Skip to content

Belangrijkste regels voor videobewerking

10 de september de 2021
GettyImages 88583560 5a9cf5d4642dca0037683c49

Door enkele eenvoudige standaarden voor videobewerking te volgen, kunt u uw films soepel laten samenvloeien, in een klassieke stijl, zonder toevlucht te nemen tot meerdere overgangen. Natuurlijk zijn regels gemaakt om gebroken te worden en creatieve redacteuren nemen een extreme artistieke licentie. Maar als je nieuw bent in het vak van videobewerking, leer dan deze beproefde best practices en beschouw ze als een basis van waaruit je je vaardigheden kunt ontwikkelen.

B-roll

B-roll verwijst naar videobeelden die de scène bepalen, details onthullen of in het algemeen het verhaal versterken. Bijvoorbeeld, bij een toneelstuk op school kun je, naast het filmen van het toneelstuk, b-roll krijgen van de buitenkant van de school, het programma, gezichten van toeschouwers, castleden die zich in de coulissen verstoppen of kostuumdetails. Deze clips dekken alle sneden of vloeiende overgangen van de ene scène naar de andere.

Spring niet

EEN sprong knippen splitst twee opeenvolgende opnamen met exact dezelfde camera-instelling, maar met een verschil in het onderwerp. Het komt het meest voor bij interviews, wanneer u bijvoorbeeld iets uit het midden van een gesprek moet knippen. Als je de overige opnamen naast elkaar laat staan, zal het publiek schrikken van de lichte herpositionering van het onderwerp. Bedek in plaats daarvan de snede met een b-roll of gebruik een fade.

Blijf in je vliegtuig

Stel je een horizontale lijn voor tussen jou en je onderwerpen. Blijf nu aan uw kant van de lijn terwijl u de scène opneemt. Door een vlak van 180 graden te observeren, behoud je een perspectief dat natuurlijker is voor het publiek. Als je beeldmateriaal aan het bewerken bent dat niet aan deze regel voldoet, probeer dan b-roll te gebruiken tussen de opnames. Op deze manier zal de verandering in perspectief niet zo abrupt zijn – als het al merkbaar is.

45 graden

Wanneer je een scène bewerkt die vanuit meerdere camerahoeken is genomen, probeer dan altijd om foto’s te gebruiken die het onderwerp bekijken vanuit een verschil van minimaal 45 graden. Anders lijken de opnamen te veel op elkaar en lijken ze bijna op een jump-cut voor het publiek.

Snijd op beweging

Beweging leidt het oog af van het opmerken van bezuinigingen. Dus, wanneer u van de ene afbeelding naar de andere knipt, probeer dit dan te doen wanneer het onderwerp in beweging is. Het snijden van een draaiende kop naar een openende deur is bijvoorbeeld veel soepeler dan het snijden van een stilstaande kop naar een deur die op het punt staat te worden geopend. En als de beweging tussen de twee videosegmenten gerelateerd is, verbindt een motion cut de twee acties naadloos met elkaar.

Brandpuntsafstanden wijzigen

Wanneer u twee opnamen van hetzelfde onderwerp maakt, is het gemakkelijk om tussen korte en brede hoeken te knippen. Dus als je een interview opneemt of een langdurig evenement zoals een bruiloft, verander dan af en toe de brandpuntsafstanden. Een brede opname en een medium close-up kunnen samen worden gesneden, zodat u delen kunt bewerken en de volgorde van de opnamen kunt wijzigen zonder duidelijke jump-cuts.

Snijd op vergelijkbare elementen

Er zit een snee in Apocalyps Nu van een draaiende plafondventilator tot een helikopter. De scènes veranderen drastisch, maar de visueel gelijkaardige elementen zorgen voor een vlotte, creatieve snit. Je kunt hetzelfde doen in je video’s. Snijd van een bloem op een bruidstaart tot de corsages van de bruidegom, of kantel vanuit de ene scène omhoog naar de blauwe lucht en vervolgens vanuit de lucht naar een andere scène.

Veeg

Wanneer het frame wordt gevuld met één element (zoals de achterkant van een zwart colbert), is het gemakkelijk om naar een heel andere scène te gaan zonder het publiek te schokken. Je kunt zelf wipes instellen tijdens het fotograferen, of gewoon profiteren wanneer ze van nature gebeuren.

Overeenkomen met de scène

Het mooie van bewerken is dat je opnamen in de verkeerde volgorde of op verschillende tijdstippen kunt maken en ze samen kunt knippen zodat ze als één doorlopende scène verschijnen. Om deze tovenarij effectief uit te voeren, moeten de elementen in de opnamen echter overeenkomen. Een onderwerp dat het beeld aan de rechterkant verlaat, moet bijvoorbeeld de volgende opname van links binnengaan. Anders lijkt het alsof het onderwerp zich omdraaide en nu de andere kant op loopt. Of, als het onderwerp iets vasthoudt in één opname, ga dan niet direct naar een foto van haar met lege handen. Als je niet de juiste foto’s hebt om op elkaar afgestemde bewerkingen te maken, voeg dan wat b-roll toe.

Motiveer jezelf

Elke snit moet gemotiveerd zijn. Er moet een reden zijn dat u van de ene opname of camerahoek naar de andere wilt overschakelen. Soms is die motivatie eenvoudig als “de camera schudde” of “iemand liep voor de camera”. Idealiter zouden je motivaties om te snijden echter moeten zijn om de verhalende verhalen van je video te bevorderen. Zoek tijdens het filmen naar manieren om de camera’s te positioneren of frames te vullen om latere bewerkingen te ondersteunen. Het is altijd gemakkelijker om opzettelijk te handelen tijdens het vastleggen van video’s dan om genialiteit te tonen uit richtingloze beelden.