende suite

De Strix Raid PRO-geluidskaart wordt geleverd met de ASUS Sonic Studio-software. In Sonic Studio kunt u het hoofdvolume, het luidsprekervolume, het hoofdtelefoonvolume, de panning en de uitvoer regelen en een virtueel surround-effect inschakelen dat voorluidsprekers, achterluidsprekers en/of volledig geluid nabootst. De virtuele surround-simulator is bijzonder indrukwekkend, omdat het onze oren echt deed denken dat het geluid overal om ons heen kwam! Er zijn andere presets, waaronder een die is gekoppeld aan de Raid Mode-knop op de schakelkast, en opties voor treble boost, bass boost en stemhelderheid. Met name het compressoreffect is bijzonder krachtig, waardoor slechte opnames nieuw leven worden ingeblazen (hoewel we ten zeerste aanbevelen om audioformaten van lage kwaliteit te vermijden en bestanden met hoge resolutie te gebruiken).

De schakelkast maakt het veranderen van audio razendsnel, zodat je je kunt concentreren op je game en niet op je EQ-software. We hebben de Raid-modus in verschillende games op “Balanced” getest en het verhoogde de hoge tonen, maar het gaf ons geen significant tactisch voordeel. We hebben een veel groter voordeel gehaald uit de surround sound-mogelijkheden van de kaart. Dat gezegd hebbende, is de Raid-modus een goede optie, zoals de fabrikant suggereert, om te schakelen tussen in-game- en chataudio.

Prijs: een solide waarde

Voor een marktwaarde van ongeveer $ 160 is de ASUS Strix Raid PRO een degelijke geluidskaart. We denken niet dat het de best mogelijke audio biedt voor deze prijs, maar het is een sterke keuze voor gaming en biedt een groot aantal handige functies via zijn ongelooflijke surround-software en veelzijdige schakelkast.

Concurrentie: het is een mededinger

De ASUS Strix Raid Pro levert misschien niet de allerbeste hardwaregeluidskwaliteit op de markt, maar het is een goede keuze voor gaming en is zeer concurrerend geprijsd. Het echte sterke punt is de veelzijdige en krachtige software die erbij wordt geleverd, die een grote bijdrage levert aan het verminderen (en verbergen) van de fouten. De ASUS Strix Raid PRO klinkt een haar beter dan de Sound Blaster ZxR, maar wat de Strix echt boven de ZxR plaatst, is de schakelkast: de mogelijkheid om de Raid-modus in te schakelen met een druk op de knop is enorm handig bij snel gamen . Om nuttige geluidsveranderingen met de ZxR in of uit te schakelen, moet je je verdiepen in software en het spel pauzeren of het risico lopen op zoek te gaan naar een sneltoets. Lees hier onze recensie. De EVGA Nu schittert tegen de Strix op basis van geluidskwaliteit, maar heeft een zeer eenvoudige software-interface, waardoor hij geschikt is voor diegenen die niet willen rommelen met EQ-instellingen, maar niet voor iedereen die zijn ervaring volledig wil aanpassen. Hoewel het misschien niet zo veelzijdig is als de Strix voor gaming, is de Nu de kaart voor diegenen die geluidskwaliteit boven alles stellen. Deze kaart kost misschien ongeveer $ 250, maar presteert op hetzelfde niveau als speciale $ 1.000 + audio-instellingen dankzij de briljante samenwerking die EVGA met Audio Note heeft gemaakt. Dan is er de Schiit Magni en Schiit Modi, een externe DAC en versterker. Ze hebben geen software en zijn perfect neutraal, dus al het geluid komt er precies uit zoals het in de studio is opgenomen. Hun audiokwaliteit is onberispelijk voor de prijs van $ 200, en het zal gemakkelijker zijn om een ​​externe component te upgraden dan een interne component (vooral gezien enkele softwareproblemen die we tegenkwamen met de Strix).


Eindoordeel

Een van de beste geluidskaarten voor gaming.Als u een gamer bent en uw geluid graag wilt aanpassen, is de ASUS Strix Raid PRO een uitstekende keuze. Het geluid is niet absoluut het beste voor zijn prijs, maar het is erg goed en heeft alle prestaties die je nodig hebt om te combineren met een koptelefoon of luidsprekers van minder dan $ 300. De schakelkast maakt het veranderen van audio razendsnel, zodat je je kunt concentreren op je game en niet op je EQ-software.

Vergelijkbare producten die we hebben beoordeeld:

 • Sound Blaster Z
 • Soundblaster ZxR
 • Sound Blaster Audigy RX

Specificaties

 • productnaam

  Strix Raid-PRO


 • Productmerk

  ASUS

 • UPC

  ASIN B019H3BAAO

 • Prijs

  $ 160,00


 • Datum van publicatie

  December 2015

 • Audio interface

  PCI Express

 • Frequentierespons

  10 Hz tot 48 kHz


 • Uitgangssignaal-ruisverhouding

  116 decibel

 • Impedantieclassificatie

  600 ohm

 • Chipset

  C-Media 6632AX


 • Digitaal-analoogomzetter

  ESS SABRE9006A 8-kanaals DAC

 • Hoofdtelefoon Versterker

  Texas Instruments TPA6120A2

 • Analoge uitgang

  5 x 3,5 mm jackplug (1/8″) (hoofdtelefoon uit/voor uit/zij uit/midden-subwoofer uit/achter uit)


 • Analoge invoer

  1 x 3,5 mm jack (1/8″) (line-in/mic-in combo)

 • Digitaal

  1 x S/PDIF uit (combo met kant uit)

 • Software

  Sonic Studio


 • Wat is inbegrepen

  Besturingskast x 1, S/PDIF optische adapters x 1, Driver-cd x 1, snelstartgids x 1, Box Link-kabel x 1