Skip to content

Autostereoversterker gaat vanzelf aan en uit

10 de augustus de 2021
GettyImages 466232543 e677fe06ee504f488ad1898c20fb38f7

Waarom zou een autoversterker vanzelf uitgaan? Er zijn een paar verschillende redenen waarom een ​​versterker zichzelf uitschakelt. Het kan in de “beschermmodus” gaan, wat een automatische uitschakelfunctie is die is ontworpen om te voorkomen dat de versterker verdere schade oploopt. Het is ook mogelijk dat er een probleem is met de bedrading van de autoversterker, deze kan te heet worden of zelfs defect zijn en aan vervanging toe zijn.

Wanneer een autoversterker in de beveiligingsmodus gaat

De beschermingsmodus is een enigszins complex onderwerp, aangezien er veel variatie is van de ene auto-audioversterker tot de andere. Sommige versterkers hebben LED’s die oplichten wanneer de beschermingsmodus is geactiveerd, andere niet, en sommige hebben dat zelfs meerdere LED’s, die elk een ander type storing aangeven. In elk geval, als je versterker op een plaats is geïnstalleerd waar het moeilijk te zien is, kan het beschermingslampje aan zijn zonder dat je het zelfs maar weet. Dus voordat u iets anders doet, moet u uw versterker lokaliseren, alles doen wat nodig is om er toegang toe te krijgen en deze vervolgens controleren op een waarschuwingsindicator. Als het een LED voor de beschermingsmodus heeft en de LED brandt en blijft branden, staat de versterker in de beschermingsmodus. Als uw versterker in de beveiligingsmodus gaat, zodra u hem aanzet of op enig moment daarna, moet u een ietwat complexe diagnostische procedure volgen. Het basisidee achter het diagnosticeren van een versterker in de beveiligingsmodus is dat de versterker mogelijk verkeerd is geïnstalleerd, oververhit is geraakt, dat er een probleem kan zijn met de bedrading of dat u een probleem hebt met een of meer van uw luidsprekers of subwoofers. Een geaarde luidspreker kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een versterker in een beveiligde modus gaat, waarna deze wordt uitgeschakeld.

Problemen met de bedrading van de versterker

Als je versterker niet in de beveiligingsmodus staat, of als je het niet kunt zien omdat hij geen LED-indicator heeft, heb je mogelijk een bedradingsprobleem. Als de inschakeldraad van uw versterker bijvoorbeeld is aangesloten op de externe antennedraad van uw hoofdunit in plaats van op de externe versterkerdraad, kan deze worden uitgeschakeld wanneer u de ingang van de radio naar de cd-speler of iets anders verandert. Een slechte zekering of losse of slecht aangesloten stroom- of aardingsdraden kunnen er ook voor zorgen dat een versterker willekeurig wordt in- en uitgeschakeld. Sommige oudere voertuigen die zijn bijgewerkt met moderne head-units en versterkers, kunnen ook unieke problemen opleveren. Sommige oudere voertuigen zijn bijvoorbeeld bedraad voor zowel constant vermogen als geheugenfuncties op de head-unit, maar de bestaande bedrading kan niet de juiste stroomsterkte leveren aan een moderne head-unit. In dergelijke situaties kan het zijn dat de head-unit uitschakelt en weer aangaat wanneer u de auto start, maar de versterker gaat niet meer aan of gaat helemaal niet aan. De enige oplossing voor dit type bedradingsprobleem is om een ​​nieuwe draad van de juiste meter uit de batterij of zekeringkast te halen en deze te voorzien van een zekering van de juiste maat.

Versterker warmte problemen

Wanneer een versterker aan staat en werkt, genereert deze warmte. Daarom kan het installeren van een versterker op een krappe locatie met slechte ventilatie tot problemen leiden. Als een versterker niet over voldoende ventilatie beschikt, kan hij oververhit raken, waardoor hij in de beveiligingsmodus kan gaan of gewoon niet meer werkt. Dit kan een tijdelijk probleem zijn, in welk geval de versterker weer aangaat nadat deze is afgekoeld, maar oververhitting kan ook leiden tot een permanente storing. Als je merkt dat je versterker is geïnstalleerd op een locatie waar het te warm wordt, wil je hem ergens anders heen verplaatsen. Je hebt het probleem misschien op tijd ontdekt om blijvende schade te voorkomen, maar er is geen andere manier om te zeggen dan de versterker gewoon opnieuw te installeren op een locatie met een betere luchtstroom en dan te wachten om te zien of hij permanent defect raakt of niet.

Als al het andere faalt, vervang dan de versterker

Of de versterker nu wel of niet in de beveiligingsmodus staat, er is altijd een kans dat deze gewoon defect is. In dat geval is de enige manier om te voorkomen dat hij vanzelf uitschakelt, hem te vervangen. Natuurlijk zijn er veel redenen waarom een ​​versterker kan falen, en het niet oplossen van die onderliggende problemen zal er vaak toe leiden dat de nieuwe versterker ook faalt, of vanaf het begin niet goed werkt.