Skip to content

Basistypografieterminologie

1 de augustus de 2021
antique wooden letters seite7 e getty images 56d45d0c3df78cfb37d71726

Hieronder vindt u enkele basisdefinities om u te helpen begrijpen hoe type wordt beschreven en gemeten.

lettertype

Een lettertype verwijst naar een groep tekens, zoals letters, cijfers en interpunctie, die een gemeenschappelijk ontwerp of stijl delen. Times New Roman, Arial, Helvetica en Courier zijn allemaal lettertypen.

Lettertype

Lettertypen verwijzen naar de manier waarop lettertypen worden weergegeven of gepresenteerd. Helvetica in verplaatsbare letter is een lettertype, net als een TrueType-lettertypebestand.

Typ gezinnen

De verschillende opties die binnen een lettertype beschikbaar zijn, vormen een typefamilie. Veel lettertypen zijn minimaal beschikbaar in romein, vet en cursief. Andere families zijn veel groter, zoals Helvetica Neue, die beschikbaar is in opties zoals Condensed Bold, Condensed Black, UltraLight, UltraLight Italic, Light, Light Italic, Regular, enz.

Serif-lettertypen

Serif-lettertypen zijn herkenbaar aan de kleine lijntjes aan de uiteinden van de verschillende streken van een teken. Omdat deze lijnen een lettertype gemakkelijker leesbaar maken door het oog van letter naar letter en woord naar woord te leiden, worden serif-lettertypen vaak gebruikt voor grote blokken tekst, zoals in een boek. Times New Roman is een voorbeeld van een veelvoorkomend schreeflettertype.

Sans Serif-lettertypen

Serifs zijn kleine lijnen aan het einde van tekenstreken. Sans serif, of zonder schreef, verwijst naar lettertypen zonder deze regels. Sans serif-lettertypen worden vaak gebruikt wanneer een groot lettertype nodig is, zoals in de kop van een tijdschrift. Helvetica is een populair schreefloos lettertype. Sans serif-lettertypen zijn ook gebruikelijk voor websitetekst, omdat ze gemakkelijker op het scherm te lezen zijn. Arial is een schreefloos lettertype dat speciaal is ontworpen voor gebruik op het scherm.

Punt

Het punt wordt gebruikt om de grootte van een lettertype te meten. Eén punt is gelijk aan 1/72 inch. Wanneer naar een teken wordt verwezen als 12pt, wordt de volledige hoogte van het tekstblok (zoals een blok van verplaatsbare letters) beschreven en niet alleen het teken zelf. Hierdoor kunnen twee lettertypen met dezelfde puntgrootte als verschillende groottes worden weergegeven, op basis van de positie van het teken in het blok en hoeveel van het blok het teken vult.

Pica

De pica wordt over het algemeen gebruikt om tekstregels te meten. Eén pica is gelijk aan 12 punten en zes pica’s zijn gelijk aan één inch.

Basislijn

De basislijn is de onzichtbare lijn waarop karakters zitten. Hoewel de basislijn van lettertype tot lettertype kan verschillen, is deze consistent binnen een lettertype. Afgeronde letters zoals “e” zullen iets onder de basislijn uitsteken.

X-hoogte

De x-hoogte is de afstand tussen de gemiddelde lijn en de basislijn. Het wordt de x-hoogte genoemd omdat het de hoogte is van een kleine “x”. Deze hoogte kan sterk variëren tussen lettertypen.

Tracking, Kerning en Letterspatiëring

Typografie volgen

De afstand tussen tekens wordt bepaald door tracking, tekenspatiëring en letterspatiëring. Tracking wordt aangepast om de ruimte tussen tekens consistent over een tekstblok te wijzigen. Dit kan worden gebruikt om de leesbaarheid van een heel tijdschriftartikel te vergroten. Kerning is het verkleinen van de ruimte tussen tekens en letterspatiëring is het toevoegen van ruimte tussen tekens. Deze kleinere, precieze aanpassingen kunnen worden gebruikt om een ​​specifiek woord aan te passen, zoals in een logo-ontwerp, of een grote kop van een verhaal in een krant. Met alle instellingen kan worden geëxperimenteerd om artistieke teksteffecten te creëren.

Toonaangevend

Voorloop verwijst naar de afstand tussen tekstregels. Deze afstand, gemeten in punten, wordt gemeten van de ene basislijn naar de volgende. Een tekstblok kan worden aangeduid als 12pt met 6pts extra regelafstand, ook wel 12/18 genoemd. Dit betekent dat er een 12pt-type is op 18pts totale hoogte (12 plus de 6pts extra voorloop).

bronnen:

Gavin Ambrosius, Paul Harris. “De grondbeginselen van typografie.” AVA Publishing SA. 2006.