Skip to content

Autofocuspunten begrijpen

17 de juli de 2021
dslr 2350077 1920 5aee08278e1b6e0039bd2690

Naarmate u overstapt van een camera op beginnersniveau naar een meer geavanceerde DSLR, krijgt u meer controle over het uiteindelijke beeld. Moderne DSLR-camera’s bevatten verschillende scherpstelpunten, die meestal door de zoeker of op het LCD-scherm te zien zijn. Bij oudere DSLR-camera’s waren deze punten meestal alleen zichtbaar door de zoeker, maar aangezien de Live View-modus populairder is geworden op nieuwere DSLR-camera’s, hebben de fabrikanten fotografen de mogelijkheid gegeven om deze focuspunten op het LCD-scherm of in de zoeker te bekijken . Ongeacht waar u ze bekijkt, deze staan ​​bekend als de autofocuspunten of AF-punten.

Wat zijn autofocuspunten?

Autofocuspunten zijn punten die de camera gebruikt om op een onderwerp scherp te stellen. Je zult ze waarschijnlijk voor het eerst opmerken als je de ontspanknop half indrukt. Veel camera’s laten een pieptoon horen en sommige AF-punten lichten op – vaak in een rode of groene kleur – in de zoeker of op het scherm. Wanneer je DSLR op automatische AF-selectie blijft staan, weet je waar de camera op scherp stelt door welke AF-punten oplichten. Automatische AF-selectie werkt prima voor veel verschillende soorten foto’s. Als u bijvoorbeeld een grote scherptediepte gebruikt en niets fotografeert dat beweegt, zou het goed moeten werken om de camera automatisch de AF-punten te laten selecteren. Maar bij bepaalde soorten onderwerpen kan de camera in de war raken over waar hij moet scherpstellen. Als je bijvoorbeeld een vlinder probeert te fotograferen op een blad met een achtergrond vol contrast, kan de camera scherpstellen op de meer uitgesproken contrasten aan de achterkant. Dit kan ertoe leiden dat het primaire onderwerp wazig blijft, terwijl de achtergrond scherp is. Dus voor de zekerheid is het soms beter om handmatige AF-selectie te gebruiken.

Wat is handmatige AF-selectie?

Handmatige AF-selectie betekent vaak dat u slechts één enkel AF-punt kunt selecteren, waardoor u een nauwkeurig gebied krijgt waarop u kunt scherpstellen. U moet het exacte type AF-puntsysteem kunnen selecteren dat u wilt gebruiken via de menu’s van de camera. En als uw DSLR-camera toevallig over touchscreen-mogelijkheden beschikt, kunt u mogelijk het AF-punt dat u wilt gebruiken selecteren door simpelweg het gedeelte van het scherm aan te raken dat dat deel van de scène bevat waarop u wilt scherpstellen. En sommige moderne camera’s, zoals de Canon EOS 7D, hebben extreem slimme AF-systemen, waarmee je niet alleen afzonderlijke punten kunt kiezen, maar ook een groep of gedeelte van de foto waarop je wilt scherpstellen. AF-systemen worden steeds geavanceerder, waardoor de kans voor de fotograaf om zijn of haar focus verkeerd te krijgen, wordt verkleind.

Een groot aantal AF-punten gebruiken

Het hebben van veel AF-punten is vooral handig als je graag veel actiefoto’s maakt, of als je huisdieren en kinderen fotografeert, die beide zelden stilzitten. Met een hoger aantal AF-punten kunt u de kans verkleinen dat het onderwerp zich buiten een scherpstelpunt bevindt. Als je echter voornamelijk portretten of landschappen fotografeert, ben je waarschijnlijk blij met een absoluut minimum aan AF-punten, omdat je je onderwerpen of je positie gemakkelijk kunt aanpassen.