Skip to content

Beginnershandleiding voor het extraheren van tekst en afbeeldingen uit een PDF

24 de juni de 2021
small multicolored blocks assembling in large cube shape on blue background 158318217 5ba2078446e0fb00503233da

PDF-bestanden zijn geweldig voor het uitwisselen van opgemaakte bestanden tussen platforms en tussen mensen die niet dezelfde software gebruiken, maar soms moeten we tekst of afbeeldingen uit een PDF-bestand halen en gebruiken in webpagina’s, tekstverwerkingsdocumenten, PowerPoint-presentaties, of in desktop publishing-software. Afhankelijk van uw behoeften en de beveiligingsopties die in de afzonderlijke PDF zijn ingesteld, hebt u verschillende opties voor het extraheren van tekst, afbeeldingen of beide uit een PDF-bestand. Kies de optie die het beste bij u past.

 • Gebruik Adobe Acrobat Professional. Als u de volledige versie van Adobe Acrobat hebt, en niet alleen de gratis Acrobat Reader, kunt u afzonderlijke afbeeldingen of alle afbeeldingen en tekst extraheren uit een PDF en exporteren in verschillende formaten zoals EPS, JPG en TIFF. Als u informatie uit een PDF wilt extraheren in Acrobat DC, kiest u Hulpmiddelen > PDF exporteren en selecteer een optie. Als u tekst wilt extraheren, exporteert u de PDF naar een Word-indeling of RTF-indeling en kiest u uit verschillende geavanceerde opties, waaronder:

  • Doorlopende tekst behouden
  • Pagina-indeling behouden
  • Opmerkingen opnemen
  • Afbeeldingen opnemen

  Acrobat pro-exportopties voor MS Word.

 • Kopieer en plak vanuit PDF met Acrobat Reader. Als u Acrobat Reader heeft, kunt u een deel van een PDF-bestand naar het klembord kopiëren en in een ander programma plakken. Markeer voor tekst het tekstgedeelte in de PDF en druk op Ctrl + C om het te kopiëren. Open vervolgens een tekstverwerkingsprogramma, zoals Microsoft Word, en druk op Ctrl + V om de tekst te plakken. Klik bij een afbeelding op de afbeelding om deze te selecteren en kopieer en plak deze vervolgens met dezelfde toetsenbordopdrachten in een programma dat afbeeldingen ondersteunt.

 • Open een PDF-bestand in een grafisch programma. Wanneer afbeeldingsextractie uw doel is, kunt u een PDF openen in sommige illustratieprogramma’s, zoals nieuwere versies van Photoshop, CorelDRAW of Adobe Illustrator, en de afbeeldingen opslaan voor bewerking en gebruik in desktoppublishing-toepassingen.

  Afbeeldingen uit een PDF extraheren in Photoshop.

 • Gebruik softwaretools voor PDF-extractie van derden. Er zijn verschillende zelfstandige hulpprogramma’s en plug-ins beschikbaar die PDF-bestanden converteren naar HTML met behoud van de paginalay-out, PDF-inhoud extraheren en converteren naar vectorafbeeldingen, en PDF-inhoud extraheren voor gebruik in tekstverwerkings-, presentatie- en desktoppublishingsoftware. Deze tools bieden verschillende opties, waaronder batchextractie/conversie, extractie van hele bestanden of gedeeltelijke inhoud en ondersteuning voor meerdere bestandsindelingen. Dit zijn voornamelijk commerciële en shareware op Windows gebaseerde hulpprogramma’s.

 • Gebruik online PDF-extractietools. Met online extractietools hoeft u de software niet te downloaden of te installeren. Hoeveel iedereen kan extraheren, varieert. Met ExtractPDF.com upload je bijvoorbeeld een bestand tot 14 MB groot of geef je een URL op naar de PDF voor het extraheren van afbeeldingen, tekst of lettertypen.

  ExtractPDF-website.

 • Maak een screenshot. Voordat u een screenshot maakt van een afbeelding in een PDF, vergroot u deze zo veel mogelijk in het venster op uw scherm. Selecteer op een pc de titelbalk van het PDF-venster en druk op Alt + PrtScn. Druk op een Mac op Opdracht + Verschuiving + 4 en gebruik de cursor die verschijnt om te slepen en selecteer het gebied dat u wilt vastleggen.