Skip to content

Basis upgrade-installatie van Snow Leopard

9 de juli de 2021
0908snowleo box500x427 5806ef015f9b5805c2f0e183

De standaardinstallatiemethode voor Snow Leopard (OS X 10.6) is een upgrade van Leopard. Als je wilt, kun je je harde schijf wissen en opnieuw beginnen met een schone installatie, maar in deze stapsgewijze handleiding zullen we de basisupgrade-installatie uitvoeren.

Snow Leopard Basisinstallatie: wat u nodig hebt om Snow Leopard te installeren

Snow Leopard (OS X 10.6).

Wat u nodig hebt om Snow Leopard te installeren

 • Een Intel-Mac. Snow Leopard ondersteunt alleen Intel-gebaseerde Macs; het ondersteunt geen oudere PowerPC Macs. Als je niet zeker weet welk type Mac je hebt, gebruik dan de optie Kan ik upgraden naar Snow Leopard (OS X 10.6)? Veelgestelde vragen om erachter te komen.
 • Een Mac met Leopard (OS X 10.5). De upgradeversie van Snow Leopard die voor het eerst beschikbaar werd gesteld, voert alleen upgrades en schone installaties uit op Macs waarop OS X 10.5 al is geïnstalleerd. Apple zal binnenkort een volledige installatieversie van Snow Leopard uitbrengen. Met de volledige installatieversie kunt u OS X 10.6 op elke Intel Mac installeren, ongeacht het besturingssysteem dat momenteel is geïnstalleerd.
 • 1GB RAM-geheugen. Meer is beter, maar Snow Leopard draait op een Mac met 1 GB RAM.
 • 5 GB vrije ruimte op uw opstartschijf. Snow Leopard gebruikt eigenlijk minder ruimte op de harde schijf dan oudere versies van OS X, maar je hebt 5 GB vrije ruimte nodig om de installatie met succes te voltooien.
 • Een dvd-station. Als je een MacBook Air hebt die geen dvd-station heeft, moet je een netwerk-dvd-station of een extern USB-dvd-station gebruiken om Snow Leopard te installeren.

Verzamel alles wat je nodig hebt en laten we beginnen.

Snow Leopard Basisinstallatie: Voorbereiding op de installatie

Snow Leopard Basisinstallatie - Voorbereiden op de installatie

Het Snow Leopard-installatieprogramma.
Voordat u de Snow Leopard-installatie-dvd in uw Mac plaatst, moet u even de tijd nemen om uw Mac voor te bereiden op het nieuwe besturingssysteem. Een beetje schoonmaak vooraf zorgt voor een snelle en probleemloze installatie. De huishoudelijke taken die we aanbevelen, maken het u ook gemakkelijk om terug te keren naar uw vorige besturingssysteem, mocht er zich een probleem voordoen tijdens de installatie of als u een oudere versie van OS X nodig heeft om een ​​oudere toepassing uit te voeren. Gedetailleerde instructies zijn beschikbaar in de handleiding Bereid je Mac voor op Snow Leopard. Als je klaar bent (maak je geen zorgen, het duurt niet lang), kom dan hier terug en we beginnen met de daadwerkelijke installatie.

Snow Leopard Basisinstallatie: Start de Snow Leopard-installatie

Snow Leopard Basisinstallatie - Start de Snow Leopard-installatie

Selecteer het doelstation voor de Snow Leopard-installatie.
Nu we alle saaie huishoudelijke klusjes hebben gedaan, kunnen we beginnen met het leuke gedeelte: Snow Leopard installeren.

Installeer Snow Leopard

 1. Plaats de installatie-dvd van Snow Leopard in uw dvd-station. Het Mac OS X installatie-dvd-venster zou moeten openen. Als dit niet het geval is, dubbelklikt u op het dvd-pictogram op uw bureaublad.
 2. Dubbelklik op het pictogram ‘Mac OS X installeren’ in het Mac OS X installatie-dvd-venster.
 3. Het Mac OS X-installatievenster wordt geopend. Klik op de knop ‘Doorgaan’.
 4. Selecteer het doelstation voor Snow Leopard. Op het geselecteerde station moet OS X 10.5 al zijn geïnstalleerd.
 5. Klik op de knop ‘Aanpassen’ als u wijzigingen wilt aanbrengen in de pakketten die worden geïnstalleerd. De meeste gebruikers kunnen deze stap overslaan, aangezien de standaardpakketten voldoende zouden moeten zijn, maar als u specifieke installatiepakketten wilt toevoegen of verwijderen, dan is dit de plek om dat te doen. U wilt bijvoorbeeld talen die u niet nodig hebt verwijderen of wijzigingen aanbrengen in de geïnstalleerde printerstuurprogramma’s. Snow Leopard gebruikt een nieuwe methode voor het installeren en gebruiken van printerstuurprogramma’s. Eerdere versies van Mac OS installeerden een lange lijst met stuurprogramma’s die de meesten van ons nooit gebruikten. Het installatieprogramma van Snow Leopard controleert welke printers zijn aangesloten op een Mac en welke printers zich in de buurt bevinden (verbonden via een netwerk en met behulp van het Bonjour-protocol om aan te geven dat ze zich op het netwerk bevinden). Als u alle beschikbare printerstuurprogramma’s wilt installeren, vouwt u het item ‘Printerondersteuning’ uit en plaatst u een vinkje naast ‘Alle beschikbare printers’.
  Klik op ‘OK’ als je klaar bent.
 6. Wanneer u klaar bent om door te gaan met de standaardinstallatie, klikt u op de knop ‘Installeren’.
 7. Het installatieprogramma zal vragen of u zeker weet dat u Mac OS X wilt installeren. Klik op de knop ‘Installeren’.
 8. Het installatieprogramma zal om uw wachtwoord vragen. Voer uw wachtwoord in en klik op de knop ‘OK’.

Met deze basisvragen uit de weg, is je Mac klaar voor de daadwerkelijke installatie.

Snow Leopard Basisinstallatie: Kernbestanden kopiëren en opnieuw opstarten

Snow Leopard Basisinstallatie: Kernbestanden kopiëren en opnieuw opstarten

De voortgangsbalk van de installatie.
Met de voorlopige installatie uit de weg, begint het Snow Leopard-installatieprogramma met het daadwerkelijke kopiëren van bestanden. Het zal een statusvenster tonen met een geschatte tijd om te voltooien, en een voortgangsbalk die een visuele indicatie geeft van hoeveel werk er nog moet worden gedaan.

Kopiëren en opnieuw opstarten

Zodra het Snow Leopard-installatieprogramma de kernbestanden naar uw harde schijf heeft gekopieerd, wordt uw Mac opnieuw opgestart. Maak je geen zorgen als je lang op het grijze opstartscherm blijft staan; dit proces kan even duren. Ik wachtte op wat minstens drie minuten leek, hoewel ik het niet echt gemeten had. Uiteindelijk keert u terug naar het installatiescherm en verschijnt de statusbalk opnieuw. Het installatieprogramma zal doorgaan met het kopiëren van de benodigde bestanden en het configureren van het besturingssysteem, zodat het klaar is voor gebruik. Zodra dit proces is voltooid, toont het Snow Leopard-installatieprogramma een nieuw venster waarin wordt aangekondigd dat de installatie van Snow Leopard met succes is voltooid. U kunt op de knop ‘Opnieuw opstarten’ klikken en uw nieuwe besturingssysteem gaan gebruiken. Als je een koffiepauze hebt genomen terwijl Snow Leopard al het werk voor je deed, zal je Mac na een minuut vanzelf opnieuw opstarten.

Snow Leopard Basisinstallatie: Welkom bij Snow Leopard

Snow Leopard Basisinstallatie: Welkom bij Snow Leopard

Het indrukken van de knop ‘Doorgaan’ is de laatste stap van de installatie.
Nadat u Snow Leopard hebt geïnstalleerd, doorloopt uw ​​Mac de eerste herstart en brengt u vervolgens naar een inlogscherm of rechtstreeks naar uw bureaublad. Zodra u het bureaublad bereikt, is er een korte wachttijd omdat Snow Leopard een paar achtergrondtaken uitvoert en vervolgens de Max OS X Setup Assistant start.

Configuratie-assistent

De Max OS X-configuratie-assistent geeft het welkomstscherm weer en speelt een beetje muziek af. Zodra de welkomstanimatie voorbij is, heeft de Setup Assistant eigenlijk niets meer te doen, omdat je een upgrade hebt uitgevoerd van een eerdere versie van OS X en er niets meer hoeft in te stellen. U kunt klikken op de Doorgaan met en begin met het verkennen van uw nieuwe installatie van Snow Leopard.