Skip to content

Belangrijke veiligheidstips voor computerreparaties

22 de juli de 2021
GettyImages 673704819 58c317845f9b58af5c1453bb

Naast een middag vol plezier (serieus!), kan computerreparatie u veel tijd en geld besparen. Geen enkele hoeveelheid plezier, geld of tijd is echter genoeg om uw veiligheid in gevaar te brengen.

Knop om zetten

Schakel de stroom uit voordat u iets onderhoudt. Dit zou altijd je eerste stap moeten zijn, elke keer dat je met elektronica werkt. Open de computerbehuizing niet eens, tenzij de stroom is uitgeschakeld. Als u lampjes ziet branden of knipperen in de behuizing, controleer dan of u deze hebt uitgeschakeld en niet alleen uw computer in de slaapstand hebt gezet. Veel voedingseenheden hebben een mechanische schakelaar aan de achterkant, waardoor de stroomvoorziening naar het apparaat en uiteindelijk de rest van uw pc wordt uitgeschakeld. Als uw PSU er een heeft, zet u deze in de uit-stand. Als u op een laptop, netbook of tablet werkt, verwijder dan niet alleen de netvoeding, maar verwijder ook de batterij voordat u iets verwijdert of demonteert.

Haal de stekker uit het stopcontact voor extra veiligheid

Als tweede voorzorgsmaatregel is het verstandig om de computer uit het stopcontact of de stekkerdoos te halen. Als er enige twijfel was of de computer eerder uit stond, is dat nu geregeld.

Vermijd rook en geuren

Zie je rook uit de voeding of in de behuizing komen of ruik je een brand- of soldeerlucht? Als:

  1. Stop waar je mee bezig bent.

  2. Koppel de computer los van de muur. Wacht niet tot de computer is uitgeschakeld.

  3. Laat de pc minimaal 5 minuten afkoelen of ontladen.

Als u ten slotte weet welk apparaat de rook of geur heeft gegenereerd, verwijdert en vervangt u het voordat u uw computer blijft gebruiken. Probeer een apparaat dat zo beschadigd is niet te repareren, vooral niet als het een voeding is.

Handsieraden verwijderen

Een gemakkelijke manier om geëlektrocuteerd te worden, is door rond een hoogspanningsapparaat zoals een voeding te werken terwijl u metalen ringen, horloges of armbanden draagt. Verwijder alles wat geleidend is van uw handen voordat u in uw computer gaat werken, vooral als u iets doet zoals het testen van uw stroomvoorziening.

Vermijd condensatoren

Condensatoren zijn miniatuur elektronische componenten die zich in veel van de onderdelen in een pc bevinden. Condensatoren slaan elektrische lading voor een korte tijd op nadat de stroom is uitgeschakeld, dus het is verstandig om een ​​paar minuten te wachten nadat u de stekker uit het stopcontact hebt getrokken voordat u aan uw pc gaat werken.

Nooit onderhoud plegen aan niet-onderhouden

Als u labels tegenkomt met de tekst “Geen bruikbare componenten binnenin”, vat het dan niet op als een uitdaging of zelfs maar als een suggestie. Dit is een serieuze uitspraak. Sommige onderdelen van een computer zijn gewoon niet bedoeld om te worden gerepareerd, zelfs niet door de meeste professionele computerherstellers. U ziet deze waarschuwing meestal op voedingseenheden, maar u kunt ze ook zien op monitoren, harde schijven, optische stations en andere gevaarlijke of zeer gevoelige componenten.