Skip to content

Basisprincipes en functies van Apple iPhone

22 de juni de 2021
GettyImages 671711967 5965c69a5f9b583f1817aa45

De iPhone 11 en zijn voorgangers zijn meer dan alleen mooie mobiele telefoons. Met hun scala aan functies – van telefoon tot webbrowser, van muziekspeler tot mobiel game-apparaat tot geavanceerde beveiligingsmaatregelen – lijkt de iPhone meer op een computer die in je zak en in je hand past dan welke mobiele telefoon dan ook.

iPhone-specificaties

Fysiek lijkt de iPhone 11-serie enigszins op de iPhone X, XS-serie en XR. Het is echter heel anders dan eerdere modellen, zoals de iPhone 8, iPhone 6S-serie en andere. Het belangrijkste verschil tussen het uiterlijk van de iPhone X tot en met de iPhone 11-serie en eerdere modellen is dat de recente modellen bijna edge-to-edge-schermen hebben en een inkeping aan de bovenkant van het scherm. De inkeping bevat het Face ID gezichtsherkenningssysteem. Anders hebben de telefoons een glazen voorkant aan de voor- en achterkant, wikkelt de antenne rond de buitenkant van de telefoon (wat bij oude modellen antenneproblemen veroorzaakte) en zijn ze iets dunner. Recente iPhones zijn er in drie verschillende schermformaten – 5,8, 6,1 en 6,5 inch – allemaal touchscreens die gebruikmaken van multi-touch-technologie. Met Multi-touch kunnen gebruikers items op het scherm met meer dan één vinger tegelijk bedienen (vandaar de naam). Het is multi-touch dat enkele van de beroemdste functies van de iPhone mogelijk maakt, zoals tweemaal op het scherm tikken om in te zoomen of “knijpen” en met uw vingers slepen om uit te zoomen. Alle moderne iPhones gebruiken een reeks sensoren om enkele van hun beste bruikbaarheidsfuncties te produceren, hoewel geen van deze modellen uitbreidbaar of uitbreidbaar geheugen biedt.

Ingebouwde iPhone-functies

Omdat de iPhone als een minicomputer is, biedt hij hetzelfde brede scala aan eigenschappen en functies als een computer. De belangrijkste functionaliteiten voor de iPhone zijn:

 • Telefoon: De telefoonfuncties van de iPhone zijn solide. Het bevat innovatieve functies zoals Visual Voicemail en standaardfuncties zoals tekstberichten, spraakgestuurde nummerkeuze en gratis telefonische vergaderingen.
 • Webbrowser: De iPhone biedt de beste en meest complete mobiele browse-ervaring. Hoewel het de Flash-browserplug-in nooit heeft ondersteund, vereist het geen afgeslankte “mobiele” versies van websites, maar biedt het een volledige webbrowserervaring op een telefoon.
 • E-mail: Zoals alle goede smartphones heeft de iPhone robuuste e-mailfuncties voor gebruik met e-maildiensten zoals Gmail en kan worden gesynchroniseerd met zakelijke e-mailservers waarop Exchange draait.
 • Kalender en contacten: De iPhone is ook een persoonlijke informatiemanager. Het heeft vooraf geladen apps voor ket-functies zoals kalender, adresboek, aandelen, weer en andere functies.
 • Muziekspeler: Een van de belangrijkste kenmerken van de iPhone zijn altijd de geweldige functies van de muziekspeler geweest. Muziekopties op de iPhone werden nog aantrekkelijker met de release van de Apple Music-streamingservice.
 • Video afspelen: Met zijn grote, mooie scherm is de iPhone een uitstekende keuze voor het afspelen van mobiele video’s. Je kunt kiezen uit de YouTube-app, je eigen video toevoegen of materiaal kopen of huren in de iTunes Store.
 • Toepassingen: Dankzij de App Store kunnen iPhones allerlei programma’s van derden uitvoeren, van games tot Facebook en Twitter tot restaurantzoekers en productiviteitsapps. De App Store maakt van de iPhone de handigste smartphone die er is.
 • camera’s: Alle recente iPhone-modellen hebben twee camera’s, hoewel de iPhone 11 Pro een systeem met drie camera’s op de camera aan de achterkant heeft. Alle camera’s kunnen worden gebruikt om foto’s te maken, HD- of 4K-video op te nemen of zelfs professionele effecten te krijgen met portretbelichting. De naar de gebruiker gerichte camera is bedoeld voor FaceTime-videochats en het maken van selfies.
 • Gezichts-ID: De iPhone X en nieuwere modellen bevatten de Face ID-gezichtsscanner. Dit zeer moeilijk te verslaan beveiligingssysteem wordt gebruikt om de iPhone te ontgrendelen, iTunes- en App Store-aankopen te autoriseren en om Apple Pay-transacties af te ronden.
 • Apple betalen: De iPhone ondersteunt veilige, draadloze transacties door uw iPhone dicht bij betaalterminals in winkels te houden. Voeg een creditcard of betaalpas toe aan uw Apple Pay-account en autoriseer met Face ID voor dit soepele proces.
 • Siri Elk iPhone-model van de afgelopen jaren bevatte Apple’s spraakgestuurde virtuele assistent Siri. Gebruik Siri om antwoorden op vragen te krijgen, acties op je iPhone te automatiseren en nog veel meer.
 • Draadloos opladen De iPhone X en nieuwere modellen hoeven niet op een kabel te worden aangesloten om op te laden. Plaats ze gewoon op een compatibele oplaadmat en de batterij wordt opgeladen.

iPhone-startscherm

U kunt de pictogrammen op het startscherm opnieuw rangschikken of mappen maken. Dit is vooral handig als u programma’s uit de App Store begint toe te voegen, omdat u vergelijkbare applicaties of degene die u het vaakst gebruikt, kunt groeperen. Het kunnen herschikken van pictogrammen leidt ook tot onverwachte gebeurtenissen, zoals het trillen van alle pictogrammen op uw scherm. Benieuwd hoeveel mappen en apps je op je iPhone kunt hebben? Je zult verrast zijn! Ontdek in Hoeveel apps en mappen kan een iPhone hebben?

iPhone-knoppen en bedieningselementen

Hoewel de coolste bedieningsfuncties van de iPhone gebaseerd zijn op het multi-touchscreen, heeft hij ook een aantal knoppen op de voorkant die worden gebruikt voor bediening.

 • Zijknop: Aan de zijkant van de iPhone (of rechtsboven bij oudere modellen) vind je de zijknop. Als u op deze knop drukt, wordt het scherm vergrendeld en/of wordt de telefoon in de slaapstand gezet. Het is ook de knop die wordt gebruikt om de telefoon opnieuw op te starten.
 • Volumeknoppen: Aan de linkerkant van de telefoon regelen knoppen die omhoog en omlaag bewegen het volume van muziek, video en het belsignaal van de telefoon.
 • Belknop: Net boven de volumeregelaar zit een kleinere rechthoekige knop. Dit is de belknop, waarmee je de telefoon in de stille modus kunt zetten, zodat het belsignaal niet klinkt als er binnenkomende oproepen zijn.
 • Bliksempoort: Deze poort, aan de onderkant van de telefoon, is waar u de kabel aansluit om de telefoon te synchroniseren met een computer, evenals accessoires.

De iPhone X en hoger hebben de fysieke Home-knop verwijderd. Ontdek wat het heeft vervangen door iPhone X Home Button Basics te lezen.

iPhone gebruiken met iTunes

U kunt de iPhone synchroniseren en inhoud erop beheren met iTunes.

 • Activering: Wanneer u voor het eerst een iPhone aanschaft, activeert u deze via iTunes en selecteert u uw maandelijkse telefoonabonnement met behulp van de software.
 • Synchroniseren: Zodra de telefoon is geactiveerd, wordt iTunes gebruikt om muziek, video’s, agenda’s en andere informatie met de telefoon te synchroniseren.
 • Herstellen en resetten: Ten slotte wordt iTunes ook gebruikt om gegevens op de iPhone opnieuw in te stellen en de inhoud van een back-up te herstellen als problemen ertoe leiden dat u de inhoud van de telefoon moet wissen.

iPhone gebruiken met iCloud

Liever een draadloze ervaring? Gebruik in plaats daarvan uw iPhone met iCloud.

 • Back-up: Maak een back-up van gegevens naar iCloud in plaats van iTunes voor veiligere en eenvoudigere gegevenstoegang.
 • Aankopen opnieuw downloaden: Ontvang nieuwe exemplaren van apps, muziek, e-boeken en meer door ze opnieuw te downloaden met iCloud.
 • Zoek verloren iPhone: Gebruik Zoek mijn iPhone om verloren of gestolen iPhones te lokaliseren en uw gegevens te beschermen.

Breng je iPhone-vaardigheden naar een hoger niveau door de 15 beste iPhone-hacks en tips te lezen.