Skip to content

Beeldresolutie verhogen

12 de augustus de 2021
female photo editor using graphics tablet editing digital photograph on computer in office 928149400 5bf87f42c9e77c0051ad338b

Een van de meest gestelde vragen over grafische software is hoe je een afbeelding kunt vergroten zonder wazige en gekartelde randen te krijgen. Nieuwe gebruikers zijn vaak verrast wanneer ze het formaat van een afbeelding wijzigen en ontdekken dat de kwaliteit ernstig verslechtert. Ervaren gebruikers kennen het probleem maar al te goed. De reden voor de verslechtering is dat bitmap- of rasterafbeeldingstypen worden beperkt door hun pixelresolutie. Wanneer u het formaat van dit soort afbeeldingen probeert te wijzigen, moet uw software ofwel de grootte van elke pixel vergroten (wat resulteert in een gekartelde afbeelding) of moet het “raden” wat de beste manier is om pixels aan de afbeelding toe te voegen om deze groter te maken. Niet zo lang geleden waren er niet veel opties om de resolutie te verhogen, behalve het gebruik van de ingebouwde resampling-methoden van uw bewerkingssoftware. Vandaag de dag worden we geconfronteerd met meer mogelijkheden dan ooit. Het is natuurlijk altijd het beste om vanaf het begin de resolutie vast te leggen die u nodig hebt. Als u de mogelijkheid heeft om een ​​afbeelding opnieuw te scannen met een hogere resolutie, moet u dat in ieder geval doen voordat u uw toevlucht neemt tot softwareoplossingen. En als je het geld hebt om in een camera te steken die geschikt is voor hogere resoluties, zou je kunnen ontdekken dat dat geld beter besteed kan worden dan wanneer je het in een softwareoplossing zou stoppen. Dat gezegd hebbende, zijn er momenten waarop u misschien geen andere keuze hebt dan uw toevlucht te nemen tot software.

Formaat wijzigen versus opnieuw samplen

De meeste software heeft slechts één opdracht voor zowel het vergroten van de grootte als het opnieuw bemonsteren. Het formaat van een afbeelding wijzigen houdt in dat de afdrukafmetingen worden gewijzigd zonder de totale pixelafmetingen te wijzigen. Naarmate de resolutie wordt verhoogd, wordt het afdrukformaat kleiner en vice versa. Wanneer u de resolutie verhoogt zonder de pixelafmetingen te wijzigen, is er geen kwaliteitsverlies, maar moet u het afdrukformaat opofferen. Het formaat van een afbeelding wijzigen met behulp van resampling houdt echter in dat de pixelafmetingen worden gewijzigd en leidt altijd tot kwaliteitsverlies. Dat komt omdat resampling een proces gebruikt dat interpolatie wordt genoemd om de grootte van een afbeelding te vergroten. Het interpolatieproces schat de waarden van de pixels die de software moet maken op basis van de bestaande pixels in de afbeelding. Resampling via interpolatie resulteert in ernstige vervaging van de afbeelding waarvan het formaat is gewijzigd, vooral in gebieden met scherpe lijnen en duidelijke kleurveranderingen. Een ander aspect van dit vraagstuk is de opkomst van de smartphone, de tablet en de daarbij behorende focus op de device pixel. Deze apparaten bevatten twee tot drie pixels in dezelfde ruimte die wordt ingenomen door één pixel op uw computerscherm. Als u een afbeelding van uw computer naar een apparaat wilt verplaatsen, moet u meerdere versies van dezelfde afbeelding maken (bijv. 1X, 2X en 3X) om ervoor te zorgen dat ze correct worden weergegeven op het apparaat. Vergroot je de afbeelding of vergroot je het aantal pixels?

Gemeenschappelijke interpolatiemethoden

Fotobewerkingssoftware biedt over het algemeen een paar verschillende interpolatiemethoden voor het berekenen van nieuwe pixels wanneer een afbeelding wordt geüpsampled. Hier zijn beschrijvingen van de drie methoden die beschikbaar zijn in Photoshop. Als u Photoshop niet gebruikt, biedt uw software waarschijnlijk vergelijkbare opties, hoewel ze een iets andere terminologie kunnen gebruiken.

  • Bicubisch is de langzaamste maar geeft de beste schatting van nieuwe pixelwaarden.
  • Bilineair is sneller dan bicubisch, maar doet het slechter. Zowel bicubische als bilineaire interpolatie resulteren in een wazig beeld, vooral bij upsampling.
  • dichtstbijzijnde buur maakt geen gebruik van interpolatie. Het neemt gewoon de waarde van de aangrenzende pixels en voegt nieuwe pixels toe zonder ze te middelen. Dit is wanneer je het jaggies- of traptrede-effect krijgt.

Merk op dat er meer zijn dan alleen deze drie interpolatiemethoden en dat zelfs het gebruik van dezelfde methode in verschillende software verschillende resultaten kan opleveren. Photoshop biedt de beste bicubische interpolatie van alle andere software die we hebben vergeleken.

Andere interpolatiemethoden

Een paar andere beeldverbeteringsprogramma’s bieden andere resampling-algoritmen die beweren zelfs beter te werken dan de bicubische methode van Photoshop. Sommige hiervan zijn Lanczos, B-spline en Mitchell. Een paar programma’s die deze alternatieve resampling-methoden bieden, zijn Qimage Pro, IrfanView (een gratis afbeeldingsbrowser) en Photo Cleaner. Als uw software een van deze resampling-algoritmen biedt of een andere die hier niet wordt genoemd, moet u er zeker mee experimenteren om te zien welke u de beste resultaten geeft. Het kan zelfs zijn dat verschillende interpolatiemethoden betere resultaten opleveren, afhankelijk van de gebruikte afbeelding.

Trap interpolatie

Sommige mensen hebben ontdekt dat u betere resultaten kunt krijgen bij upsampling door de afbeeldingsgrootte in verschillende kleine stappen te vergroten in plaats van in één extreme stap. Deze techniek wordt trapinterpolatie genoemd. Een voordeel van het gebruik van trapinterpolatie is dat het werkt op afbeeldingen in 16-bits modus en dat er geen andere software voor nodig is dan een standaard foto-editor, zoals Photoshop. Het concept van trapinterpolatie is eenvoudig: in plaats van de opdracht afbeeldingsgrootte te gebruiken om direct van 100% naar 400% te gaan, zou u de opdracht afbeeldingsgrootte gebruiken en slechts, laten we zeggen, 110% vergroten. Dan zou je de opdracht zo vaak herhalen als nodig is om de maat te krijgen die je nodig hebt. Dit kan vervelend zijn als uw software geen enkele automatiseringsmogelijkheid heeft. Als u Photoshop 5.0 of hoger gebruikt, kunt u Fred Miranda’s trapinterpolatieactie kopen voor $ 15 US. U vindt er ook meer informatie en beeldvergelijkingen. Sinds dit artikel oorspronkelijk is geschreven, zijn er nieuwe resampling-algoritmen en softwaretechnologieën ontwikkeld die trapinterpolatie in wezen overbodig maken.

Echte Fractals

LizardTech’s Genuine Fractals-software (voorheen van de Altamira Group) probeert de beperkingen van de beeldresolutie te doorbreken met zijn bekroonde resolutie-on-demand-technologie. Legitieme Fractals is beschikbaar voor Windows en Macintosh. Het werkt als een plug-in voor Photoshop en andere met Photoshop plug-in compatibele afbeeldingseditors. Hiermee kunt u bestanden met een lage tot gemiddelde resolutie coderen naar een schaalbaar, resolutievrij formaat genaamd STiNG (*.stn). Deze STN-bestanden kunnen vervolgens in elke gewenste resolutie worden geopend. Tot voor kort was deze technologie de beste keuze voor het verhogen van de resolutie. Tegenwoordig zijn camera’s en scanners beter geworden en in prijs gedaald, en de investering in Genuine Fractals is niet zo gemakkelijk te rechtvaardigen als het ooit was. Als u de mogelijkheid heeft om uw geld in betere hardware dan in softwareoplossingen te steken, is dit meestal de betere manier om te gaan. Maar voor extreme upsampling is Genuine Fractals behoorlijk verbazingwekkend. Het biedt ook andere voordelen, zoals kleinere gecodeerde bestanden voor archivering en opslag.

Buitenaardse huid opblazen

Hoewel Genuine Fractals de vroege leider was in opschalingstechnologie, is de Blow Up-plug-in van Alien Skin voor Photoshop het bekijken waard als u extreme vergrotingen nodig heeft. Blow Up ondersteunt de meeste afbeeldingsmodi, inclusief afbeeldingen met een hoge bitdiepte. Het kan het formaat van gelaagde afbeeldingen wijzigen zonder af te vlakken, en opties om het formaat op zijn plaats of als een nieuwe afbeelding te wijzigen. Blow Up gebruikt een gespecialiseerde verscherpingsmethode en gesimuleerde filmkorrel om het uiterlijk van extreme vergrotingen te verbeteren.

Het komt neer op

Wanneer u deze methoden evalueert om zelf de resolutie te verhogen, probeer dan te voorkomen dat u verstrikt raakt in hoe de afbeeldingen er op het scherm uitzien. Uw printermogelijkheden gaan een grote rol spelen in de uiteindelijke resultaten. Sommige vergelijkingen kunnen op het scherm duidelijk anders lijken, maar zijn nauwelijks waarneembaar wanneer ze worden afgedrukt. Maak altijd uw eindoordeel op basis van de gedrukte resultaten.